Kända spanska personer

17 kända spanska personer

Det finns en hel del kända och framstående spanska personligheter genom tiderna. Det som lockar med Spanien är framför allt den magiska realismen och glöden som genomsyrar både konst och kultur. Här listar vi de kända spanjorer som definitivt har lämnat betydande avtryck till omvärlden.

1. Salvador Dali

Ingen lista över kända spanjorer är komplett utan Salvador Dali som är mest känd för sina surrealistiska målningar som lyfte rörelsen till nya höjder. Hans mest kända verk är utan tvekan La persistencia de la memoria - målningen med de smältande klockorna som sägs ha hämtat sin inspiration från Albert Einstein och relativitetsteorin.

Salvador Dali

2. Penelope Cruz

Som den första spanjorskan att vinna en Oscar kvalar Cruz in på listan bland kända spanska personligheter. Dessutom är hon först ut från Spanien att få en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Penelope Cruz har synts i en hel del Hollywoodproduktioner genom åren, men hon glänser som bäst i Abre los ojos från 1997, en film av Pedro Almodovar. Cruz slog igenom i Hollywoodversionen av filmen som fick namnet Vanilla Sky, där hon spelade mot ingen mindre än Tom Cruise.

Penelope Cruz

3. Pedro Almodovar

Regissören Pedro Almodovar är känd långt utanför Spaniens gränser för sina mäktiga filmer som hyllas för sin äkthet och sin realism. Mest känd är han för filmer som Volver och Mujeres al borde de un ataque de nervios. Den sistnämda filmen fick en Oscar 1989 som bästa utländska film, vilket gjorde att omvärlden upptäckte Almodovars talang.

Pedro Almodovar

4. Carlos Ruiz Zafon

2009 skrev Carlos Ruiz Zafon en bok som skulle förändra hans liv för alltid. Med La Sombra del Viento fångade han läsare världen över. Boken är den första av fyra i en mycket omtyckt och berömd serie kallad "De bortglömda böckernas gravkammare". De tre andra böckerna i serien heter El juego del ángel, El prisionero del cielo och El laberinto de los espíritus och har getts ut i hela 19 länder.

Carlos Ruiz Zafon

5. Pablo Picasso

Förutom sina fantastiska målningar var Picasso även en talangfull poet. Det är dock för grundandet av kubismen inom den moderna konsten som han är mest känd. Hans mest framstående verk Guernica avbildar lidandet under det spanska inbördeskriget. Med enbart gråa toner och en imponerande storlek som mäter 3,5 meter i längd och 7,8 meter i bredd är tavlan fullständigt unik.

Pablo Picasso

6. Antonio Banderas

Antonio Banderas är inte bara en känd skådespelare i hemlandet Spanien, utan i hela världen. Hans magnetiska framtoning syns i genombrottsfilmen The Mask of Zorro från 1998. Han var dock redan känd i hemlandet för sitt samarbete med Pedro Almodovar i filmen Mujeres al borde de un ataque de nervios från 1988. Banderas är också känd för sitt omtalade äktenskap med den amerikanska skådespelerskan Melanie Griffith.

Antonio Banderas

7. Francisco de Goya

Goya var en spansk hovmålare verksam under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Hans verk tillhör en kategori som närmast kan beskrivas som världsarv med unika målningar som Saturnus som slukar sina barn men även en hel del stilleben, porträtt och scener från såväl hovet som vardagslivet.

Francisco de Goya

8. Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes kallas ofta Spaniens främsta nationalskald vars verk är lika betydande för världslitteraturen som Shakespeares sonetter för poesin. Han är mest känd för Don Quijote de La Mancha, en roman som bäst kan beskrivas som en parodi med 1500-talets samtida riddarromaner som fokus.

Miguel de Cervantes

9. Julio Iglesias

Med över 300 miljoner sålda album toppar Julio Iglesias listan över världens mest framgångsrika artister. Med en lång karriär bakom sig i både Spanien och världen beskrivs han ofta som en spansk smörsångare. Talangen har dock gått i arv till sonen Enrique Iglesias som har blivit känd för att sjunga på engelska.

Julio Iglesias

10. Paco Rabanne

Rabanne var en spansk modeskapare och smyckesdesigner som även blev känd för sina parfymer med dofter som 1 Million. Han formgav smycken åt både Dior, Balenciaga och Givenchy innan han slog upp portarna för det egna modehuset Rabanne. Mest känd är han för sina bisarra skapelser av papper, plast och metall.

Paco Rabanne

11. Javier Bardem

Javier Bardem är en mycket känd skådespelare i Spanien och han är gift med Penelope Cruz. Det internationella genombrottet kom 2007 med filmen No Country for Old Men. Bardem spelade psykopaten och mördaren Anton Chigurh. Som första manliga skådespelare från Spanien fick han en Oscar för sin insats.

Javier Bardem

12. Federico García Lorca

Lorca var en spansk poet och dramatiker med ett nyskapande språk med politiska förtecken. Han var verksam i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Som homosexuell i en tid då homosexualitet sågs som en avart är hans diktsamling Sonetos del amor oscuro ett unikt litterärt bidrag. Han mördades i det spanska inbördeskriget för sina politiska bidrag i debatten.

Federico García Lorca

13. Sara Monteil

Sara Monteils fantastiska Hollywoodkarriär började i hemlandet Spanien på 1940-talet. Under sin verksamhetstid blev hon en av landets bäst betalda skådespelerskor och en av de första på den internationella scenen. Westernrullen Vera Cruz från 1954 gjorde henne känd i Hollywood och hon är en av den gyllene erans talanger.

Sara Monteil

14. Antoni Gaudi

Gaudi var en spansk arkitekt född i Katalonien under mitten av 1800-talet. Ett av hans allra mest kända verk är den pampiga basilikan La Sagrada Familia som påbörjades 1882, men som ännu inte är färdig. Gauda skapade bland annat mosaiktrenden trencadis med vackra abstrakta mönster.

Antoni Gaudi

15. Rosalia

Rosalia Vila Tobella är en samtida spansk popsångerska vars musik influeras av flamenco och R&B. Hon har blivit känd utanför Spanien med låtar som Con Altura och samarbeten med internationella artister som Daddy Yankee och The Weeknd.

Rosalia

16. Kända fotbollsspelare

Spanien har haft ett gäng kända fotbollsspelare genom åren. Några exempel är Sergio Ramos, Luis Enrique, Fernando Hierro, Pep Guardiola (mest känd för sin tränarkarriär) och Raúl.

Pep Guardiola

17. Rafael Nadal

Nadal är en av de bästa tennisspelarna genom tiderna och hans matcher mot konkurrenten Federer är historiska.

Rafael Nadal

Dela sidan

Laddar...