Hett i havet i Puerto de la cruz?

Diskussion i 'Teneriffa' startad av SolenLyser, 13 maj 2017.

 1. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag läste idag i "El Dia" om en svensk läkare, Hjalmar August Öhrvall. Han var bara 32 år när han drabbades av tuberkulos. Han reste då med sin fru till Puerto de la Cruz med förhoppning att det goda klimatet skulle göra honom frisk.

  778-6656.jpg

  Paret tillbringade de varma månaderna under 1883-1884 i Puerto där Hjalmar tillfrisknade helt och hållet, han blev 78 år. Under sin vistelse noterade han havstemperaturen i hamnen i Puerto, vilket redovisades i tidningen. Jag roade mig med att jämföra med motsvarande temperaturer 2016 och 2017. Under 133 år har temperaturen i hamnen ökat 0,0042 grader per år. Inte särskilt alarmerande!
   
  Last edited by a moderator: 14 maj 2017
  Grey76, rinconada, erkki och 1 annan gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. Caramba

  Caramba Guest

  Havet är trögare än luften och där finns naturliga små innanhav kan vi se. Däremot är arktis rekordvarmt och Sverige har haft rekordkallt, det som kallas klimatförändringar du och dina vänner vill förneka och spammar om, med risk för alla liv, otroligt.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/isfritt-i-arktis-om-20-ar
  Länkar från din sajt kan vi hoppa över, ni är passe.

  Men du som är på plats kanske vet om vattnet är kallt i Siam TfS istället :)
   
 4. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Jag tyckte bara det var intressant att se om det fanns några stora avvikelser mellan då och nu. Vill man göra det mer vetenskapligt måste man klart undersöka om man ligger nära någon El Niño-topp. Det var tre El Niño-toppar mellan 2005 och 2016 och den mellan 2015 och 2016 var varmast. Tar man hänsyn till den är det tveksamt om man över huvud taget kan urskilja någon temperaturhöjning i havet. Annars stämmer det att det kan var varm på ett ställe och kallt på ett annat. Media talar bara om de höjda temperaturerna. Vi får aldrig höra att man i Moskva nyligen slog ett 150-årigt köldrekord eller att man i Sibirien haft nära 30 grader lägre temperatur än normalt.
  Här är en länk (som man kan hoppa över) om man inte tål fakta. Isen i Arktis borde ju vara väck redan sommaren 2013, enligt Al Gore.

   
  Grey76, rinconada, erkki och 1 annan gillar detta.
 5. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Vattentemperaturen i Siam Park ligger kring 24 - 25 grader året runt tack vare en naturgas anläggning, Teneriffas första i sitt slag. Vatten pumpas från havet, avsaltas och värms för att sedan cirkulera i anläggningen. Temperaturen i havet utanför Teneriffa varierar mellan behagliga 19 och 23 grader.
  Jag hade förmånen att få en ingående guidning på ett av Spaniens havsforskningsfartyg.  En av forskarnas viktigaste mätutrustningar är den för att mäta havsvattnets temperatur på olika djup (2:48). Jag frågade om man hade registrerat förhöjda vattentemperaturer på grund av den globala uppvärmningen. Svaret var ett distinkt nej med tillägget att man hade mätt höjda temperaturer i vattnet söder om El Hierro under november 2011. På grund av att en vulkan höll på att bildas på havsbottnen var vattentemperaturen då nära kratern över 60 grader. 2016 fortsatte det strömma ut varmt vatten, man mätte upp temperaturer omkring 39 grader i ett område om ca 100 m2 kring kratern.
  Varför inte bygga Siam Part II på El Hierro - utan naturgas?
   
  rinconada, erkki och teddi gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 10 000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 10 000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  206
  Mottagna gillanden:
  78
  dt170514.jpg
   
  erkki och SolenLyser gillar detta.
 8. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Hur är det egentligen med tillståndet för isbjörnarna? Sanningen är isbjörnspopulationen i Arktis ökat från 5.000 på 60-talet till dagens ca 30.000 individer. WWF redovisar 22.000 - 31.000 individer. SVT hänvisar till en rapport som bygger på en datasimulering. Det finns en annan rapport, The State of the Climate 2016:
  http://www.thegwpf.org/content/uploads/2017/03/State-of-the-climate-2016.pdf
  Denna rapport bygger enbart på observationer och kommer bl.a. fram till denna slutsats:
  "In 2016 temperatures peaked for several months, presumably because of oceanic heat given off to the atmosphere during the El Niño of 2015–2016
  The northern hemisphere snow-cover extent exhibits large local and regional variations from year to year. However, the overall tendency since 1972 is towards stable northern hemisphere snow conditions. The spring snow cover extent has decreased a little since 1972, and the autumn snow extent has increased a little.

  Isbjörnarna kan med andra ord ta det lugnt.
  Skärmavbild 2017-05-07 kl. 17.31.26.jpg
   
  T.Rantzow, erkki och teddi gillar detta.
 9. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Är det inte märkligt att man talar så litet om El Niño (den lilla gossen) och La Niña (den lilla flickan). De är ju världens starkaste väderfenomen som mest påverkar vädret runt om i världen. Det handlar om varma havsströmmar - El Niño och kalla havsströmmar - La Niña. Dessa väderfenomen uppträder efter varandra i Stilla Havet och Indiska Oceanen med en cykel om 3 - 5 år. Under El Niño-perioden stiger jordens medeltemperatur. Kan det vara så illa att vissa utnyttjar väderfenomenet El Niño för att bevisa att klimatet håller på att ändras på grund av mänskliga aktiviteter? I så fall väntar just nu en överrakning, La Niña är på väg och hon kommer att kyla ner hela globen.

  Skärmavbild 2017-05-16 kl. 06.55.52.jpg
   
  T.Rantzow och erkki gillar detta.

Dela sidan

Laddar...