Höjd SINK-skatt?

Diskussion i 'Artiklar och Nyheter' startad av SolenLyser, 20 mars 2017.

 1. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  Återkommer om och när jag fått reda på något
   
  Farbror Sven gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 3. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Om man ställer en fråga till ett politiskt parti får man ALDRIG något svar i Spanien. Jag gjorde ett test och frågade vad SD anser om att höja SINK. Jag fick idag detta svar:
  ”Jag har försökt få svar från våra berörda riksdagsledamöter angående förslaget från regeringen om höjd skatt för utomlands bosatta men har tyvärr inte fått något svar. Dock handlar det hela om ett förslag inför nästa års budget, så vi kommer att få ta ställning till det i god tid innan det är dags att besluta om budget för 2018. Generellt är vi dock emot skattehöjningar om inte dessa är väldigt väl motiverade, och vill se sänkt inkomstskatt, så utan att säga något säkert tror jag att det lutar åt att vi inte kommer att ställa oss bakom höjd inkomstskatt för utomlands bosatta.
  Vidare har vi sedan länge velat förbättra den ekonomiska tryggheten för pensionärer. Detta genom att dels avskaffa pensionärsskatten helt och hållet (till skillnad från regeringen som bara vill sänka den), och dessutom genom att höja garantipensionen.
  I vår budgetproposition för 2017 föreslog vi följande:
  AVSKAFFAD PENSIONÄRSSKATT
  Sverigedemokraterna betraktar pension som uppskjuten lön. Det finns därmed varken logik eller rättvisa i att pensionärer ska straffbeskattas i den utsträckning som idag sker relativt vanliga löntagare.
  Sverigedemokraternas vill helt avskaffa den extra skatten på pensionärer och budgeterar även för detta. Denna skattesänkning är högt prioriterad och införs redan från den 1:a januari 2017. Det skulle innebära en förbättrad disponibel nettoinkomst motsvarande 475 kronor per månad för en helt genomsnittlig pensionär.
  HÖJD GARANTIPENSION
  För att våra satsningar ska nå de äldre som har det relativt sämst ställt väljer vi, utöver att sänka skatterna för samtliga pensionärer, även att förstärka garantipensionerna. Ambitionen är att garantipensionen ska höjas med 10 procent, vilket kommer att innebära en ökning med omkring 795 kronor per månad för en ogift garantipensionär från den 1:a januari 2017.”
   
  erkki gillar detta.
 4. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  "Sverigedemokraterna betraktar pension som uppskjuten lön." Såvitt jag vet gäller det samtliga partier och detta får man alltid besked om om man skriver till Skatteverket. Hur man då från svensk sida kan acceptera att vissa inte behöver betala skatt på "sin lön"; t.ex. icke svenska medborgare i Spanien, personer med svensk pension i Frankrike etc, förstår jag inte. En ren diskriminering, som EU struntar i eftersom inkomstskatter och dess behandling sköts av varje EU-land självt.

  Bakgrunden är, tror jag, de illa framförhandlade dubbelbekattningsavtalen, som kan slå väldigt olika beroende på vilket land det gäller. Att det ibland är Sverige som får tillgodogöra sig skatten och ibland personens bosättningsland är bara det tokigt med tanke på påståendet att pension är uppskjuten ännu ej beskattad lön. Ännu har ingen velat ta tag i det men det kanske blir aktuellt när man i Sverige ser att man kan få in pengar. Det är väl det enda de bryr sig om. Om den svenske pensionären utomlands blir lidande p g a ett skatteavtal är inte något som man prioriterar.

  Ett exempel. Om man som svensk har rätt till allmän pension (utan hänsyn till storlek), i det EU-land där man bor, blir det landet ansvarigt för sociala- och sjukvårdskostnader och Försäkringskassan i Sverige kan stryka den personen vad gäller schablonbelopp till vederbörandes bosättningsland. Om dessutom skatter och socialavgifter är uppdelade kan det bli att SINK endast får dras från skatten och socialavgifterna, som ofta är de mest betungande för en vanlig pensionär får inte kvittas.

  Det kan bli så att den med svensk SINK får betala hela denna skatt och dessutom lokala socialavgifter. Med andra ord: personen med svensk pension får betala mer än landets innevånare som har samma inkomster.

  Finansdepartement skäl till att höja SINK-en är " Av offentligfinansiella skäl bör skattesatsen för särskild inkomstskatt för utomlands bosatta återställas till 25 procent av skattepliktig inkomst som inte utgör sjöinkomst" . Inte vet jag vad de menar med det.
  http://www.regeringen.se/4952fd/con...d-sarskild-inkomstskatt-for-utomlands-bosatta
   
  erkki gillar detta.
 5. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Offentligfinansiella skäl = Det fattas pengar i Statskassan.
  Antingen väntar alla som hårt knyter näven i byxfickan tills nästa års budget läggs fram, eller bombardera man partikanslierna med frågor om varför man skall acceptera denna orättvisa.
  Innan Sverige lyckas omförhandla dubbelbeskattningsavtalet med Spanien är säkert EU blott en saga.
   
  teddi gillar detta.
 6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Ett bra erbjudande

  American Express SAS Eurobonus
  Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
  Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
 7. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  SolenLyser gillar detta.
 8. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  Menar du så här: Jag har hittills bara tjänat in pension i Sverige. Om jag arbetar en kort period i Spanien tjänar jag in även spansk pension. Om jag sen när jag går i pension väljer att bosätta mig i Spanien så betalar inte svenska Försäkringskassan schablonbelopp för min rätt till sjukvård i Spanien?
  Och det utan att jag per automatik har rätt till spansk sjukvård som pensionsberättigad i Spanien?
   
 9. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Katt arina, det spanska pensionssystemet reformeras och pensionsåldern kommer successivt att höjas till 67 år. Grundkravet på inarbetade år för maximal pension har höjts från 35 till 38,5 år. Jag tror att man måste ha jobbat 15 år innan man får en ”riktig” pension i Spanien???
  Självklart får man betalt motsvarande den tid man jobbat i Spanien. Har man jobbar 15 år i Spanien har man naturligtvis jobbat 15 år mindre i Sverige och bidraget från Sverige blir mindre.
   
 10. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  Fast det var inte min fråga. Jag uppfattade det Carl sa att om man har ett pensionsintjänande i Spanien, även om det är väldigt väldigt litet och nästan all pension kommer från Sverige, så om fattas man inte av svenska sociala förmåner, såsom sjukvård, om man sen bosätter sig i Spanien. I och med att du plockar ut minsta lilla i spansk pension går kostnadsansvaret över till bosättningslandet. Normalt betalar ju Sverige annars ett schablonbelopp till Spanien för SINKbeskattade pensionärer så de omfattas av ex sjukvård i Spanien.
  Jag vet att situationen kan uppstå i andra fall, t ex tillfälligt studerande i annat EU-land som tar ett litet extraknäck i studielandet och genast ramlar ur hemlandets socialförsäkringssystemet, utan att för den skull ha nått kraven för rätten i studielandet. Det kan bli en dyr historia.

  Jag kunde ha förenklat frågan till: Ger även det pyttelilla pensionsintjänandet rätt till sociala förmåner i Spanien, eller måste man betala för det?

  När jag läst igen uppfattar jag det som att SINK avräkning endast sker på skattedelar (i Sverige betalar vi ex sjukvård via skattesedeln), och om socialförsäkringsavgifter ligger utanför själva skatteberäkningen tas de inte med.
  Så följdfrågan blir; Betalas sjukvård m.m. via skattesatsen i Spanien, eller i form av sociala avgifter?

  Jag är intresserad eftersom jag är i läget att jag fortfarande kan planera. Blir det en dyrköpt affär att försöka försörja sig en kort period i Spanien om man senare avser att bosätta sig här som pensionär?
   
 11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

 12. carl

  carl Medlem

  Blev medlem:
  10 april 2008
  Inlägg:
  331
  Mottagna gillanden:
  17
  Katt arina. Hur det är i Spanien får nog de som bor där svara på.

  En viktig fråga är om vården är skattebaserad, premiebaserad eller en kombination av dessa.

  Rent allmänt är det så.
  För personer med pension från EU-land svarar det land där man varit socialt införsäkrat längst för sjukvården vid bosättning i ett annat EU-land. (Obs det har betydelse var man arbetat längst som Försäkringskassan en gång i tiden hävdade. och som tog mig två år att få dem att ändra sig)
  Undantag gäller om man har rätt till pension i bosättningslandet (alltså även om man inte tar ut den) då detta land blir ansvarigt och man skrivs in i landets försäkringskassa. Huruvida Spanien följer denna princip vet jag ej.

  Om landet har "sjukvårdspremierna" inbakade i skatten (såsom i Sverige) spelar det ingen roll vilket land som ansvarar. Du får ju samma vård som ngn som skrivits in med S1 (Kanske man inte får planlagd sjukvård i Sverige om Spanien ansvarar för kostnaden).

  Kommer sociala premier utanpå skatten kan man få betala för dessa dessa (om Sverige inte ansvarar med schablonbeloppet). Det finns dock en begränsning att landet inte ska kunna ta ut mer (detta gäller särskilt när vdb har stor förmögenhet/inkomster i andra länder) än vad man tar ut av landets egna innevånare.

  Det är inte heller alltid att ett land godtar kvittning skatt mot sociala avgifter.

  Sverige har ganska sent tillåtit att utländska obligatoriska socialavgifter för personer i Sverige kan dras av skatten i vilken socialavgifter ingår
  "62 Kap Inkomstskattelag 1999:1299 (Ändringslag 2013-135)
  Utländska socialförsäkringsavgifter
  6 § /Upphör att gälla U:2013-01-01/ Allmänt avdrag ska göras för obligatoriska utländska socialförsäkringsavgifter..."  Det är mycket att tänka på men man ska nog inte planera alltför mycket. Kände en svensk som bodde i London och köpte en vänsterstyrd bil för att ta till Sverige. Han höll på att köra ihjäl sig i England och en månad innan han flyttade till Sverige dog han och änkan hade det jättebesvärligt att bli av med bilen
   
 13. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  Tack för klargörande. Sen vet man ju inte hur reglerna ser ut när det är dags. Eller hur hög SINKskatten är.
   
 14. CostaDelSol2016

  CostaDelSol2016 Medlem

  Blev medlem:
  29 oktober 2015
  Inlägg:
  74
  Mottagna gillanden:
  21
  I den mån den höjda skattesatsen leder till att fler individer väljer att beskattas enligt inkomstskattelagen medför förslaget ett ökat antal deklarationer för Skatteverket att hantera.

  Hm.....intressant!
   
  A-Lotta gillar detta.
 15. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Skatteverket påstår att ersättningar som betalas av Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten beskattas endast till den del de för varje månad sammanlagt överstiger 1/12 av 0,77 prisbasbelopp.
  Det s.k. fribeloppet enligt angiven formel är 28874 kr (inkomstår 2017). Prisbasbeloppet för 2017 är 44800 kr.
  Exempel - pensionen är 14.000 månad:
  SINK-skatten beräknas på (12*14.000 kr - 28874 kr) = 139.126 kr
  Med 20% skatt blir det 27.825 kr
  Med 25% skatt blir det 34.782 kr
  Skatten blir således 580 kr högre per månad när SINK ökar. Gapet mellan en pensionären i Sverige med högsta kommunala skattesats och den som flyttat ut ökar med 794 kr.
   
  Last edited by a moderator: 4 april 2017
  CostaDelSol2016, T.Rantzow och erkki gillar detta.
 16. A-Lotta

  A-Lotta Medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2009
  Inlägg:
  396
  Mottagna gillanden:
  13
  Träffade en kille för några år sedan som valde att bli beskattad enligt Inkomstskattelagen (IL) då procentsatsen för SINK var 25%. Hans skatt var då 22%, alltså lägre med IL än med SINK men då skatten sänktes till 20% ansökte han om SINK. Vad gäller IL så ska 90% av din inkomst komma från Sverige.

  Fler deklarationer ja, men de flesta av dessa deklarationer är det inte så mycket jobb med:)
   
  DiBo och Preciosa gillar detta.
 17. goslik

  goslik Medlem

  Blev medlem:
  15 maj 2015
  Inlägg:
  83
  Mottagna gillanden:
  39
  Jag är väl dum men tycker att det är okej att betala 25% i skatt, med tanke på hur illa andra människor på vår jord har det.mvh henrik
   
  Preciosa, KeLo, Anca och 1 annan gillar detta.
 18. SolenLyser

  SolenLyser Guest

  Syftet med förlaget att höja SINK var inte att hjälpa andra människor på vår Jord, då skulle man behöva lyfta SINK till åtminstone 50%.
  Jag tycker det är märkligt att man man vill minska skatten för en pensionär i Sverige med 214 kr/månad samtidigt som man vill höja den
  för den som flyttat ut med 580 kr/månad. För alla som går och hoppas på en höjning av SINK, beslutet är ännu inte fattat.
  Jag tycker visst att man skall hjälpa dem i nöd men det gör vi genom privata donationer.
  I Spanien uppmuntras sådana initiativ och nu får vi åter göra avdrag deklarationen. Kampanjen börjar idag.
   
  erkki gillar detta.
 19. goslik

  goslik Medlem

  Blev medlem:
  15 maj 2015
  Inlägg:
  83
  Mottagna gillanden:
  39
   
 20. goslik

  goslik Medlem

  Blev medlem:
  15 maj 2015
  Inlägg:
  83
  Mottagna gillanden:
  39
  kan så vara,men finns väl behov i Sverige också av skattepengar och den skatt du betalar i spanien räknas ju av från sinken så du betalar ju aldrig 20-25% i till Sverige. Med vänlig hälsning henrik
   
  Katt arina och Preciosa gillar detta.
 21. mixt

  mixt Känd medlem

  Blev medlem:
  3 november 2014
  Inlägg:
  981
  Mottagna gillanden:
  272
 22. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  123
  Hej ja så är det har skrivit om detta förut
   
 23. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  480
  Mottagna gillanden:
  424
  DiBo gillar detta.
 24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...