Fakta om Mallorca

Diskussion i 'Spanien Fakta' startad av Patrick, 10 februari 2008.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
  1. Patrick

    Patrick Admin

    Blev medlem:
    9 januari 2008
    Inlägg:
    1.140
    Mottagna gillanden:
    31
    Historia & Fakta om Mallorca

    Invånarantal: 350.000
    Mallorca är den största av de tre öarna som utgör Balearerna, som ligger i västra delen av Medelhavet och tillhör Spanien. Men är ändå inte större än ca 10 mil tvärs över där ön är som bredast. Mallorca är ett mycket trevligt resmål, både för den som älskar att sola och bada och för den som önskar upplevelser på sin semester.
    De övriga är Menorca, Ibiza och Formentera. Mallorca är till ytan något större än Gotland och är cirka 10 x 8 mil.
    Huvuddelen av befolkningen (cirka 60 %) lever på turism, ca 30 % på jordbruket och de resterande på industrin som till största delen handlar om glas, keramik och möbler.
    Mallorca är ett av Europas mest populära resmål och fler än 10 gånger så många turister som bofasta finns på ön varje år.
    De största grupperna av besökare är engelsmän och tyskar.

    Mallorca har egentligen fått oförtjänt dåligt rykte som ett "hålligångställe" med mängder av turister som bara festar. Det finns mil efter mil med vackra stränder utefter kusterna och idag har stora områden avsatts till reservat som är skyddade mot exploatering. Många vackra, väl skyltade vandringsleder har upprättats för den som vill ha en aktiv semester. En otroligt vacker vandringsled är den som går från den lilla bergsbyn Deià till Soller. Om man lämnar kusterna och reser in mot bergen finns mängder av vackra små bergsbyar att utforska. Mallorcas högsta berg heter Puig Major och är 1445 m högt.

    Största staden på Mallorca är Palma Stad(Palma de Mallorca). Förutom Palma stad så finns det även andra större städer såsom Alcuda, Palma, Playa de Palma.

    Palma de Mallorca

    Palma är huvudstaden på Mallorca och har 350 000 invånare vilket betyder att hälften av Mallorcas invånare bor i staden. Gamla stan i Palma heter "Casco Antigua" och i denna äldre del av Palma utgörs området runt av katedralen La Seu. Denna äldre del var tidigare omgiven av en mur samt Bellverborgen som erbjuder en fantastisk utsikt över staden. I Palma finns även Joan Miro-museet med chans att se konstverk samt konstnärens atalje.
    Om man har fått nog av all shopping, nöjen samt kultur så kan man alltid ta bussen ut till Playa de Palma som är en 5 km strand med vit finkorning sand.

    Området rakt nedanför katedralen består av den fantastiska hamnen som lär ha Medelhavets största koncentration av yachts. Här ser man också mycket stora kryssningsfartyg. Utsikten från kullen där katedralen ligger och ut över hamnen är magnifik.
    Utefter hamnen löper ett promenadstråk som heter Paseo Maritimo. Denna breda, pampiga kustväg påbörjades 1950 men färdigställdes först på 1970-talet. Den nya moderna delen av Palma sträcker sig västerut längs bukten.

    Valdemossa

    Valldemossa är en mycket vacker by i bergen som skulle ha kunnat vara känt av många olika anledningar. Det som Valldemossa dock är mest berömt för är att Frédéric Chopin och George Sand tillbringade vintern 1838 här.
    Att besöka klostret La Real Cartuja de Valldemossa kostar 8 euro och det bör man verkligen kosta på sig. Inne i klostret ser man hur munkarna levde och man får även besöka de rum som beboddes av Frédéric Chopin och hans älskade George Sand.
    Utanför varje cell finns små underbara trädgårdar och utsikten över dalen är magnifik. Här finns även en mycket vacker innergård.

    Deià

    Deià är en underbart vacker liten bergsby som ligger där den mäktiga Puig d'es Teix möter havet.
    Den större vägen Valldemossa-Soller går rakt igenom byn, så om man anländer med buss hamnar man mitt i centrum. Utefter denna väg finns ett antal restauranger och barer med rimliga priser på mat och dryck. Om man däremot söker sig av huvudgatan och uppför de otaliga små ringlande bergsvägarna blir priserna genast högre.

    Deià har blivit en mycket populär by att besöka och bosätta sig i bland "Jet-setare" och konstnärer.
    Det har gjort att huspriserna i denna lilla by är skyhöga och att bara 10% av stadens befolkning är Mallorkiner.
    Här finns inga stora moderna hotellkomplex utan bebyggelsen är genuin. Det är väl på grund av de pitoreska husen och byns vackra läge på en bergskam som den blivit så populär.


    Mat och dryck

    Det finns några maträtter och även några drycker som kan vara intressanta att prova på när man besöker Mallorca.
    Utefter turiststråken vid kusterna kan det vara lite svårare att bli serverad vissa maträtter, eftersom de där ofta inte tillhör menyn. Men passa på att prova en inhemsk rätt när du besöker någon by uppe i bergen.
    Likörer

    Likörer kryddade med anis är Mallorkinernas favoriter. Det kan vara en trevlig present att ta med hem, men smaka på dem först. De är mycket speciella.
    Hierbas tillverkas på anis och en massa örter - därav namnet. Denna likör är mycket populär hos Mallorkinerna och de flesta familjer har sina egna blandningar av örter. Den söta Hierbas är något tjockflytande och gulaktig. Man kan ta ett glas till kaffet efter maten. Hierbas som inte är så söt kan tas som drink före maten.

    Mat

    Fläskkött är det som är vanligast att man äter på Mallorca. Av hävd har det funnits många grisar på ön. Det har varit mindre vanligt att hålla nöt, vilket gör att rätter med nötkött i inte är lika vanliga. Ibland kan man se ett helt ben av gris, med till och med klövarna kvar, ligga framme under en duk. Av detta lår skärs sedan loss skivor av "Jamon Serrano", som är rimmad, lufttorkad skinka.

    Ofta kan man få starta sin måltid med bröd, oliver och allioli. Brödet är segt och smakrikt och alliolin innehåller mycket vitlök. Det är ett mycket trevligt sätt att starta sin måltid.

    Som första rätt väljer Mallorkiner gärna en soppa. Kanske en "Sopa de garvanzos" med bas av kikärter eller en "Sopa de lentejas" som består av linser. Bägge sopporna innehåller också mängder av olika grönsaker och är delikat kryddade. Egentligen skulle vi nordbor inte kalla dessa "Sopas" för soppor. De är väldigt tjocka och påminner mer om grytor.

    Man använder aldrig smör i matlagningen på Mallorca utan enbart olivolja och äter alltid bröd till maten. Tomas Graves, son till Robert Graves, har skrivit en hel bok om Bröd och Olja.
     
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

Laddar...