Kan Resande Förvänta Sig Snabbt 5G I Spanien?

Kan Resande Förvänta Sig Snabbt 5G I Spanien?

Nu när sommaren närmar sig och våra apparater klarar allt snabbare uppkoppling kan man börja undra om Spanien har stabilt 5G vi kan använda. Svaret är ¡si! Till större delen i alla fall. Trots den tidigare förseningen av 5G i Spanien så kan en av Spaniens största mobiloperatörer nu stolt meddela att deras 5G-nät täcker runt 80% av befolkningen. Det ger oss semesterresande och utflyttade svenskar mycket bättre chanser till snabbt och trådlöst internet.

80% av hela Spanien?

Nej, inte riktigt. Större delen av Spaniens befolkning bor i och runt de större städerna där operatörerna har de flesta masterna. Det betyder att på landsbygden kan 5G-nätet vara svagt eller otillgängligt. Enligt täckningskartorna ska det finnas 5G tillgängligt runt städerna, längs med de större vägarna och längs kusten. Det betyder dock att de mest populära ställena för turister har god 5G-täckning.

5g spanien

Pexels

Vi behöver därmed inte oroa oss för dålig uppkoppling när vi solar på Costa del Sol eller besöker Palma de Mallorca. Däremot blir vi nog tvungna att hålla oss till 4G om man planerar en vandring på landsbygden.

Varför 5G?

5G är det senaste och snabbaste trådlösa alternativet när det gäller mobil surf. Hastigheten på 5G brukar variera mellan 100 Mbps och 1300 Mbps, vilket motsvarar samma hastigheter som vi har på fiber här i Sverige. Hastigheten brukar variera beroende på vad som kan ligga mellan en telefon och masten man är uppkopplad till. Med 5G kan man strömma musik och film på högsta kvalitet utan pauser och vänta på att det ska ladda. Men främst är den höga hastigheten bäst för dem som spelar.

5g

Pixabay

Nedladdningshastigheten påverkar hur stark uppkopplingen är till en server. Med hög hastighet kan man sitta kopplad till flera av sina favoriter av casino slots eller pokerspel också när man är på semester. 5G-nätet är även mer stabilt än de tidigare 4G- och 3G-näten, vilket leder till färre problem i spelen orsakade av bruten uppkoppling.

Vad behöver man?

De flesta moderna telefoner vi använder idag har 5G-antenn, men för säkerhets skull kan det vara bra att ta och dubbelkolla produktsidan på tillverkarens webbplats. Har man TV eller laptop med sig på semestern kan det däremot vara bra att antingen skaffa sig en mobil router eller använda sig av telefonens Wi-Fi Hotspot-funktion som gör telefonen till en liten bärbar router. Denna funktion brukar dra en hel del batteri så se till att telefonen är väl laddad innan användning. Därefter är det bara att surfa på!

Vad kostar det?

Tack vare EUs regler gällande Roaming så ska det inte kosta extra att surfa i ett annat EU-land om man har ett svenskt abonnemang. Sedan beror det helt på vad mobiloperatörer har för regler gällande utländskt surfpott. I de allra flesta fall så kan man förvänta sig en ganska god surfmängd. Skulle surfen ta slut så kan vi alltid toppa upp, vilket kostar lite olika beroende på vilken operatör man har. Bor man däremot i Spanien eller planerar att spendera längre tid i landet skulle ett lokalt abonnemang rekommenderas då de kan erbjuda större mängder data. Ett ytterligare tips är att besöka hemsidor man planerar att vara mycket på innan man reser till utlandet och se till att inte rensa webbläsarens kakor, då det gör att sidor inte behöver dra lika mycket data nästa gång man öppnar upp den. Skillnaden kanske inte är så stor på varje enstaka sida, men som vi säger: flera bäckar små bildar strax en stor å.

Slutsats

Kan resande förvänta sig snabbt 5G i Spanien? Absolut! Med tanke på att mobiloperatörerna i Spanien ständigt utvecklar sitt 5G-nät, så kan man till och med förvänta sig att utsträckningen av nätet kan komma att expandera, vilket lär bli goda nyheter för oss som kanske föredrar att vandra i Pyrinéerna eller besöka släkt och vänner på den spanska landsbygden.

Dela sidan

Laddar...