Klimat & Vattenkris i Spanien

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av bengank, 1 juni 2008.

  1. bengank

    bengank Ny medlem

    Blev medlem:
    18 januari 2008
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    0
    Den spanska regionen Katalonien upplever just nu den värsta torkan i mannaminne.

    – Om vi inte handlar nu kommer invånarna i Barcelona att vara utan dricksvatten i oktober, varnar myndigheterna.

    Reservoarerna i de nordöstra delarna av Katalonien är bara fyllda till 20 procent. När nivån sjunker till 14 procent blir det vatten som är kvar så grumligt att det inte längre kan renas. Alla fontäner har stängts av, simbassängerna står tomma och vattning med trädgårdsslang är förbjuden.

    För ett par veckor sedan började staden importera vatten med en flotta av tio tankfartyg – en nödlösning som bara klarar av 6 procent av vattenbehovet, till en kostnad av 400 miljoner kronor. För att säkra vattentillgången på längre sikt planeras en rörledning från floden Ebro till Barcelona.


    Är Spaniens problem bara en del av vädrets naturliga variation? Eller är det konsekvenserna av den globala uppvärmningen som visar sig i Medelhavsregionen? Hur många andra av världens metropoler har tryggat sin vattenförsörjning när regnet plötsligt faller på andra platser än det brukar?

    I de flesta europeiska städer med mer än 100 000 invånare används grundvattnet redan i dag snabbare än vad det hinner fyllas på.

    Vatten har blivit en het fråga. I Spanien ställer den regioner mot varandra och regioner mot centralmakten. Bönderna protesterar mot restriktioner på konstbevattningen, medan stadsborna påpekar att vattnet är mer värt om det används i städerna.

    För en stor del av världens befolkning är emellertid Barcelonas problem ett lyxproblem. Det handlar om att kunna duscha eller inte, medan 1,1 miljarder människor saknar tillgång till rent dricksvatten. För dem är det en fråga om liv eller död.


    Antalet fall av diarré på grund av smittat vatten uppskattas av FN till 4,4 miljarder per år. 250 miljoner människor drabbas av allvarligare sjukdomar. Beräkningarna av hur många personer som dör på grund av vattenburna sjukdomar varierar från två till tolv miljoner människor per år.

    Från rymden ser jorden ut som en stor vattenfylld oas. Men 97,4 procent av vattnet är salt. Av sötvattnet är i sin tur bara 0,8 procent tillgängligt. Resten är is vid polerna, permanent snötäcke och glaciärer.

    Vattnet är inte heller rättvist fördelat. Nio länder har 60 procent av allt sötvatten på jorden: Brasilien, Ryssland, Kina, Kanada, Indonesien, USA, Indien, Colombia och Republiken Kongo.


    Den ökade konkurrensen om vatten kräver ett ökat internationellt samarbete. Nästan hälften av världens landyta består av flodbassänger som delas av mer än ett land. 30 länder får mer än en tredjedel av sitt vatten från ett annat land.

    Med konkurrensen ökar också risken för internationella konflikter om vatten, speciellt i Mellanöstern, varnar den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

    Andra, som professor John Anthony Allan, som den 21 augusti kommer att få årets Stockholm Water Prize, är mer hoppfulla. Han tror att vattenkrig kan avvärjas med handel.

    Allan är mannen som lanserade begreppet ”virtuellt vatten”. Han pekade på att det sker en stor och osynlig handel med vatten i dag, när länder med torrt klimat köper in mat från mer regnrika regioner.

    Allan påpekar att en människa inte behöver dricka mer än en kubikmeter vatten per år. Det går åt mellan 50–100 kubikmeter per person för andra ändamål som att tvätta kläder, spola toaletten, duscha och laga mat. Men det behövs 1  000 kubikmeter vatten per år för att producera den mat en person äter under ett år.

    – Ingen del av världen borde behöva oroa sig för att det inte kommer att finnas tillräckligt med vatten för att dricka och för hushållsändamål och nästan alla industriella aktiviteter. Den spända situation som finns i dag och i framtiden handlar om vatten som används för att producera mat, skriver John Anthony Allan i sin bok om vattenfrågan i Mellanöstern.


    Enligt honom är lösningen att vattenintensiva handelsvaror transporteras till länder där det råder brist på vatten och där man inte kan producera samma varor lika vatteneffektivt. Genom handel kan man bidra till att balansera en ojämn fördelning av vattentillgångarna. Handel med virtuellt vatten skulle även kunna minska risken att krig uppstår mellan länder i kampen om knappa vattenresurser.

    John Anthony Allen har forskat i 35 år på vattenresurser i Mellanöstern och Nordafrika. Som alla nya uttryck har begreppet ”virtuellt vatten” en lång historia. Men när Allan på en konferens 1993 bytte ut det han tidigare kallat ”embedded water” med ”virtual water” fick det omedelbart ett helt annat genomslag i forskningsvärlden och medierna.


    Det var som om världen väntat på ett uttryck som kunde förklara den allmänna känsla av maktlöshet som finns inför det sätt som vatten används. Uttrycket bidrog till att vattenfrågorna inte bara var något som ingenjörer och politiker bestämde om.

    Tidigare var målet att säkra vattenresurser till alla användare nästan oavsett konsekvenser för naturen.

    Istället breddades målet till att förbättra det ekologiska tillståndet för alla vattenkällor. EU:s vattendirektiv från år 2000 är en del av den omsvängningen. Organisationen vill inte längre delfinansiera stora vattenprojekt om de skadar naturen.

    Genom att räkna ut mängden virtuellt vatten som används inom jordbruket eller industrin blir det uppenbart vilket slöseri som sker med vattenresurserna på många håll i världen. Israel debatterade redan på 80-talet om det var förnuftigt ur säkerhetssynpunkt att exportera apelsiner och avokado, när dessa krävde omfattande konstbevattning.


    Ännu mer vansinniga har Saudiarabiens veteodlingar varit. I 25 år har landet satsat på att bli självförsörjande på vete och durumvete. Men i januari kom larmrapporter om att de grundvattenresurser som finns håller på att ta slut.


    I april beslöt landet att börja importera vete från och med 2009. Enligt generaldirektören för landets vetelager och kvarnar, Saleh Bin Mohammed Al Suleiman, kommer importen sedan gradvis att ökas till 100 procent år 2015.


    På kort sikt kan en sådan åtgärd göra att priset på vete går upp ännu mer. Men på längre sikt finns det mycket att tjäna på att världens jordbruk bättre anpassas till de klimatförhållanden som finns i landet.

    70 procent av det dricksvatten som konsumeras i Saudiarabien kommer från anläggningar där havsvatten avsaltas. Det är en dyrbar process, både att producera vattnet och att distribuera det.

    Landets 30 avsaltningsanläggningar pumpar ut 2,3 miljarder liter vatten varje dag i ett 3 200 kilometer långt rörledningssystem. Konsumtionen av vatten i Saudiarabien är en av de högsta i världen – tack vare häftiga subventioner. En kubikmeter avsaltat vatten kostar 1,08 amerikanska dollar att producera, men säljs för bara 3 cent.


    I Saudiarabien kommer ytterligare ett element med i räknestycket – energin. För att avsalta vatten krävs energi i form av olja eller naturgas. Det sker antingen genom att havsvattnet kokas, varefter vattenångan kyls ned, eller genom det som kallas omvänd osmos. Det innebär att havsvattnet under stort tryck pressas genom ett membran som hindrar att saltet tränger igenom.

    Energin som krävs är i bägge fall minst 3 kilowattimmar per kubikmeter. För Saudiarabiens produktion går det åt 60 TWh, eller lika mycket energi som åtta svenska kärnkraftsreaktorer producerar.

    Energin som används i Saudiarabien är emellertid olja och naturgas. När den används inhemskt istället för att exporteras måste andra länder odla mer bioenergi – vilket i sin tur kräver mer vatten.

    Mängden vatten som produceras vid avsaltningsanläggningar ökar snabbt, inte bara i Mellanöstern och Nordafrika, men även i USA.

    Från att ha varit en verksamhet som dominerades av tekniska diskussioner har industrin hamnat mitt i den politiska debatten. Kritikerna hävdar både att tekniken är för dyr och att den skadar miljön.


    Sverige är i en gynnsam situation. Vi har rikligt med rent sötvatten. Vänern är Europas tredje största insjö. Den innehåller 153 kubikkilometer, eller 153 miljarder kubikmeter vatten.

    Om detta utan fraktkostnad kunde transporteras till Saudiarabien skulle det kunna ge stora inkomsterna eftersom en kubikmeter vatten kunde säljas för en dollar.

    För Saudiarabien motsvarar alltså vattnet i Vänern ett värde på 153 miljarder dollar. Det är 918 miljarder kronor, mer än hela den svenska statsbudgeten. En trevlig, men inte särskilt realistisk dagdröm.


    För istället för att ge exportinkomster hotar Vänern i själva verket att bli ett stort problem. På grund av klimatförändringarna kommer det bli för mycket vatten i sjön, varnade Sårbarhetsutredningen, i sitt slutbetänkande i fjol.

    Göta Kanal är inte tillräcklig för att tömma sjön på det extra vattnet. Därför kommer översvämningar som den som skedde 2000–2001, allt oftare.

    Vänern är i sin tur bara en av många svenska sjöar och vattendrag.

    – Den ökade översvämningsrisken drabbar framför allt bebyggelse, vägar och järnvägar. Annan infrastruktur, industri och jordbruk kan också vara utsatt. Dricksvattenförsörjningen riskerar att slås ut genom förorening av vattentäkter eller genom ledningsbrott. Översvämningar av elstationer kan leda till långvariga elavbrott, skriver Sårbarhetsutredningen.


    Det ökade intresset av att bo sjönära har gjort att bostäder i många fall har byggts i områden som är översvämningshotade. I dagens klimat riskerar drygt 6 miljoner kvadratmeter byggnadsyta längs vattendrag att översvämmas i genomsnitt en gång per 100 år.

    Medan myndigheterna i Spanien diskuterar enorma vattenrörledningar mellan olika regioner, diskuteras det i Sverige om det bör byggas en vattentunnel från Vänern till kusten, till en kostnad av 3–5 miljarder kronor.
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. SolenLyser

    SolenLyser Guest

  4. bengank

    bengank Ny medlem

    Blev medlem:
    18 januari 2008
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    0
    Ja se där ja, vädrets makter.. Men visst är vädret och klimatet lite "poco loco" numera.
     

Dela sidan

Laddar...