Inför Spanien nedflytt(vilka papper ska tas med?)

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av Demimonde, 17 augusti 2020.

 1. Demimonde

  Demimonde Ny medlem

  Blev medlem:
  17 augusti 2020
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej ni alla på forumet!jag ska flytta ner nästa år och det är några saker jag undrar över utöver dom papper som ska fixas och tas med.

  Först ska man iaf. fylla i en blankett från skatteverket om utflytt och dom papprena som ska med är ett personbevis och ett papper på inkomst när man ska skaffa residens,behöver man fixa översatta papper?

  Hur löser man konvertering från sek till euro går detta att fixa genom kort-bankomat i Spanien genom sitt svenska bankkonto kan det vara fördelaktigt att byta bank i Sverige just när det kommer till sek-euro konvertering?Har ingen koll på detta alls..


  Det är första steget det andra är sen att skaffa boende och residens men detta utför man på plats när man väl kommit ner.Kommer utgå från Alicantes flygplats och dess närhet.

  Frågan gäller vad man behöver ta med sig när man flyttar ner och jag kan bara se att det är ett par papper personbevis och dokument på inkomst för att få NIE-nummer och residens.











   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  Boka ett boende åtminstone för en kortare tid innan du flyttar ner. Sen kan du leta annat på plats.

  När du söker Residencia (uppehållstillstånd) i Spanien behöver du ha:
  - Pass
  - Foto i färg (kan tas i automat)
  - Dokument som visar att du kan försörja dig
  - Dokument som visar att du omfattas av en sjukförsäkring
  - Avtal som visar var du bor (hyresavtal eller köpeavtal)

  Du ska ha med både original och kopior på allt detta, inkl kopior på passet. Dokumenten ska vara översatta till spanska och vidimerade. Det finns webbtjänster du kan använda till det.

  Försörjning kan vara arbete (oavsett var), pension, studiemedel, tillräckliga egna medel etc.

  Sjukförsäkring vara privat sjukförsäkring eller intyg från försäkringskassan om att du omfattas av svensk sjukförsäkring genom exempelvis pension eller studiemedel. Om du arbetar i Spanien kan din inkomst göra att du omfattas av spanska sjukvårdsförsäkringen.

  Du ska söka residencia hos polisen inom tre månader från du flyttat ner, och kan samtidigt söka NIEnummer. Alternativt att söker bara NIE först och tar resten sen, eftersom du behöver NIE för en massa praktiska saker.

  Se till innan du åker att du kommer åt ditt svenska konto på distans. Börja med att öppna spanskt bankkonto så snart du är på plats. Du kan sen föra över pengar mellan kontona och göra uttag i Spanien från ditt spanska konto. Uttag i automat från svenskt konto har dyra uttagsavgifter.
   
  Cameo gillar detta.
 4. Demimonde

  Demimonde Ny medlem

  Blev medlem:
  17 augusti 2020
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej!Ja det är min plan att hyra tillfälligt tills jag hittar ett boende(i Torrevieja trakten) och kollar efter lösning på detta till våren nästa år.Och jag tackar för upplysningen om allt detta det hjälper en bit på vägen jag antecknar allt och sparar som en punktlista.

  Jag uppbär stadigvarande sjukersättning så dessa dokument borde vara enkelt att få översatta via FK?Vet att jag måste ha med mig en tolk/gestoria in på polishuset för när det gäller spanska kan jag bara ett par få ord.

  Kopior tas lätt med skrivare och scanner mitt ID och pass går ut en bit in på 2023 så behöver inte tänka på att förnya dom.

  Personbevis är med något man ska ha med sig isf. i vilket ärende när det gäller NIE-nummer eller?För att öppna ett spanskt bankonto krävs väl först NIE-nummer eller vad krävs för det?
   
 5. Kenth

  Kenth Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  287
  Mottagna gillanden:
  275
  För att öppna bankkonto räcker det med pass och det är det enda som gäller initialt - för att få bankkontot reggat med NIE krävs att man är resident.
  Det var ganska komplicerat att söka NIE via polisen. Själva bor vi bara två block från Polizia National så jag stövlade dit bara för att få reda på att tid bokas via internet o man kan då få besökstider i olika städer, i mitt fall poppade det upp Benidorm o Orihuela. Det finns företag som är behjälpliga med hela processen. Då det var tight med tid så sökte jag NIE via Spanska Ambassaden i Stockholm när jag kom hem då vi bor i krokarna o det var inte helt okomplicerat heller då jag som argument för NIE angav att jag skulle öppna ett spansk bankkonto + köpa bil i Spanien vilket inte gillades som skäl. Turligt nog hade jag med mej lagfarten där jag finns med på ett hörn o vips gick det galant till en ynka kostnad av 9€ om jag inte missminner mej, i vart fall billigare än att gå via polisen o betydligt billigare än att låta ngn firma sköta allt. Men eftersom du kommer att hyra en stund innan du sätter ned foten så kanske det räcker med ett bankkonto o när det blir skarp läge anlitar en advokat som hjälper dej med allt det praktiska såsom köp, notarie, el o vatten, försäkring.
  När det gäller kontot är ett tips att du begär Basic Payment Account som har den lägsta hanteringsavgiften.
   
  Demimonde gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  489
  Mottagna gillanden:
  576
  Personbevis har jag aldrig haft eller varit något som efterfrågats i Spanien, och jag har NIE och är resident.
  NIE kostar nio euro även hos Policia Nacional, och försök få med dig någon som kan tolka åt dig – gestoria är inte bättre, bara dyrare.
  Lycka till!
   
 8. Demimonde

  Demimonde Ny medlem

  Blev medlem:
  17 augusti 2020
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  0
  Jag tänkte väl it's make no sense pass räcker gott som ID handling.
  En engelsk/spansk-talande person räcker för att kunna tolka och det borde finnas en del privatpersoner som erbjuder dessa tolkningstjänster,inte enbart yrkesmässiga gestorias och som tom. gör allt lättare för en.Ska höra efter om det senare,det löser sig på något sätt..
   
 9. Kenth

  Kenth Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  287
  Mottagna gillanden:
  275
  Rättelse: Betalade 98 SEK på ambassaden (polisen 10.71€) o kommer ihåg att jag grymtade på hemvägen då parkeringsavgiften vida översteg NIE-kostnaden för förmånen att parkera på Kungliga Djurgården då jag tagit höjd för ev. kö o väntetid. Två dokument krävdes, EX-15 o 790 dock inga foton på ambassaden men behövs hos polisen - automater finns bl.a. på köpcentran o även vid busstationen i Torre. Vad gäller dokumenten så finns det översättningar på nätet.
  Precis som Gyllis skriver så bör man undvika Gestorior - kollade med några o den ena erbjöds sig följa med till farbror polisen medan den andra körde hela kitet via fullmakt men till en kostnad av 165€ så lönar sig definitivt att hitta ngn lokal förmåga som kan tolka.
   
 10. Kenth

  Kenth Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2018
  Inlägg:
  287
  Mottagna gillanden:
  275
  Yes, är ju ingen ko på isen då du först ska handla under nästkommande år och då finns det advokater som erbjuder kompletta paket i samband med köpet o brukar landa runt 13-15% av köpeskillingen - Väl investerade slantar då de, förutom att hjälpa till med NIE + det jag räknade upp tidigare, även kollar att det inte finns släpande skulder som du kan ärva. Hände ägaren före oss och uppdagades först vid försäljningen då hennes juridiska ombud inte gjort sin hemläxa vilket gjorde att åratal av samfällighetsavgifter från ägaren innan poppade upp + straffavg.
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.511
  Mottagna gillanden:
  355
  Du har ju rätt att vara i Spanien tre månader som turist. Bättre att göra allt när du väl är på plats.
   
  Los Suecos och Gyllis gillar detta.
 13. Demimonde

  Demimonde Ny medlem

  Blev medlem:
  17 augusti 2020
  Inlägg:
  9
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för svaren!har fått en del klarare..

  Ja det mesta får man göra på plats det första man gör är att öppna ett bankkonto sen sköter man resten när man hittat ett objekt och skrivit ett avtal.Vilken bank är egentligen det bästa valet när det kommer till lägst överföring/uttagsavgift?Innan har det det varit avgiftsfritt att öppna ett bankkonto men en bank har exempelvis börjat ta ut 5 euro i månaden efter det nya året så finns det någon bank som erbjuder ett bankkonto utan avgift?

  Påverkar det vilken svensk bank man är kund hos när det gäller avgifter och EU-överföringar?

  Att hyra tillfälligt korttidsboende är något jag måste lösa innan jag åker ner och sen tar man allt därifrån.Eventuellt att man får använda visa/mastercard och göra något uttag i en automat innan man löst bankkonto.
   

Dela sidan

Laddar...