Vad kostar det att leva i Spanien? - Så får du råd

Denna sida beskriver hur det är att leva i Spanien

Vad kostar det att leva i Spanien? – Så får du råd

Spanien är ett populärt resmål för svenskar, både för semester och tills vidare/permanent boende. Även om det generellt sett är billigare att leva i Spanien jämfört med Sverige så finns det stora variationer i kostnader beroende på var i Spanien man bosätter sig. Marbella på solkusten hör till de dyrare platserna i Spanien, med platser som Golden Mile, Puerto Banus och La Zagaleta i toppen. Här finns det fastigheter som hyrs ut för flera hundra tusen kronor per månad. Men Marbella har även billigare alternativ att erbjuda och det finns långtidsboenden att hyra från 400–500 euro per månad och uppåt beroende på läge.

Vad kostar maten?

Matkostnader är generellt sett billigare än i Sverige och en väldigt stor del av Spaniens frukt och grönt är odlat inom landet. Detta pressar priser ytterligare, samtidigt som Spanien verkar som ett stort fruktnav för billigare frukt från exempelvis Sydamerika som sedan exporteras vidare ut i Europa.

Låna pengar samt skaffa NIE-nummer

Den som flyttar ned till Spanien ska efter tre månaders vistelse ha införskaffat sig ett personligt NIE-nummer. Detta görs hos den lokala polismyndigheten i respektive stad och priset för detta är straxt under 11 euro. Med detta NIE-nummer och ett spanskt arbetskontrakt kan en svensk person hitta snabba lån med kort löptid hos olika lån på banker som exempelvis Caixa, Santander, Sabadell och Caja rural eller olika snabblånföretag online. Ju längre tid man arbetat i Spanien, desto högre lån finns att söka.

Hur kan jag försörja mig i Spanien?

Det finns många alternativ för en svensk som vill jobba i Spanien. Många svenska företag har etablerat sig även här och det går enkelt att söka olika jobb från soffan hemma i Sverige. Det allra populäraste arbetet de sista 10 åren har varit inom telemarketing och inom mäklaryrket då bostadsmarknaden är enorm i landet. En normal spansk lön ligger i genomsnitt på 1 200 euro i månaden. En svensk som jobbar i Spanien tjänar oftast mer. Mäklarbranschen lockar med stora pengar och till skillnad från Sverige där man måste gå en mäklarutbildning så kan vem som helst bli mäklare i Spanien. En svensk som lärt sig spanska blir särskilt attraktiv på arbetsmarknaden som trespråkig (svenska, engelska och spanska). En lön i Spanien måste dock räcka till mer än bostad och mat. Oftast måste man som hyresgäst betala för el och vatten separat och i vissa fall även för sophämtning och andra mindre utgifter i relation till boendet. Transport är en annan utgift, oavsett om det är med bil eller buss, likaså sjukvård och försäkringar.

Fastighetsmarknaden

Dela sidan

Laddar...