Köpa bostad i Spanien

Köpa bostad i Spanien

Få kostnadsfri hjälp från Spanienforum.se och hitta er drömbostad i Spanien.

Spanien har i alla år som vi nordbor har sökt oss till sol och värme varit en absolut favorit som resmål. Skälen till det är flera, men det viktigaste är just klimatet. Med mer än 300 soldagar på de flesta av de platser vi åker till i Spanien, vare sig det är öarna Mallorca eller Kanarieöarna, eller de populära kusterna Costa Blanca och Costa del Sol, så möts vi av ett härligt klimat i stort sett året runt. Också en i jämförelse kylig decembermånad erbjuder oftast skön sol på dagen, man kan gå lätt klädd och under en golfrunda eller joggingpass kan genomföras i kortärmat.

Till klimatet kommer en attraktiv prisnivå, där det mesta ligger under eller avsevärt under svenska nivåer. Ett restaurangbesök med fisk och kött för hela familjen tömmer inte plånboken, grönsakerna är fräscha och inte minst vinet är fantastiskt billigt.

Vårt intresse för kultur och fritid har ökat, och vi är många som uppskattar det utbud av aktiviteter som det sköna klimatet erbjuder. Att promenera eller spela golf i solen, kasta sig i havet eller bara uppleva en ny kultur uppskattas av de flesta av oss.

Vi har också vant oss vid ett nytt sätt att resa, och flygpriserna har gått ner rejält och utbudet ökat. Det kan ibland vara både billigare och snabbare att ta sig till den spanska solen än till en fjällstuga i norra Sverige.

Ska du sälja din bostad i Spanien?
Använd vår tjänst för en bra svensk kontakt som hjälper dig vidare!
Till formuläret
Fastighetsmarknaden

Fastighetsmarknaden

Så bortsett från hemelektronik så är det mesta bra mycket billigare i Spanien än i Sverige. Detta gäller inte minst priserna för boende, vare sig man hyr eller köper. Flera orsaker bidrar till detta, inte minst en kontinuerlig nybyggnation. Man kunde under den spanska fastighetskrisen, när mängder av bostäder stod tomma och vakansen var mycket hög, förvånas över antalet byggkranar som tornade upp över horisonten och nya urbanisationer som växte fram. Den boom i efterfrågan och prisstegring som hade sin topp för tio år sedan, tappade sedan fullständigt luften i samband finanskrisen. Bankerna tog tillbaka massor med fastigheter och även om de inte hade råd att ”realisera sina förluster”, alltså sälja till den nya låga prisnivån, så skapades en stor oro på marknaden. Och för en svensk innebar det att en fastighet fem år efter toppen kostade hälften så mycket i svenska kronor som den gjorde 2007. För den som följt svenska bostadspriser – och funderar på ett boende i sol och värme, bad, nöjen och fritid till ett rimligt pris - så känns det ”nästan för bra för att vara sant”!

Men tvärtemot den gamla devisen att det då förmodligen inte är sant då, så finns det väldigt mycket som pekar på att det just nu är ett utmärkt tillfälle att köpa bostad i Spanien. Visst finns det orosmoln på horisonten som kan innebära att den nuvarande – med svenska mått mätt -ganska beskedliga uppgången vi sett de sista åren stannar upp och priserna för en tid stabiliseras. Men den underliggande efterfrågan från en växande befolkning med allt bättre välstånd, låga finansieringskostnader och en mycket låg befintlig prisnivå talar för att en spansk bostadsinvestering är en betydligt riskfriare än en motsvarande svensk.

Kort om spanska fastighetsmarknaden titeln fastighetsmäklare

Under senare år har många nordbor, i olika åldrar, insett att möjligheterna att förverkliga sin dröm om sol och värme, är fina. Man vill prioritera ”det goda i livet” och göra det nu, inte sedan. Men hur går man då tillväga för att hitta något som passar just mig och mina förutsättningar och förväntningar?

Ja till att börja med kan man konstatera att det är köparens marknad, inte säljarens. De priser som mäklare begär kan var utgångspunkten för en reducering av priset snarare än starten för en budgivning.

Men lika viktigt att komma ihåg är att mäklarens roll skiljer sig från i Sverige. Lite förenklat kan man säga att ”vem som helst kan kalla sig mäklare”, de svenska kraven på formellt godkännande finns inte i Spanien. Detta har lett till att mäklarmarknaden från tid till annan har varit ”vildvuxen”. Detta har förstärkts ytterligare av att provisionerna, framför allt på nybyggen, har varit avsevärt större än vad vi är vana vid hemifrån.

Och det är ju säljaren som betalar mäklaren, viket leder till en stundom tuff konkurrens. Mäklare kan handla objekt sinsemellan, köpare kan ”gena mäklaren” och gå direkt till säljaren, man kan som kund få se samma objekt med olika mäklare – till olika priser!

Därför är det viktigt att ta hjälp att hitta rätt mäklare. Och vem som är ”rätt” för just mig är inte alltid så enkelt att veta. Visst finns det svenska mäklare som gör ett mycket bra jobb på plats, men det finns också internationella mäklarbyråer med ett mycket stort utbud som kan vara minst lika bra. Och det är ju faktiskt bostaden man ska flytta in i som man ska trivas med på lång sikt, inte mäklaren…

Men oavsett hur du väljer, kan du inte förvänta dig samma kompletta och eleganta presentation, prospekt, som du är van vid hemifrån. Det hindrar inte att du kan och bör få svar på alla de frågor du har, t ex om driftskostnader, föreningsekonomi och skatter, innan du bestämmer dig.

Juridiken är lite speciell. Den skiljer sig från vårt regelverk och vår formalia, men måste nog betraktas som ”lika säker”, rätt genomförd. Därför är det att rekommendera att utnyttja en spansk jurist, gärna svensktalande, att ha på sin sida när man har hittat ett objekt ”som känns rätt”. Prioritera det, och lyssna inte på förväntningarna om att ”allt måste ske nu”, utan det ska kännas tryggt att en dag slå sig ner framför notarien och skriva över ”escrituran”, lagfarten.

Bra att tänk på, hur man ska gå tillväga

Ju bättre du förberett dig, desto effektivare kan du bli i att ”hitta rätt”. Ju mer du funderat igenom vad som är viktigt för just dig, desto större är möjligheten att du ska finna ditt drömboende. Ju mer du tänkt på din egen situation och förväntningar, desto lättare bli det att hitta rätt.

Här hittar du vårt formulär som hjälper dig att fundera igenom dessa frågor. Och naturligtvis kan man ”önska fritt”, men varje nytt krav man ställer upp, har ett pris och begränsar möjligheterna, utbudet. Gör därför gärna en egen prioritering på vilka av dina krav som är ”måsten”, vad som är viktigt för dig och vad som bara är ”bra att ha”.

Finansiera bostadsköp

Du måste ansöka om ett bolån hos en spansk bank om du vill köpa en bostad i Spanien. Man kan därför inte ansöka om bolån hos en svensk bank med bostaden som säkerhet i Spanien. Ett bostadslån i Spanien brukar vara ca 50-70 % av bostadens värde, och därför krävs en kontantinsats på minst 30 %. Du måste därför själv spara ihop den resterande delen, alternativt ansöka om ett privatlån.

Hur kan vi hjälpa dig?

Först och främst så är all vår hjälp helt kostnadsfri. Sedan så är vi som arbetar med att hjälpa svenskar och andra nordbor att hitta rätt bostad på köparens sida. Vår ambition är att guida den intresserade rätt, vare sig det gäller juridisk hjälp, allmän information eller att hitta rätt mäklare. Vi har bakgrund inom fastighetsförmedling och fastighetsfinansiering i utlandet för svenska banker och vi har en gedigen erfarenhet av hur det är att hitta bostad i Spanien. Vi själva säljer inga fastigheter, vi har inga objekt. Vi tycker oss vara erfarna när det gäller att veta ”var man ska bo eller inte ska bo”, men vi har ingen fakta eller kunskap om enstaka objekt. Vi har inga exklusiva avtal med enskilda agenter eller jurister.

Vill du ha vår hjälp att hitta en fastighet som passar just dig är du välkommen att fylla i dina önskemål här i formuläret. Vi kommer då att kontakta dig om vi behöver komplettera med mer information. Återigen, vare sig du lyckas hitta ditt drömboende eller inte så är denna tjänst helt gratis för dig. Vi kommer heller inte att utnyttja den kontaktinformation till marknadsföring, utskick eller dylikt.

Hitta bostad service på Spanienforum

Blek tänderna i Spanien och spara dina pengar

Sugen på vita vackra tänder? Du kan bleka dina tänder till kanonpriser i Spanien! Tandvård i Spanien är billigare men den fungerar inte som i Sverige. De flesta tandläkare är privata och konkurrerar med varandra. Tandvård ingår inte i det offentliga sjukvårdssystemet om det inte gäller en olycka. Du betalar därmed fullt pris för all tandvård, även om du har ett Europeiskt sjukförsäkringskort så gäller inte detta i Spanien. Detta innebär att du behöver teckna en försäkring där – om du inte är tillfällig turist och ditt försäkringbolag täcker den. En försäkring i Spanien har olika villkor och budget, de flesta sparar cirka 40% av tandläkarkostnaden då de tecknat försäkring.

Vilken klinik ska jag välja?

För att tandläkaren ska uppfylla samma krav som en nordisk tandläkare behöver han/ hon vara en ”colegiado” med yrkesbeteckningen ”odontólogo”. En sådan har genomgått en tuff test och beviljats inträde i det spanska tandläkareförbundet. Detta betyder också att tandläkaren har lägst en femårig tandläkarutbildning. Om någon kallar sig ”dentista” kan du inte vara helt säker på att denne tandläkare håller samma kvalitet som en ”colegiado”. Ta med dina försäkringspapper till tandläkaren och be om en specificerad ”factura” eftersom ditt försäkringsbolag hemma kommer att kräva detta för att du ska få ersättning.

Tandblekning i Spanien – ”dentalturism”

Det finns många svenska tandläkare i Spanien och det är mycket billigare att besöka dem än att gå till tandläkaren i Sverige. Det är praktiskt att göra tandläkarbesöket på sin semesterort. Det finns svenska tandläkare i Spanien som erbjuder tandblekning, bland många andra finns kliniken i Fuengirola som har haft ett sommarerbjudande för cirka 1 500 kronor. Dessa priser ligger 20-40% under priserna i Sverige för motsvarande behandlingar – detta är dessutom inte ett lågt pris efter spanska mått mätt. Med andra ord kan det vara en god idé att passa på att skaffa dig ett vitt vackert leende samtidigt som du är på semester i Spanien. Processen skiljer sig inte från den svenska, men priset kan bli lägre. Tandläkaren undersöker dina tänder och lägger upp behandlingen med skenor, typ av gel och återbesök. En mycket bra infosajt för tandblekning hittar du här: www.tandblekningsfakta.se

tandblekning

  • Published
    7 september 2017
  • Sidvisningar
    5.134
Back
Toppen