Spanjorer trevligare än svenskar!

Diskussion i 'Spanien' startad av alva, 30 juli 2011.

 1. alva

  alva Medlem

  Blev medlem:
  14 januari 2009
  Inlägg:
  45
  Mottagna gillanden:
  5
  Hej på er, måste skriva av mig lite, för blir så besviken på svenskarnas servicekänsla och uppförande gentemot andra mäniskor, ett sätt som jag aldrig stötter på i Spanien!
  Har suttit och gjort en massa samtal till Comhem, skatteverket och andra stora svenska bolag och myndigheter, och det sitter där folk i och svarar i deras kundtjänst med total avsaknad av hyffs. Frågar de om de kan hjälpa till med småsaker som att när de inte vet gå och fråga en kollega och detta vägrar de osv plus en massa annat. Varför är service så totalt bortglömt i Sverige? Därför att vi aldrig har behövt ha en bra service för myndigheter och stora företag mm lever vidare utan konkurrens!
  Har suttit och pratat med spanska bolag i telefon och de har nästan i samtliga fall haft stor föreståelse av att jag ville veta saker om mina räkningar och hade en helt annan servicekänsla. Man tilltalar dessutom med Señor och Señora vilket jag tycker är enormt trevligt!

  Å sen det andra då, den vanliga vardagshyffsen, som att hålla upp dörren för oss tjejer, är totalt bortglömd i Sverige, fick en dörr slängd i ansiktet så sent som igår!
  Kommer man sen med barn här i sverige så tycker jag att gemene man bara ser besvärande ut medan i Spanien så stannar folk upp och hjälper till extra oftast med ett leende till barnen!
  ok nu har jag fått prata av mig :) Men kommer iallafall fram till att i mina ögon så är Spanjorerna betydligt trevligare än Svenskar både i deras yrkesroller samt privat!
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. lejon66

  lejon66 Ny medlem

  Blev medlem:
  14 mars 2011
  Inlägg:
  34
  Mottagna gillanden:
  0
  Håller med fullkomligt, vi felanmälda internet och telefon en lördag kväll, söndag förmiddag kom de ut från Telefonica/Movistar och fixade det, otroligt. Sen beställde vi AC på förmiddagen, de kom och installerade samma dag efter siestan, tala om servicenivå som är på topp. Mycket har blivit så mycket bättre härnere än för 10 år sen... Sverige har mycket att lära av detta.
  Mia :)
   
 4. Mihox

  Mihox Ny medlem

  Blev medlem:
  8 juni 2010
  Inlägg:
  92
  Mottagna gillanden:
  0
  Men varför ska just män hålla upp dörren till dig? En förlegad tanke att kvinnan är svagare. Vanlig hyfs där alla håller upp dörrar för varandra kanske saknas lite :(
  Sen är barn faktiskt jobbiga, högljudda och allmänt störande....Föräldrarnas fel troligen.

  å vad skönt att gnälla av sig lite.... ;)
   
 5. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.230
  Mottagna gillanden:
  1.011
  Hola Alva!

  Vi hade en tråd om just detta som jag inte hittar nu. Det var en kille
  som tyckte spanjorer var arroganta och stöddiga..killarna menade han.
  Han fick medhåll från flera (killar) tror jag.
  Klart är att dom oftast är trevligare mot oss tjejer..

  Alltså - jag tycker inte det går att generalisera..man har tur el otur
  både i Spanien och Sverige.
  På så´na företag som Comhem och liknande har dom väl inhyrt folk
  från bemanningsföretag. Dom har givetvis inte så stor känsla för
  själva företaget och agerar därefter. Kort utbildn och sen bara på..
  Ofta sitter dom ju inte ens i Sverige.

  Var inne på Agamed (vattenkontoret) i Torre..Det var ingen lek kan
  jag säga. Tristare service fick man leta efter.
  Träffade en spansk kvinnlig mäklare för ett tag sen. Hon reducerade mig
  till en nolla :D Jag var tvungen att fråga om hon ansåg mig dum..:eek:
  Ringer man Movistar om problem (inte beställa, då blir det service) då
  kan du t.o.m bli bortkopplad efter 5:e personen som får lyssna på mitt
  case. Dit skriver jag alltid som jag tidigare sagt i telefontråden på
  forumet.

  Ja det är en tid av stress och penningjagande. Sätter sina spår...

  Skillnaden mellan länderna tror jag är klimatet..:cheeky

  Ciao P ;;;;;)
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Monica

  Monica Ny medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2008
  Inlägg:
  138
  Mottagna gillanden:
  2
  Jag om någon har dåliga erfarenheter från service i Sverige, framför allt telecombolag. Jag har ett sommarhus i Sverige och när mannen dog gällde det att ta över kontrakten snabbt, eftersom det enda kontot för autogiro för löpande utgifter i sommarhuset stod i hans namn och kontot frystes. Dessutom stod givetvis alla kontrakt i hans namn.

  Bolagen jag hade problem med var Telia, Tele2 och bredbandsbolaget. De tar kreditprövningar vid övertagningar av kontrakt. Är man utskriven från Sverige så existerar man inte ekonomiskt=ingen kreditvärdighet.

  Då har de ändå ingen aning om min ekonomiska situation. Tack vare sociala medier (min blogg - En skör tråd) samt utmärkta sajten Fairshopping så fick jag rätt till slut. Telia genom Fairshopping, övriga bolag ringde faktiskt upp mig personligen och redde ut trådarna. Det var ett slit utan dess like innan jag lyckades, och flera personer i kedjan som jag satt i telefonkö med borde faktiskt få sparken för inkompetens.

  Här i Spanien brukar det hjälpa med fula spanska könsord när det strular, fungerar oftast bra.

  Så har jag fått snacka av mig också spainsmile
   
 8. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  hahahaha detta var nog en av dom mer absurda tràdarna jag läst här... Själv kan jag inte pàstà att svenskar är varken mer eller mindre hyffsade eller artigare, nàgot tystare dock :)
   
 9. crazys

  crazys Ny medlem

  Blev medlem:
  25 december 2008
  Inlägg:
  323
  Mottagna gillanden:
  3
  vilken knäpp åsikt.

  servicen är usel emellanåt. maten suger, de pratar inte engelska ens hos turistinfomationen.

  senast när jag var i madrid så sög servicen så pass dåligt att vi (företag) flyttade ett återkommande stort event till ett annat land istället. i sverige fungerar det klockrent och kompetensen är väldigt hög.
   
  Last edited: 1 augusti 2011
 10. Patrick

  Patrick Admin

  Blev medlem:
  9 januari 2008
  Inlägg:
  1.140
  Mottagna gillanden:
  31
  Crazys, så där tillåter vi inte att man uttrycker sig här på forumet, speciellt inte när det i detta fall blir ett personangrepp!! Det är fritt fram för alla medlemmar här att tycka vad man vill om Spanien eller vad man nu diskuterar bara man håller sig inom ramarna!
  Vi vill inte höra mer sådant från dig framöver, en gång till så får du hålla till någon annanstans :arg:

   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  Du jämför det Spanska köket mot det Svenska dà eller ???
   
 13. Monica

  Monica Ny medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2008
  Inlägg:
  138
  Mottagna gillanden:
  2
  Jag inbillar mig att det är en språkfråga om man gillar spanjorer eller inte. Vid kusterna med mer turism är det säkert lättare att klara sig på t ex engelska, men det är en omöjlighet i Madrid. Har man som i mitt fall valt att bosätta sig här permanent så är det enda sättet att lära sig språket. Och då är det ju lättare att träffa trevligt folk. Och otrevligt också kanske, men då kan man i alla fall ryta tillbaka :cheeky
   
 14. crazys

  crazys Ny medlem

  Blev medlem:
  25 december 2008
  Inlägg:
  323
  Mottagna gillanden:
  3
  absolut.

  jag har nog aldrig varit med om att maten varit oätbar i sverige som det kan vara i spanien.
   
 15. Minerva

  Minerva Medlem

  Blev medlem:
  18 februari 2011
  Inlägg:
  179
  Mottagna gillanden:
  20
  Jag haaller nog med Nalle att fraagestaellningen - och svaren - aer oklara. Aer spanska byraakrater trevligare aen svenska byraakrater eller Spanioren som saadan (mannen eller kvinnan paa gatan) trevligare aen Svensken som saadan?

  Jag har litet mera erfarenhet med svensk byraakrati (och dess foerhaallningssaett) och kan svenska betydligt baettre aen spanska, saa jag anser att det aer laettare att ha att goera med svenska myndigheter (fast kan vara struligt) aen med spanska (jag har bott i Spanien bara en kort tid men har bott i flera latinamerikanska laender som har samma typ av byraakrati: foer mycket offentligt anstaellda med naestan total avsadnad av servicekaensla och mycket foerkaerlek foer onoediga papersexercis).

  Daeremot naer det gaeller svenskar eller spanjorer som maenniskor saa kan de vara lika vaenliga.

  Dock spanska maen brular vara mera benaegna att sjaelvmant hjaelpa en aeldre kvinna aen svenska maen, men om man ber en svensk snaellt, saa hjaelper han - tex, att lyfta upp bagaget paa taaget, medan en spansk i regel SER mig och erbjuder hajelp sjaelv. En kulturskillnad, kanske daerfoer att svensken aer blyggare och vill inte traenga sig paa?

  Daeremot har det aldrig haent mig att spansk mat var oetlig... fast i boerjan i Sverige, gift med en Norrlaenning, hade jag svaart att tro att man inte bara kan aeta surstroemning, men daertil tycka om det. Helt obegriplikt var det... tills jag vant mig.
   
  Last edited: 1 augusti 2011
 16. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  Smaken är som baken...

  För övrigt är det Spanska köket erkänt som ett utav dom bästa i världen. Undrar var det Svenska kommer i den listan...

  Sen finns det nog lika stor andel dàliga restauranter i Spanien som i Sverige...

  Som med sà mycket annat, màste man lära sig att tycka om smaker. Ge en Utlänning (läs: ej Svensk) Kalles Kaviar eller salt godis och fràga vad han tyckte....
   
  Last edited: 2 augusti 2011
 17. Lundberg

  Lundberg Medlem

  Blev medlem:
  28 juli 2011
  Inlägg:
  556
  Mottagna gillanden:
  15
  Haha, ja den där med salt godis är ju verkligen sann, det är ju knappt vi skandinavier tycker om dom om man kollar försäljningsstatestik för exempelvis karamel kungen.

  Men är spanska resturanger rent gennerelt bättre? Jag menar i sverige så vet du oftast vad som väntar dig bara genom att kolla på stället. Det tycker jag verkar vara svårare i spanien.

  Gälllande smaken så är ju som med sushi, det brukar ta ca 3 gånger för de flesta innan de tycker om det.
   
 18. Monica

  Monica Ny medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2008
  Inlägg:
  138
  Mottagna gillanden:
  2
  Är precis tillbaka från kedjan Té & Café där jag åt lite pasta. Blev så full i skratt när kyparen frågade mig "Do you speak Inglish?" Med tanke på viss diskussion i tråden så svarade jag "no". Nu fick jag ju allt jag ville ha ändå.

  Spanska maten tror jag är en vanesak, jag kom direkt från Portugal till Madrid och förfarades till en början över uppläggningen som ofta helt saknade finess (men det har hänt otroligt mycket sen dess). Det är de fina, färska råvarorna som gör det spanska köket enligt mitt tycke, om någon är intresserad så har jag en massa recept här:
  http://www.annorlunda-spanien.com/index.php/category/spanska-recept/
   
 19. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.745
  Mottagna gillanden:
  734
  Jo det kan jag hàlla med om. Mànga ställen ser ut som skit och har faktiskt bra mat. Andra ser bättre ut men har sämre kvalitee. Framför allt runt alla turiststäder. Sen ska man slopa direkt nästan alla "restauranter" vid stranden. De flesta är svindyra men medelmàttiga
   
 20. Monica

  Monica Ny medlem

  Blev medlem:
  26 maj 2008
  Inlägg:
  138
  Mottagna gillanden:
  2
  En generell regel som jag lärt mig, gäller i alla fall i inlandet, ju fler spanska matgäster, desto bättre kök. Liknande som Nalle säger gäller också i Madrid, på Plaza Major t ex tar man max en svindyr öl, inga tapas eller mat, även om omgivningen lockar...
   
 21. Malagarum

  Malagarum Ny medlem

  Blev medlem:
  31 juli 2011
  Inlägg:
  1
  Mottagna gillanden:
  0
  Undrar

  Jag är pentioner o bor i Malaga . färskare fisk o godare en i Costa del Sol har jag ALDRIGT ätit i sverige,undrar hur kan ni ha så dåligt erfarenhet? kan det vara så att ni väljer fel där det finns många turister ,eller har fördomar om allt.Gör som españoles..Ta reda på vart kan man äta god mat genom att gå in och fråga personalen i butiker ,dom kan tipsa er rätt många gger!!
   
 22. LSW

  LSW Ny medlem

  Blev medlem:
  11 januari 2010
  Inlägg:
  69
  Mottagna gillanden:
  0

  Håller med!
  Jag blir nästan lite irriterad när män hela tiden ska hålla upp dörrar åt mig... som om jag inte kan öppna en dörr själv?..
   
 23. LSW

  LSW Ny medlem

  Blev medlem:
  11 januari 2010
  Inlägg:
  69
  Mottagna gillanden:
  0
  Håller med Preciosa om att det inte går att generalisera.
  Jag var inne i en Vodafonebutik typ 15 ggr under loppet av 3 veckor när jag hade problem med mitt internet i Alicante, och jag fick aldrig någon riktigt bra service där.
   
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...