Summan av kardemumman

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av SatuJ, 21 maj 2013.

 1. SatuJ

  SatuJ Ny medlem

  Blev medlem:
  22 november 2011
  Inlägg:
  66
  Mottagna gillanden:
  0
  Har nu kommit hem från en husletar-resa i Spanien. Är lite chockad över hur kustbandet ser ut numera ( var ju nere i Torrevieja för 25år sen) Tackar vår lyckliga stjärna att vi inte köpte då....med tanke på den överexploatering som nu finns därnere.
  Vi bilade från Denia i norr till Cartagena i söder och ingenstans längs kusten fanns ett enda område som lockade...Så himla tråkigt....Det genuina Spanien fanns ingenstans.

  Vi fann vårt hus inne i landet, i utkanten av en spansk by/ samhälle. Tydligen måste man en bra bit in i landet för att finna det Spanien som är verkligt.

  Tycker ni inte att exploatering har gått för långt? När vi promenerade i Torre var svenska och norska det enda språk vi hörde. Pratade med en svensk dam som bott där i 20år och inte kunde många ord på spanska, känns lite trist.

  Vi här i Sverige ondgör oss över invandrare som ska bo i samma område och så gör vi likadant själva utomlands....Lite hyckleri enligt min mening.

  Prisbilden skiljde sig markant på att ta sig 5-6mil inåt landet mot kustsidan.

  Nåväl, nu blir det Spanien för oss ändå...men där vi ska bo, måste man kunna prata spanska för att göra sig förstådd, och det känns faktiskt riktigt bra. För oss.
  Så tackar ödmjukast för alla tips och trix på denna sida....Verkligenheten ser annorlunda ut på plats...kram
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. McAber

  McAber Ny medlem

  Blev medlem:
  22 december 2011
  Inlägg:
  473
  Mottagna gillanden:
  13
  Vad skall man säga? Välkommen till verkligheten!
  Min erfarenhet var precis likadan, men jag kan trösta dig med att när väl chokfasen släpper, så blir bilden mer nyanserad.
  Det där gamla minnen är lite kluriga då man med tiden sockrar på dem så att de blir ännu bättre.
  Men den genuina Spanien finns. Efter ett tag på platsen hittar man sina smultronställen som passar på din smak, var så säker!
  Bara lite manana, eller hur de nu säger...
   
 4. Uffetrader

  Uffetrader Ny medlem

  Blev medlem:
  19 december 2011
  Inlägg:
  409
  Mottagna gillanden:
  11
  Jo så kan det bli. Men det GÅR att finna mindre exploaterade platser. Nerja på östra Costa del Sol tex är en lagom mix av genuint Spanien och ändå lite "turister".
  Är även Nerja "too much" finns Almunecar ett par mil österut från Nerja, för att inte tala om alla byar i bergen.
  Så leta på du SatuJ, så finner nog även du din plats i solen:)
   
 5. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
  Hâller med. Costa del Sol är ännu värre, dar kan man komma till byar 7-8 mil inât landet som är fulla av engelsmän. Jag kom till Málaga första gângen 1986, dâ höll sig turisterna i Torremolinos och Marbella, nu letar de sig längre och längre in. Antagligen för att de ocksâ letar efter "det genuina Spanien" :) Kruxet är väl att alla turister vill ha slingriga gränder och vitkalkade fasader med blomkrukor pâ. Vill man ha det genuint spanska kan man bo i vilket bullrigt kvarter i Málaga som helst, där bor det bara spanjorer.


   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
  Jag tycker att Almuñécar är ett typexempel pâ en exploaterad plats, trots att det är väldigt vackert. Skrev faktiskt detta förra vintern, om just det temat:

  http://www.nyttundersolen.blogspot.se/2012/03/turistdekadens.html
   
 8. rocio

  rocio Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 mars 2012
  Inlägg:
  1.500
  Mottagna gillanden:
  18
  Hej SatuJ!
  Jag förstår vad du menar naturligtvis. Men alla är inte nöjda med att bo i en spansk by som inte har utvecklats nämnvärt på 25 år. Många av oss nordbor är nog glada över den, enligt vår åsikt, positiva utveckling som skett på Costa Blanca dom senaste decennierna. Då tänker jag på t.ex. vägnätet som numera är modernare och bättre än på många ställen i Sverige. Jag tänker på utbudet av kultur med många evenemang inom musik och teater som finns att tillgå i nya, moderna byggnader i bl.a. Torrevieja. Tillgången till bad-och sportanläggningar, internationella restauranger i olika prisnivåer o.s.v. Och tillgången till alla fina, väl underhållna badstränder finns ju fortfarande kvar för os alla att utnyttja.

  Du skriver: Tydligen måste man en bra bit in i landet för att finna det Spanien som är verkligt. Vad menar du med det? Att det Spanien som finns nu inte är VERKLIGT? Verkligheten lever inte kvar i en viss tidsepok, den förändras varje sekund. Vad jag förstår så vill du att Spanien ska vara som det avbildas på vykort. Men Spanien är ett modernt land i Europa, tyvärr i en ekonomisk kris som många andra länder i dag, och inte längre endast en liten gullig, vitkalkad by med vackra blommor i blomlådorna. Dom flesta spanska byar i dag är avfolkade och torftigt underhållna. Jag har också runt i Spanien och sett en del.

  Sedan kan jag hålla med om att människor som flyttar, helt eller delvis, borde åtminstone försöka att lära sig tala "sitt nya hemlands" språk. Både för sin egen skull men även för att visa respekt för sina nya landsmän.

  Avslutningsvis vill jag tacka min lyckliga stjärna för att vi köpte då vi köpte, 1986. Det har vi aldrig ångrat, och vi har glatt oss mycket åt den utveckling som vi har haft förmånen att få vara med om. Och om vi någon gång blir "sugna" på lite lantliv så tar vi en tur inåt landet och tar en kopp fika, sedan återvänder till kusten och vårt älskade, "exploaterade" Torrevieja.

  rocio (som är tacksam över att, liksom du, ha fått möjlighet att välja boplats i Spanien)
   
 9. Anna Malaga

  Anna Malaga Ny medlem

  Blev medlem:
  31 maj 2011
  Inlägg:
  349
  Mottagna gillanden:
  11
  Mycket bra skrivet, även om jag personligen inte hâller med ;)
  Dessutom är turismen ett nödvändigt ont, hade det inte varit för den (ja, och EU dâ....) hade det fortfarande tagit en dag att ta sig frân en stad till en annan.
  Jag klarar tyvärr inte av turistorterna, men har sett mânga utlänningar som bosatt sig i underbara genuina bergsbyar, bara för att märka att de inte klarar av mentaliteten dar. Men känner man till den, och gillar den, är det toppen att bo i bergen. Jag föredrar en stad dar det finns massor av olika människor och dar man alltid hitar likasinnade.
  Faktum är att samma sak händer här i Sverige, dar tyskar bosätter sig i "det genuina Sverige" utan att vara helt klara över vad det innebär. ;)
   
 10. rocio

  rocio Aktiv medlem

  Blev medlem:
  1 mars 2012
  Inlägg:
  1.500
  Mottagna gillanden:
  18
  Hej Anna!
  Nåja, bland dom 180 olika nationaliteter som bor i Torrevieja är det inte svårt att hitta spännande människor med erfarenheter från olika religioner och kulturer. Det gäller förstås att våga sig ut ur sina Urbanizacio'nes som ibland kan vara lite som nordiska fästningar. I vår Urb. söder om T. finns det 57 läg. varav två är svenskägda, en norskägd, en ryssägd, två engelskägda, resten, 51 st. ägs av spanjorer.
  Men som jag skrev tidigare är det viktigt att kunna kommunisera, att ta det besväret/nöjet att försöka lära sig spanska efter förmåga. Att släppa den nordiska blygheten och rädslan att göra bort sig redface. Den som kan spanska, vilket du gör Anna, märker snart att spansk grammatik inte är det allra viktigaste när man talar med spanjorer. Dom hör nog inte alltid när du blandar friskt mellan olika verbböjningar och hör dom det så skulle dom nog inte genera en med att säga det.

  rocio
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  Hàller med Rocio.. Vad är det "genuina Spanien"
  Ungfär som en Amerikan kommer till Stockholm och inte ser älgar pà gatorna och tycker det är urtrist.

  Om man menar det Spanien som fanns under Franco, behöver man en tidsmaskin ;)
  Sen tycker jag ocksà att det Är bedrövligt att folk som bor här permanent inte kan Spanska och bara hàller till i sina "ghetton".
   
 13. jonnyx

  jonnyx Medlem

  Blev medlem:
  28 augusti 2012
  Inlägg:
  370
  Mottagna gillanden:
  11
  Utvecklingen varken kan eller bör stå stilla. Under de tolv år jag har bott här på Costa del Sol så har det mesta blivit bra mycket bättre.

  Infrastrukturen har byggts ut, vägarna och järnvägarna (AVE snabbtåg) har blivit bra mycket bättre. Flygplatsen har fått en välbehövlig andra landningsbana. Sjukvården har byggts ut och inte minst moderniserats (tidsberställning på Internet mm). Det har blivit nya postkontor (!), nya brandstationer mm. Vatten, avlopp och elförsörjning har uppgraderats, många av städerna på kusten har fått stora förbättringar vad gäller handikappsanpassning (speciellt i Fuengirola).
  Det finns numera Internet nästan var man än väljer att bo.
  Listan kan göras hur lång som helst över vad som har hänt sedan vi flyttade hit. Genuint eller inte, vem vill bo i ett museum? Inte jag i alla fall.:sol:
   
 14. SatuJ

  SatuJ Ny medlem

  Blev medlem:
  22 november 2011
  Inlägg:
  66
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej Alla..
  Kul att få flera nyanserade bilder av ert Spanien, och visst är det skönt att vi alla tycker olika. Visst vi väljer ju alla vart vi vill bo...vad jag menar är att det har hänt mycket på 25år. Självklart till både det bättre och sämre...

  Genuina Spanien är väl ändå inte ett museum Jonnyx? Det var inte alls så jag menade, mera att om hela landet blir en enda stor turisturbanisation vad händer då med Spanien?

  Klart att spanjorerna under rådande omständigheter vill att andra europeer investerar i landet, och jag förstår det. Tycker bara att det känns trist när de gamla fina byarna vid kusten nu är fyllda av urbanicationes, där man inte märker när de byter namn iom att de sitter ihop som en enda stor massa.

  Å jag menar att valet är personligt, men det Spanien jag mindes fanns inte kvar i alla fall inte där jag trodde.
   
 15. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.230
  Mottagna gillanden:
  1.011
  Hola Satu!
  Spanien är stort. Det kommer aldrig att bli som en enda turisturbanisation.
  Turister och dom som vill bli fastboende vill inte bo i inlandet. Det säger
  klimatet ifrån.
  Inlandsborna drar sig ut till kusterna på sommaren tex pga hettan.
  Spanien har ca 900 platser som är på den off världsarvslistan så risken
  att det genuina försvinner finns inte. Unikt land.
  Men det är klart man blir chockad om man inte varit här på 25 år.
  Kusterna exploateras i alla länder som har bra klimat.
  Se på Sverige och Roslagskusten...mina hemtrakter. Man såg chockad
  på när det byggdes 30.000 fritidshus och vi som bodde där kunde inte längre
  komma ner till havet för alla bommar och enskilda vägar.
  Lilla Norrtälje översvämmas varje sommar, olidligt om man frågar mig.
  Ja som Visby fast värre :(

  Jag har just gjort min första inlandsresa i Spanien. Ofantligt vackert!!
  Och byar/städer som inte utvecklats alls. Är som att komma in i medeltiden.
  Det är vackert genuint och fint. Orkar man bo så? Jo om man är född
  där. Man har ju inget val. Många gamla gick där med sina käppar och satt på torget. Lugnt och fridfullt.

  OK, saker och ting förändras, inte alltid till det bästa i vissa delar...think
  Men vi får hänga med vi utlänningar. Acceptera och stå ut samt dra
  vårt strå till stacken och uppföra oss som det anstår gäster :D


  Kram P :sol:
   
 16. Ran22

  Ran22 Ny medlem

  Blev medlem:
  8 januari 2013
  Inlägg:
  129
  Mottagna gillanden:
  4
  Det kanske är bra att vi "turister" trivs bäst på kusterna så inlandet får ha sin spanska prägel i fred? Då kan vi besöka det genuina utan att förstöra det.
  För även om väldigt många säger att de hatar turistställen och vill uppleva det exotiska (inte bara i Spanien) är varje "utlänning" som bosätter sig eller stannar en längre tid i ett genuint by hot mot ställets inhemska prägel. Inte minst för att landsmän till den första besökaren/invandraren gärna följer efter.:sol:

  Är förresten jag den enda som bott på tre olika ställen på Costa Blanca samt besökt några till och tycker att det inte går att klara sig utan spanskan?
  Känner inte alls igen detta att man kan klara sig med engelskan eller de nordiska språken här. :confused:
   

Dela sidan

Laddar...