Spaniens regioner

Spaniens regionerSpaniens regioner

Andalusien

Andalusien är en av de mest sydliga regionerna i Spanien, samt den näst största. Namnet sägs komma från "Al Andalus", arabiska för de delar av den Iberiska halvön som stod under muslimsk överhöghet. Detta har påverkat den lokala kulturen. Andalusien är känt för sina desserter, fisk- och skaldjursrätter samt sin världsberömda sherry.

Aragonien

Aragonien är en region i Spaniens nordöstra del. Huvudstaden heter Zaragoza och är känt för sitt hårda motstånd under belägringen under Spanska självständighetskriget mellan 1809-1810. Genom den bördiga och bergiga regionen rinner floden Ebro som är den mest vattenrika i Spanien. Aragonien har en låg befolkningstäthet samt flera isolerade dalar med oförstörd natur.

Asturien

Asturien ligger i norra Spanien bredvid Biscayabukten. Den har på grund av det nordliga läget inte varit en del av Spaniens muslimska område, utan var istället kärnan i den kristna enklaven och kungariket Asturien. Detta kungadöme fasades med tiden ut, och Asturien blev under 1700-talet centrum för den spanska upplysningen.

Balearerna

Balearerna kallas också för de Baleariska öarna och är en spansk ögrupp samt autonom region. De ligger i västra Medelhavet och huvudorten heter Palma de Mallorca. I Balearerna ingår öarna Mallorca, Ibiza, Menorca, Cabrera och Formentera. Ögruppen har under årtusenden erövrats av romare, vandaler, muslimer samt Storbritannien.

Baskien

Den spanska regionen Baskien ligger nordligt i landet, bredvid Biscayabukten. Den största staden i regionen kallas Bilbao, och området består av provinserna Biscaya, Araba och Gipuzkoa. Dessa tre provinser har haft egna myndigheter och lagar i det så kallade "foralsystemet", ända sedan de sammanfogades med regionen Kastilien på 1200-talet.

Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp samt autonom region, och ligger i Atlanten utanför Afrikas västkust. Ögruppen består av de sju större öarna Fuerteventura, Teneriffa, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma, El Hierro och La Gomera. Kanarieöarna har flitigt besökts av sjöfarare från slutet av 1200-talet och framåt.

Kantabrien

Kantabrien styrdes tidigare av en keltisk sammanslutning vid namn Cántabros, vilket har gett regionen dess namn. I regionen finns de Kantabriska bergen som är en fortsättning på bergskedjan Pyrenéerna. I dessa berg finns mycket zinkmalm, järn och stenkol. Detta har skapat en traditionell gruvindustri som har varit ekonomiskt viktig för regionen.

Katalonien

Regionen Katalonien ligger i nordöstra Spanien och omfattar fyra provinser vid namn Tarragona, Lleida, Barcelona och Girona. Huvudstaden Barcelona ligger i provinsen med samma namn. Barcelona är Spaniens andra största stad och ligger mitt i en mycket urbaniserad region. Detta område var bland de första att industrialiseras i landet, och här har även skapats en växande turistnäring.

Kastilien-La Mancha

Kastilien-La Mancha är en region med säte i centrala Spanien. Den har en huvudstad som heter Toledo, med vackert läge på en kulle vid floden Tajo. Regionen är glest befolkad. I detta område, präglat av väderkvarnar, utspelar sig den spanska klassikern Don Quijote som är författad av Cervantes. Kastilien-La Mancha har ett krigiskt förflutet med många historiska slag mellan muslimska och kristna styrkor.

Kastilien och León

Kastilien och León är den största regionen i Spanien, men samtidigt den region som är glesast befolkad. Här finns avrinningsområdet för floden Dueros, där floden förgrenas till en närliggande dal vid namn El Bierzo och flera isolerade dalar. Kastilien och León korsas av två antika vägar, varav den ena är pilgrimsledet Camino de Santiago och den andra är huvudvägen Vía de la Plata.

Extremadura

Extremadura ligger i västra Spanien och omfattar Spaniens två största provinser, Badajoz och Cáceres. Denna region var tidigare en utpost för conquistadorerna, de spanska erövrare som under 1400-talet till 1600-talet lade stora områden i Syd- och Centralamerika under portugisiskt och spanskt styre. Extremadura är ett område med många höga slätter och höjdryggar, vilket gör det lämpat för vinodling samt svin- och fårskötsel.

Galicien

Galicien ligger i nordvästra Spanien och delas in i fyra provinser; Pontevedra, A Coruña, Ourense och Lugo. Kusterna i Galicien består av många fjordliknande vikar med bräckt vatten. De kallas för rías och är rika på fisk, vilket har gjort Galicien till ett av världens mest viktiga fiskeområden. Namnet på området kommer från "Gallaecia", ett latinskt namn sammankopplat med en keltisk stam som tidigare levde ovanför floden Duero.

La Rioja

La Rioja är mest känt för att producera goda Riojaviner, men här odlas också kronärtskocka, champinjoner, sparris och paprika. Nästan hela Spaniens sparrisexport kommer från denna region. La Rioja är kuperat med ett varmt och torrt klimat på sommaren samt ett svalt klimat på vintern.

Madrid

Madrid är ett område med kuperat landskap i centrala Spanien. I regionen ligger floden Jarama som går genom Montejos bokskog och utgör gräns mellan Guadalajara och Madrid. Över halva befolkningen bor i huvudstaden, och Madrid är sedan femtiotalet ett industriellt centrum.

Murcia

Murcia är känd för sin omfattande grönsaksproduktion. Här framställs både konserverade och färska grönsaker. Regionen ligger i sydöstra Spanien, och har en huvudstad som också heter Murcia. I sydost finns Mar Menor, en saltvattenlagun som FN har klassat som naturskyddsområde.

Navarra

Regionen Navarra ligger i norra Spanien och har en huvudstad vid namn Pamplona. Navarra har tidigare varit ett fristående kungadöme, men föll sönder under 1500-talet. Det har numera ett eget parlament och regering med ansvar för sysselsättning, sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner. I Ebrodalen odlas grönsaker, vete, olivträd och vindruvor.

Valencia

Valencia ligger i östra Spanien och består av tre provinser. Regionen ligger vid Medelhavets kust och klimatet är typiskt för den, med torra, långa och varma somrar. Den oregelbundna topografin har historiskt sett gjort det svårt att bygga kommunikationer och att bruka marken. För att kunna förse invånarna med vatten har vattenreservoarer byggts och restriktioner för vattenanvändning införts.

Dela sidan

Laddar...