Lagt bud på en lägenhet och har lite frågor

Diskussion i 'Torrevieja' startad av Remus, 22 september 2020.

 1. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Hej

  Har läst forumet i några år och vill ödmjukt tacka för många mycket bra råd!.

  Vi (min sambo och jag) har till slut tagit mod till oss och lagt bud på en 2-rums lägenhet i centrala Torrevieja med parkeringsplats i garage under huset . Har i samband med detta några frågor som vi inte lyckats hitta svaret på och vädjar till medlemmarna här...

  Vi kommer inte själv att hyra ut den, men vill ändå veta om det finns möjlighet till det, då det kanske kan påverka priset längre fram om vi ev. vill sälja om 15-20 år. Reglerna kan förvisso mycket väl ha ändrats till dess, men har sett uppgifter om att badrummet måste vara minst 4,5 m2 för att få uthyrningslicens. Enligt den spanska mäklaren stämmer inte det och badrummet är högst troligt större, men inte mätt det exakt.

  Har en del goda vänner samt barn och barnbarn som uttryckt att de vill låna en ev, framtida lägenhet till självkostnad eller gratis (barn och barnbarn), vilket vi gärna gör, men får man det om det blir ofta och mycket?. Kan ju faktiskt bli uppemot 10-15 olika familjer som är där per år i 20-30 veckor.

  Av någon anledning är två airconditionaggregat bortplockade, både ute och innedelarna. Varför gör man så och kan det innebära problem för oss? Mäklaren har ingen vettig förklaring, men säger att kopplingarna (slangarna och sladdarna) i väggarna finns kvar, så det är bara att köpa nya och sätta in. Kan det vara så enkelt?

  Huset är byggt på mitten av -90 talet. Kan det eventuellt innebära några problem?

  Vi är lite oense angående parkeringsplatsen, där jag menar att den är en separat enhet och kan säljas eller hyras ut om vi så önskar, men det beror kanske på vad som överenskommits i "föreningen"?

  Kanske ingen enskild kan svara på alla frågorna men vi skulle givetvis uppskatta minsta svar eller funderingar ni har på frågorna.

  Är dessutom lite av en både nervös och spänd väntan just nu om de antar vårt bud.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 3. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  411
  Mottagna gillanden:
  499
  Den kan jag svara på!
  Ganska billigt och enkelt att sätta in nya.
  Troligen behövde de som säljer lägenheten AC:n i ett annat hus/lägenhet, ett inte helt ovanligt förfarande när det gäller vitvaror i Spanien. Så det är viktigt att göra klart vad som ska ingå vid köpet, annars kan det komma som en mindre kul överraskning.
  Välkommen till Spanien och lycka till!
   
  Remus gillar detta.
 4. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.118
  Mottagna gillanden:
  942
  Hej!
  Ja det där med att hyra ut...om man tar betalt så är det uthyrning...har man inte licens kan det ju bli problem om inte annat då grannar kan reagera på det...Så många kan man ju reagera på...Om man får hyra ut i framtiden vet ju ingen...regler ändras snabbt.
  Garageplanet har i vissa fall egen comunidad/förening om det är ett stort hus. Då får man 2 escrituras/lagfarter. En för lgh, en för garageplatsen. Andra ingår det i lgh:en.
  Håller med Gyllis om AC:na, troligen bara att sätta upp nya.
  Chao P ♥
   
  DiBo och Remus gillar detta.
 5. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för svaret! Du är mycket uppskattad av oss med alla dina svar och den information du alltid ger oss vilsna blivande deltids spanienbor! Mycket uppskattat.

  Kanske skulle man egentligen redan innan man lade bud vara klar över de flesta frågorna jag ställer, men svaren på dem är inte avgörande för köpet.

  Kan ju vara så att grannarna undrar när det bor många olika personer i ens lägenhet räknat på årsbasis och att dem misstänker att man hyr ut, men vi tror (naivt nog kanske) att dem förstår att vi givetvis lånar ut till ordentliga och skötsamma vänner, bekanta och släktingar?

  Kanske skall man redan från början ställa hårda krav och vara mer restriktiv i utlåningen än vad vi tänkt oss? Finns kanske erfarenheter att det inte går så bra som man tänkt sig. Några barn är ju i feståldern (runt 30) och ännu utan barn. Det kan ju bli lite väl livat då.
   
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Två st fina erbjudanden

  1. Airbnb
  Airbnb.se får du 360 kr i rabatt på din första bokning av boende, och 135 kr att använda för en upplevelse värd 455 kr eller mer om du går via vår länk. Om du istället vill hyra ut din egen bostad kan du använda denna länk till Airbnb.se

  2. American Express SAS Eurobonus
  Få 6000 poäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6000 poäng räcker till en inrikes flygresa. Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på ekonomifokus@gmail.com.
 7. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.118
  Mottagna gillanden:
  942
  Wow, tack för dom orden! :)
  Ja du, frågor har man i många år i Spanien. Man blir aldrig fullärd och som sagt vad som är rätt en dag kan vara fel nästa...i bland är myndigheterna snabba och när det gäller rättsväsendet långsamma.
  Uthyrning är alltid känsligt. Beror på vem man har som vald president...en del tror dom äger huset hahaha...
  Alltid bra också att läsa sista protokollet vid sista årsmötet och vad som sägs och ev bestämts...och hur ekonomin ser ut och hur många som inte betalar avgiften...kanske inte har varit nåt möte i år men förra.
  Grannar är likadant, finns griniga och bra så klart :) Licens är viktigt och ska vara skylt på lgheten om man hyr ut korttid. Annars kan vissa få för sig att anmäla.
  I vissa "comunidader" har dom röstat bort att folk får hyra ut. Andra har så att dom som hyr ut får betala mer i avgift
  - om det finns pool blir det dyrare med skötsel och rengöring. Andra kanske inte använder den alls...
  Hoppas ni kommer att trivas och att allt går bra! Fråga igen bara om det är något, många som kan saker här :)
  Chao P ♥
   
  DiBo gillar detta.
 8. Helen1

  Helen1 Aktiv medlem

  Blev medlem:
  16 juli 2012
  Inlägg:
  622
  Mottagna gillanden:
  225
  Rent spontant svarar jag "Ja" ang. din mening om att från början ställa hårda krav osv.
  Det är du/ni som får ta smällen om gästerna inte sköter sig.
  Det brukar finnas nerskrivna regler om bl.a. mellan vilka tider det ska vara lugnt m.m. Jag är fullt medveten om att dessa regler inte altid följs men som boende uppskattar man skötsamma grannar.

  Det här blev kanske inte så mycket till svar på dina undringar men personligen tycker jag det är viktigt att dunka in i huvudet på folk att det är ett bostadsområde och inte ett charterhotell. Barn ska till skolan, vuxna till jobbet osv.
  /Helen
   
  Sharky och Preciosa gillar detta.
 9. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  467
  Mottagna gillanden:
  416
  För långtudsuthyrning krävs inte licens. Däremot för korttidsuthyrning,. Tror gränsen går vid två månader men någon får gärna rätta mig om jag har fel.
  10-15 familjer per år låter inte som att det bara är de närmaste som "lånar" lägenheten. Det kommer nog uppfattas som uthyrning och ni riskerar höga böter om ni inte har tillstånd och inte deklarerar inkomsten.

  Kontrollera också vilka regler som gäller i föreningen, utöver ordningsregler och annat kan det finnas begränsningar kring vilka som har tillgång till pool etcetera.
   
  Gyllis gillar detta.
 10. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för dina synpunkter. Uppskattas verkligen!

  Jo, i vart fall 10 olika familjer kan det garanterat bli, trots att det endast rör sig om mycket nära goda vänner samt barn och barnbarn. Vi varken vill eller skall att hyra ut, utan tänkte endast låna ut, men då att vännerna får betala del av de fasta kostnaderna samt elförbrukning.

  Ställde implicit frågan just för att en sådan utlåning kan missuppfattas, precis som du kanske du gjort, samt hur de andra i fastigheten kan se på det. Det har ju nu efter några år blivit en stor släkt med respektive särkullbarn på båda sidor och när de väl började "avla" av sig blev dem ganska många, fort... och fler lär det bli.

  Som Helen1, (tack för övrigt) skrev i sitt inlägg ovan, så skall vi kanske från början ställa hårdare krav än vi tänkt oss och med dina argument dessutom fundera på om vi skall bli än restriktivare.

  Just det du uttrycker befarar vi kan bli en missuppfattning, att vi hyr ut, fast vi inte gör det

  Uppskattar dina synpunkter och tar till oss...
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Har hittat information angående uthyrning i Valenciaregionen, på spanska, men är inte säker på att jag uppfattat det rätt, men det verkar som om mäklaren har fel och att det finns bestämmelser, bl.a angående minsta storlek på badrummet.

  Någon som är bättre på spanska än oss kan kanske hjälpa oss så vi inte har missuppfattat det. Storlekskraven? som det verkar, står på sidan 10 i dokumentet.

  http://www.turisme.gva.es/opencms/o...itacion/empresa_turistica/Decreto_92_2009.pdf
   
 13. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Vårt bud blev accepterat av säljaren efter en höjning, vilket innebär att vi numera är blivande ägare till en lägenhet i Spanien och Torrevieja. Har givetvis firat detta med en vällagrad Rioja i kväll.

  Advokat är kontaktad och lägenheten är nu borta från nätet, samt att handpenningen kommer att betalas nästa vecka.

  Väntar fortfarande med spänning på kommentarer angående frågeställningarna i trådstarten och tackar alla för de kommentarer som hittills är skrivna och hoppas på fler.
   
 14. Gyllis

  Gyllis Känd medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  411
  Mottagna gillanden:
  499
  Parkeringen kan bara säljas om den har egen lagfart, inte om den ligger på samma som lägenheten.
   
 15. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för svaret som låter logiskt. Trodde i min enfald att alla parkeringsplatser i privata garage hade en egen lagfart, men förstår nu att det inte är så.

  Lite synd om den inte har det, men inget som på hade påverkat vårt köp, men menar att om den har det, blir ju möjligheterna fler angående ev. försäljning i framtiden. Att parkeringen då kan säljas separat och att det därför kanske skulle kunna bli lättare att sälja, som två separata enheter med fler valmöjligheter?

  Följdfrågan blir då om man får hyra ut den om den inte har det och gissar i sammanhanget att det troligen beror på vad som är beslutat i föreningen.
  Kanske samma även om den har separat lagfart, att föreningen kan förbjuda uthyrning, så som med lägenheter?

  Lägenheten ligger mitt i centrum och vi hade i och för sig varit mycket tveksamma till att köpa en lägenhet där utan parkering. Det är ju nästan helt omöjligt att hitta parkering ibland...

  Har noga lyssnat på råden här och har dessutom upplevt parkeringskaoset själva...
   
  Last edited: 26 september 2020
 16. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.118
  Mottagna gillanden:
  942
  Som jag skrev innan så vet du i väl nu om garageplatsen ingår i lagfarten eller ej. Flera hus jag bott i har haft
  egen comunidad och även egen vald president för garageplanen. Större hus.
  Tror inte det är problem med att hyra ut sin plats...vet många som gör det.
   
 17. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för svaret.
  Nej, vi vet ännu inte om den ingår i lägenhetens lagfart eller inte. Tog ju det för givet att den var separat innan budet lades. Huset är ganska "litet" med ca 40 lägenheter samt butiker på bottenvåningen, så det är kanske ingen separat lagfart eller comunidad?

  Vill inte plåga mäklaren med fler samtal denna veckan heller, mer än vi redan gjort. Tycker nästan synd om honom och måste tillägga att han varit otroligt vänlig och har alltid tagit sig tid för att försöka besvara alla våra frågor.

  Vi får handpenningskontraktet nästa vecka, så i vart fall senast då får vi nog svar på frågan. Om inte, så ringer jag givetvis honom.

  För oss är det ingen viktig fråga egentligen, då, så som det ser ut nu, att vi inte vill sälja eller hyra ut varken lägenheten eller parkeringsplatsen. Tänker mer på olika möjligheter i framtiden då man ju inte vet hur det blir då.

  Största oron för oss var faktiskt angående airconditionaggregaten och varför dem var borta. Vi kunde inte förstå varför, men det var precis som ni nämnde här. Säljarna har tagit dem med sig till en annan fastighet.
   
  Last edited: 26 september 2020
 18. Nalle

  Nalle Mycket välkänd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.656
  Mottagna gillanden:
  630
  Om du verkligen vill sälja (av nàgon framtida anledning) sà finns ju möjligheten att "separera" den fràn lägenheten och skaffa en egen lagfart för parkeringen. jävligt krànkligt iofs och inte alltid det gàr, beroende pà föreningen. men en lägenhet kommer alltid vara mer attraktiv med parkering än utan
   
 19. Remus

  Remus Ny medlem

  Blev medlem:
  22 september 2020
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  0
  Tack för alla svar!.

  Det mesta har börjat klarna och handpenningen är nu betald och köpekontraktet är undertecknat.

  Lägenheten är dessutom besiktigad utan större anmärkningar.

  Garaget har en egen lagfart, AC:n är flyttad till annan bostad och vi har bestämt oss för att låna ut lägenheten mycket sparsamt, vilket innebär ca 4 gånger om året i några veckor.

  Det bor, enligt mäklaren, endast Spanjorer i fastigheten, så det gäller att respektera att det måste vara lugn och ro, trots att vi är Svenskar på semester.

  Nu börjar den långa processen på riktigt till något eget i Spanien, som beräknas vara avslutad i månadsskiftet okt-nov.

  Vi hörs och kanske t.o.m. ses i den Spanska solen!
   
 20. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  8.118
  Mottagna gillanden:
  942
  Hej!
  Grattis!
  OK, vad bra att det är egen lagfart på garaget! Blir iofs egen skatt också då men brukar vara försumbar. Även egen comunidadavgift förstås.
  Ja då får ni lära er spanska om ni inte kan det :-D Årsmötena brukar vara livliga och högljudda :)
  Lycka till!
  Chao P ♥
   
  Last edited: 9 oktober 2020

Dela sidan

Laddar...