Spanien och klimatförändringarna

Diskussion i 'Spanien' startad av mixt, 27 september 2018.

 1. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  832
  Mottagna gillanden:
  185
  Researchar just nu klimatpolitiken i ett konsultuppdrag och konstaterar att södra Europa, däribland Spanien, kommer att drabbas hårt, om man nu tror på FN:s klimatpanel IPCC.

  Kanske kan det vara av intresse för de kvarvarande här på forumet (synd att den där medlemmen från Kanarieöarna - visst hette han solenskiner? - inte längre är kvar här). Tidsperspektivet är 2100 och scenariorna är tre stycken som laborerar med en temperaturhöjning globalt på mellan 1 och 5°C.
  Här är några axplock som berör Spanien, obs, i förenklade form:

  --> En allmän slutsats att det är att förvänta stora skillnader mellan olika delar av Europa, framförallt mellan norra och södra Europa, och att riskerna för betydande negativa effekter är betydligt större i södra Europa än i norra.

  --> IPCC-rapporten fokuseras konsekvenserna framförallt på tre områden;
  1) Effekter och konsekvenser för produktionssystem, byggnader och samhällsviktig infrastruktur,
  2) konsekvenser för ekosystem och naturmiljön, inklusive jord- och skogsbruk,
  3) effekter på människors hälsa.

  --> Sett över perioden 1901-2010 har den genomsnittliga havsnivån stigit med cirka 0,19 meter, det vill säga i genomsnitt 1,9 mm per år. Dock visar mätningar på en ökning under den senare delen av perioden med 3,2 mm per år för perioden 1993-2010. Översvämningsrisker på grund av höjd havsnivå utgöra en nyckelrisk för många städer, hamnar, och annan kustnära bebyggelse och infrastruktur. Mellan 0,77 och 5,5 miljoner människor per år inom Europeiska Unionen (EU27) fram till 2100 kommer att beröras av översvämningar till följd av klimatförändringar om inga anpassningsåtgärder vidtas. Det är framförallt länder längs atlantkusten som bedöms drabbas hårdast.

  --> På elområdet förväntas den sammantagna europeiska direkta effekten på elefterfrågan bli relativt liten. Å ena sidan ökar efterfrågan på el i södra Europa på grund av ökat kylningsbehov, å andra sidan minskar efterfrågan i norra Europa på grund av minskat värmebehov.

  --> Klimatförändringarna kommer också att påverka turismen i Europa. Man kan förvänta sig att turismen kommer att öka i de norra delarna av Europa, på bekostnad av turismen i södra Europa.

  --> Allmänt kan konstateras att förutsättningarna för jordbruksproduktion försämras i södra Europa. I ett extremscenario med 5,4 graders ökning till 2080 (dvs om 60 år) förväntas den direkta effekten i södra Europa vara en minskning med 25 procent. I norr förväntas dock produktionen öka.

  --> Konsekvenserna på fisket förväntas i södra Europa bli negativa, även om annat påverkar mer, t ex överfiske.

  --> Arbetsproduktiviteten kan minska i vissa regioner på grund av värmeböljor.

  På det hela taget visar kombinationen av olika effekter komplexiteten av vad de slutliga konsekvenserna av en klimatförändring blir. Det är alltså väldigt svårbedömt, men att Spanien kommer att drabbas hårt är oomtvistligt, under förutsättning att man tror på IPCC:s förutsägelser.

  Anpassningar kommer givetvis att ske för att möta dessa förändringar, men det kommer att bli väldigt tufft för Spanien om det här slår in med överhängande risk för kraftigt BNP-tapp. En ökning med typ fem grader genomsnittlig kommer kanske inte att göra vissa delar av landet obeboeligt, men tänk själv, fem grader till på sommaren kommer att bli plågsamt och ge en rad direkta negativa konsekvenser för människors hälsa, framförallt ökad dödlighet och sjuklighet kopplat till fler värmeböljor.

  För dig som stått ut med att läsa denna domedagsprofetia så här långt kanske vet hur miljödebatten ser ut i Spanien. Jag talar inte spanska själv men läser en del spansk media och en viss medvetenhet tycks finnas, men vad säger egentligen spanjorerna om detta? Det är jag nyfiken på!

  Kan också vara bra för nordeuropeiska husköpare att känna till vad IPCC påstår även om tidsperspektivet är relativt långt (år 2100)
   
  NisseSk8, erkki och Gyllis gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende, resor och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på info@spanienforum.se.
 3. Stefan K

  Stefan K Medlem

  Blev medlem:
  17 september 2017
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  15
  Vad är det som säger att vi skall ha den havsnivån,vad är det som säger att vi skall ha den temperaturen som är nu?
   
 4. Svenne Apelsin

  Svenne Apelsin Aktiv medlem

  Blev medlem:
  21 oktober 2016
  Inlägg:
  139
  Mottagna gillanden:
  49
  Solen lyser valde att lämna bl.a. p.g.a. censur.

  Vi befinner oss mellan två istider. Högst sannolikt blir det varmare innan kylan kommer.
   
  Los Suecos gillar detta.
 5. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  832
  Mottagna gillanden:
  185
  Ja, Solen lyser hette han ju. Jag höll alls inte med om alla hans resonemang, men jag gillade hans hängivenhet. Det var verkligen trist att han tvingades bort.

  Kommande istid eller inte, klimatläran måste i dag betraktas som en religion, antingen är man troende eller så är man en avfälling, liksom irrläror som identitetspolitik, genustänk och politiskt korrekta beteenden. Hälsn från en "grumpy old man" :)
   
  Nalle och Los Suecos gillar detta.
 6. RochA

  RochA Medlem

  Blev medlem:
  2 november 2014
  Inlägg:
  56
  Mottagna gillanden:
  30
  Dags att kolla in vart man köper hus om man i framtiden vill ha strandtomt. (y)
  Själv har jag blivit ateist när det gäller det mesta angående klimatförändringar och är skeptisk om det som sägs från båda håll.
   
 7. mixt

  mixt Aktiv medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  832
  Mottagna gillanden:
  185
  Jag tror att du har rätt om att inte köpa lågt liggande fastigheter som i förlängningen kan drabbas av stigande havsnivåer, men än så länge tycks inte medvetenheten om det ha nått köparna. Förståeligt förvisso då tidsperspektivet fortfarande är hyfsat långt (är 2100)

  Jag tror också att norra Spanien kan bli mer attraktivt allteftersom seklet blir äldre, om man nu är troende när det gäller klimatförändringarna.
   

Dela sidan

Laddar...