Jobba i Norge - bo i Spanien?

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av AnneliF, 24 september 2017.

 1. AnneliF

  AnneliF Ny medlem

  Blev medlem:
  24 september 2017
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  1
  Hejsan alla!

  Jag hittade hit till forumet när jag började googla min fråga och eftersom den är lite speciell så kändes det här som rätt plats att ställa den.

  Min man jobbar i Norge, fast anställd med bra lön och eftersom jag inte jobbar själv här där vi bor (driver litet webbhotell via internet) och vi vantrivs här på orten så började vi fundera. Det skulle ta lika lång tid för honom att ta sig till Trondheim med flyg från Spanien som det idag gör att köra de 60+ mil han gör och inte bli mkt dyrare heller. Vi kan ju i princip bo var vi vill med de premisser vi har så varför inte flytta iväg tidigare än vad vi egentligen tänkt?

  Det jag funderar över är hur krångligt det skulle bli att vara svensk, jobba i norge och bo i Spanien. Tänker med att hyra lägenhet framför allt, godkänner värdar anställningsintyg från andra länder t.ex. ?
  Jag kommer ju inte att ha något arbete själv där nere, tänkte i första hand plugga vidare på min spanska, ställer det till problem?

  Vi tänkte i såna fall i första hand hyra ut vårt boende här, stå kvar skrivna här (om det inte är något som kanske inte rekommenderas?) men fungerar det vill vi ju bo där permanent. Haha, jag har så många frågor känner jag, men just det här med jobb i norge, bostad i Spanien är väl det mest akuta. Fungerar inte det så faller ju hela idéen.

  Jättetacksam för era tankar!
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja alt du har skrivit går alldeles utmärkt samma som att vare svensk jobba i Sverige och bo i Spanien så länge ni har pengar så är det inga problem als ni kan bo här hur länge som helst men du får säkert många svar från paragrafryttare att det inte går
   
 4. AnneliF

  AnneliF Ny medlem

  Blev medlem:
  24 september 2017
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  1
  Tack! :)

  Haha, ja, vi får väl se vilka reaktioner vi får runt omkring. Vi kommer i alla fall att ta vår tid och fundera igenom allt ordentligt först.
   
  erkki gillar detta.
 5. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  De hyresvärdar jag haft kontakt med har accepterat intyg om utländsk(=svensk) inkomst. Så det är nog inget problem.

  Om ni flyttar ner måste ni söka residencia (uppehållstillstånd) hos Policia nacional om ni stannar mer än tre månader. Då ska ni uppvisa att ni kan försörja er själva och att ni har tillgång till sjukvård. Eftersom ni inte arbetar i Spanien och därmed inte omfattas av den sjukvården behöver ni visa antingen privat sjukförsäkring eller att ni omfattas av den svenska sjukvården med EU-kortet. De dokument ni visar ska vara översatta till spanska.

  Ska ni vara bosatta mer än ett år i Spanien måste ni skriva ut er från Sverige. Då har ni inte heller längre tillgång till den svenska sjukvården och därmed inte vård via EU-kortet. I det fallet kan en privat sjukförsäkring nödvändig. Men eftersom ni är skattskyldiga det land ni bor mer än halva året kan ni kvalificera in er i det spanska sjukvårdssystemet den vägen, trots att er inkomst kommer från Norge.
  Det finns andra regler för gränsarbetare (som bor i ett land men jobbar i ett annat). Men det är då man pendlar minst en gång i veckan, som exempelvis din man nu gör mellan Sverige och Norge.

  Om du väljer att studera på en utbildning som berättigar till studiemedel (se CSNs sida vilka utbildningar som är godkända, även språkkurser utomlands kan vara det) kan du i det svenska sjukvårdssystemet ses som fortsatt bosatt i Sverige under studietiden, även om du pga ettårsregeln måste skriva ut dig från Sverige om ni stannar så länge. Då kan du begära ett intyg från försäkringskassan och det blå EU-kortet är giltigt hela din studietid. Tänk då på att komplettera med en förlängd reseförsäkring eller studera-utomlandsförsäkring innan ni flyttar ner.

  Jag rekommendera starkt sidan http://europa.eu/ för olika frågor.
  Även Försäkringskassan och Skatteverket har info om vad som gäller vid utlandsflytt.
   
  50-talist, AnneliF och Farbror Sven gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja ni kan väl hyra en bostad i 6 mån så händer det ingenting så lär ni känna till områden där ni skulle tänka er att bo permanent
   
  AnneliF gillar detta.
 8. AnneliF

  AnneliF Ny medlem

  Blev medlem:
  24 september 2017
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  1
  Tack @Katt arina , vilket bra utförligt svar!

  Det är mycket att fundera på, vi får göra en lista och kolla av så att det finns lösningar till åtminstone de viktigaste sakerna. Vilken tur att det finns folk att fråga så att man kan bena ut just vilka som är dessa stora punkter och så att man inte glömmer något!
  Sjukförsäkring för oss båda har jag börjat läsa på om, men jag ska nog ta det med försäkringskassan så att jag är säker på att jag förstår rätt.

  Igen, tack!

  Edit: Jo, jag kom på en sak. Behöver vi visa upp separat förmåga att försörja oss sen efter tre månader? Eller räknas vi ihop eftersom vi är gifta? Jag har ju själv inte en inkomst som räcker tror jag, mitt webbhotell drar inte in många kronor ännu.
   
 9. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  Jag uppfattar det som står på sidan i nedan länk som att anhörig EU-medborgare utan inkomst kan flytta med. Det framgår inte där om det höjer kraven på din makes inkomst, det står bara när det gäller anhöriga som är icke-EU-medborgare. Däremot står det i sammanfattningen till EU-direktivet om bosättningsrätten (avser EU-medborgare med giltigt ID-kort eller pass):
  • De får komma in i ett annat EU-land, liksom deras familjemedlemmar - oavsett om dessa är EU-medborgare eller inte - utan att det behövs utrese- eller inresevisum.
  • De får bo i ett annat EU-land upp till tre månader utan några villkor eller formaliteter
  • De får bo i ett annat EU-land längre än tre månader underställt vissa villkor, beroende på deras ställning i värdlandet. De som är arbetstagare eller egenföretagare behöver inte uppfylla några andra villkor. Studenter och andra personer som inte arbetar mot betalning, till exempel pensionärer, måste ha tillräckliga resurser för sig själva och sin familj, för att inte belasta värdlandets sociala biståndssystem, samt en heltäckande sjukförsäkring.
  Vilket borde betyda att bara din man har ett jobb så är det okej...
  http://europa.eu/youreurope/citizen...s/eu-family-members-registration/index_sv.htm
   
  AnneliF gillar detta.
 10. AnneliF

  AnneliF Ny medlem

  Blev medlem:
  24 september 2017
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  1
  Tack! Jag ska självklart läsa mer själv, tänkte bara om någon visste på rak arm så där, av erfarenhet alltså.
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  :) det var inte en uppmaning att inte fråga. Om svaren skrivs här kan också fler läsa och få kunskap, vilket bara är bra.
  Menar bara att det är bra att ha koll på var man hittar svaren, om ändringar sker eller du behöver dubbelchecka något. Det är inte alltid du får korrekta svar heller, då är det bra att veta vad man ska falla tillbaka på. Jag hade själv lite trassel med huruvida jag behövde sjukvårdsförsäkring eller inte och vilken typ i så fall. Det krävde både tid och energi att slutligen få rätsida på allt.

  Jag och min man hyr boende här sen ett drygt år tillbaka, med svenska studiemedel som enda inkomst och utskrivna från Sverige. Så vi har tagit oss igenom den administrativa karusellen, som är enklare än man först tror. Det vi gick bet på att fixa på egen hand var omregistreringen av bilen. Där köpte vi hjälp med det administrativa och var jättenöjda med det.

  Det mesta löser sig på plats. Det man behöver tänka på i förväg är att teckna förlängd reseförsäkring i Sverige innan ni åker, OM ni kommer behöva en sån.
  Det andra att tänka på är om ni tar med er en bil ner som ni ska ha här mer än sex månader, registrera om den snabbt så slipper ni höga avgifter för registreringen.
   
 13. AnneliF

  AnneliF Ny medlem

  Blev medlem:
  24 september 2017
  Inlägg:
  15
  Mottagna gillanden:
  1
  Haha, nej jag ville bara inte känna att jag utnyttjar er, jag kan ju faktiskt googla själv också! Men jag är jättetacksam för alla råd, en flytt till ett annat land är ju ett så stort steg.

  Jättebra tips om bilen, där har vi inte riktigt bestämt hur vi ska göra. Just nu har vi bara två arbetsbilar (typ van) och de är nog inte aktuella att ta med ner. Är det krångligt att köpa bil på plats?
   
 14. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.514
  Mottagna gillanden:
  355
  Finns massor med Norrmän som gör det som ni tänker. Köpa bil , som hemma bara att betala! Men Nie nummer ochbadress behövs.
   
  erkki och AnneliF gillar detta.
 15. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja man måste ha NIE nummer det är det viktigaste som ni skall börja med Spanskt personnummer
   

Dela sidan

Laddar...