Hemförsäkring eller reseförsäkring

Hemförsäkring eller reseförsäkring - Så ska du tänka

Har du planerat att resa till Spanien? Vilken försäkring är rätt för dig och vilket skydd behöver du? Så här ska du tänka när du skaffar försäkring inför din stundande resa.

Hemförsäkring reseskydd

Har du en hemförsäkring tecknad så har du i och med den ett grundläggande skydd för det första 45 dagarna av din resa. Reseförsäkringen ingår alltid i din hemförsäkring och täcker både dig och din familj.

Rättsskyddet täcker kostnader vid:

  • Akut sjukdom
  • Olycksfall
  • Överfall/rån
Vid vissa fall kan du även få ersättning om du blir tvingad att avbryta semester av någon anledning.

Har du planerat att resa under en längre tid?

Om du planerat att vara borta under en längre tid närmare bestämt över 45 dagar, finns det två alternativ. Antingen förlänger du din befintliga hemförsäkring som vi går igenom nedan eller så köper du en separat reseförsäkring.

Utökat skydd på resan via hemförsäkringen

Många försäkringsbolag erbjuder även ett tillägg i din hemförsäkring ett så kallat utökat reseskydd. Ett utökat reseskydd täcker bland annat avbeställningsskydd, utökat egendomsskydd, krishantering och ersättning vid sjukhusvistelse. Det gäller i 60 dagar alltså inte bara i 45 dagar som det vanliga reseskyddet i hemförsäkringen. Tillägget gäller också vid försening, såväl för din egen del som för ditt bagage. Vad som ingår i det utökade reseskyddet kan variera mellan olika försäkringsbolag. För att försäkra dig om vad som ingår hos just ditt försäkringsbolag kontakta bolaget innan avresa.

När behöver jag reseförsäkring?

Som vi gick igenom tidigare har din hemförsäkring redan ett bra skydd för dig och din familj på din resa. Så när behöver man då en reseförsäkring? Om du ska vara på resande fot i längre än 45 dagar ska du teckna en reseförsäkring eller ett tillägg till din hemförsäkring. Men en reseförsäkring kan även vara bra att teckna om du tänkt jobba eller studera under en längre tid utomlands. Då din hemförsäkring inte längre gäller då. Men huruvida din försäkring gäller under en längre utlandsvistelse kan variera beroende på vart du tänkt resa och vilka länder du tänkt besöka. Ta därför alltid reda på den informationen först. Du vill inte betala för något som ändå inte ger dig rätt skydd!

I en reseförsäkring ingår:

  • Minskad självrisk
  • Evakuerings Skydd
  • Vårdkostnader och resekostnader
  • Egendomsskydd
  • Avbeställningsskydd

Ska jag teckna reseförsäkring via flygbolagen eller resebyråer?

Kort och gott nej. Det extra försäkringar som flygbolag och andra resebyråer erbjuder kostar mycket mer än den kostnaden du skulle behöva betala för att utöka ditt reseskydd i din hemförsäkring. Försäkringen du skulle teckna via ditt flygbolag täcker enbart just den specifika resan medan det tillägg eller den reseskydd som redan ingår i din hemförsäkring täcker alla resor du gör.

Fastighetsmarknaden

Dela sidan

Laddar...