Att köpa bostad i Torrevieja

Diskussion i 'Torrevieja' startad av Kjell Fohrman, 27 februari 2018.

 1. Nalle

  Nalle Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.510
  Mottagna gillanden:
  476
  Jag har absolut inga fodringar pà nàgon pà detta forum, förutom om att komma med korrekt information. Som jag skrev innan, du kan inte döma ut ett helt land för att du har haft problem med kundtjänst pà ETT försäkringsbolag. Har som sagt inte haft inbrott i hus eller blivit rànad, däremot har jag haft inbrott i bil och har släkt som blivit "ficktjuvade". Inga större problem med att fà ersättning fràn de försäkringsbolag som varit inblandade.

  Av att läsa dina inlägg fàr man knappast en objektiv bild av Spanien. Ungf som att läsa "The Sun" eller andra tabloids i GB, som skriver om alla brittiska turisters mardrömmar om allt fràn att köpa hus till att boka solstolar pà stranden. Betänk att Torrevieja har ca 400.000 fler invànare pà sommaren. majoriteten har inte ràkat ut för brott och av alla som haft inbrott, har nog de flesta bra erfarenheter av polis och försäkringsbolag.
  Tycker fö det är alldeles utmärkt att du postar vad som hänt dig och dina erfarenheter, men särskilt nyanserad är du inte.
   
  CalleH, kalle123, Zanny och 2 andra gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på info@spanienforum.se.
 3. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  7.878
  Mottagna gillanden:
  717
  Jag har ju varit med om det mesta i brottslighet utom mord och har inte hållit tyst om det men skit får man
  för allt är ju så fantastiskt i Spanien :) Anser mig objektiv, älskar Spanien sen 40 år och åker trots allt dit i alla fall
  men är vaksam efter att ha suttit på Guardia Civil massor av ggr under åren (tolkat) med grannar, vänner, bekanta, okända som
  begärt hjälp (läst på forumet och bloggen om mig) efter inbrott, väskryckningar, fickstölder och cykelstölder mm mm...
  Väntar fortfarande på rättegången från inbrott i 5 bostäder (inkl vår) 2014, Uppskjutet...Dom släpps ju ganska fort, det finns inte
  plats för alla som gör "vardagsbrott". Läser man i tidningarna så är det ju upprepat ligor och enskilda som det står om
  varje dag och som gjort 20-100 inbrott...Själv har jag väskryckts (traumatiskt) plånboksstöld ut väskan (fingerfärdiga)
  inbrott och en annan sak jag aldrig velat tala om...sista jag hörde nu var att en väninna blev antastad när hon gick från
  bussen kl 22 till sin lgh nära G Civil...
  Hon lyckades slita sig loss (3 män och 1 kvinna) och springa men vågar inte gå ut själv nu, iaf inte på kvällen.
  Problemet är att folk försörjer sig på detta då ingen annan inkomst finns. Ingen socialhjälp eller annan hjälp.
  Ockupationer av bostäder är ju vanliga...tro mig jag vet :)
  Matutdelning varje vardag (av hjälporg) för residenta utan inkomst...
  Alla råkar inte ut...det tog 16 år för min spanske sambo...innan plånboken stals och senare en ny mobil.
  Hemma i Sverige har jag inte råkat ut för varken inbrott, väskryckn, stöld och ingen jag känner men för det finns det
  så klart, det läser man ju om.
  Nej allt är inte så fantastiskt som sagt men man får anpassa sig och inte vara naiv
  och vara vaksam hela tiden...
   
 4. Paco75

  Paco75 Ny medlem

  Blev medlem:
  19 augusti 2019
  Inlägg:
  3
  Mottagna gillanden:
  4
  Det finns ingen prefekt varld! Jag ar inte Svensk och har bott i andra lander i manga ar . Jag har sett den samre sidan av mansligheten och har alltid varit valdigt forsiktig och vaksam. Jag maste saga att Svenskarna ar mycket fina manniskor, men ibland kan vara hopplost nativa. Jag har varit i Torrevieja nagra ganger och tycker att det ar ganska bra anda. Men man vet aldrig. Det finns ett ordsprak i mitt land: man ska alltid hoppas pa det basta, men forbredar pa den varsta.
   
  Nalle, Preciosa, Los Suecos och 1 annan gillar detta.
 5. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Har nu kommit hem efter en kortare vända till Torrevieja där jag försökte komma tillrätta med alla "problem" efter inbrottet och har nu fått ännu fler gråa hårstrån om jag nu har några hår kvar eftersom man slitit sitt hår i förtvivlan:mad: . Nåväl detta kommer jag att återkomma till lite senare i denna tråd när jag har förhoppningsvis har fått lite mer klarhet.

  Hur som helst - under de 9 dagar jag var nere har jag inte hunnit så mycket mer än att ta tag i detta, men en sak som jag inte missade var ändå så klart när årets Vuelta (https://www.cyclingstage.com/vuelta-2019-route/ ) startade (den 24/8) i just Torrevieja. Vueltan är världens 3:e största cykeltävling och den direktsänds i år i 189 länder världen runt. Om man nu var i Torrevieja hade det nog varit svårt att missa den eftersom stan den dagen var packad med människor och det mesta var avstängt (omöjligt att ta sig fram - åtminstone med bil). Vid parken där jag bor (Plaza de Europa) finns t.ex. en jätteparkering med ca. 150 gratisparkeringar och jag hade aldrig någon gång tidigare sett mer än 60 bilar parkerade där, men just denna dag var denna parkering totalt fullsmockad.
  Cyklisterna passerade "precis utanför" där jag bor så självklart så stod jag och tittade på när de blåste förbi och jäklar vad fort det gick (säkert i 70-80 km/tim) eftersom det just där sluttar lite svagt neråt. Det gick så fort att man inte hann se några ansikten på cyklisterna eller ens läsa lagnamnen på tröjorna, och man blir väldigt imponerad över hur fort och med vilken precision de cyklar (detta var en kort lagtempoetapp).
  Men egentligen så är det bättre att kolla på tävlingar som denna på TV eftersom man då får en bättre överblick över både tävlingen och framförallt över miljön i området som de cyklar i. Tyvärr missade jag nu detta eftersom både min TV och dator var stulna, så jag fick nöja mig med att se cyklisterna IRL istället. Nu kan jag i alla fall kolla på resten av Vueltan här hemma.

  PS: dessutom har jag nu precis kollat på Torrevieja-etappen i efterhand på TV. Många fina Torrevieja-vyer över stan och i än högre grad över den rosa saltsjön.
   
  Last edited: 29 augusti 2019
  CalleH gillar detta.
 6. CalleH

  CalleH Ny medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  15
  Det var riktigt roligt att uppleva starten av La Vuelta på plats i Torrevieja... och ja, snabbt for de förbi...
   
 7. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Ricardo70 och Helen1 gillar detta.
 8. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Så hur har det då gått med försäkringsärendet efter inbrottet? DEL I

  På mapfres centrala kontor (som kanske ligger i Valencia, eller Madrid – jag vet inte vart telefonnumret som jag ringde gick) så gav de muntligen besked om att det var bara för mig att nästa gång jag åkte ner att gå igenom allt som stulits och sedan maila dom en lista över detta. Det lät ju enkelt, men det visade det sig definitivt inte vara.

  Den 19/8 åkte jag ner för en kort runda (hem igen den 28/8) där mitt syfte egentligen enbart var att gå igenom ”exakt” vad som stulits och kolla upp vad det var värt, så att jag sedan när jag kom hem (min dator i Torrevieja var ju stulen) skulle kunna maila dom en lista. Väl på plats i lägenheten kunde jag bara konstatera att faktiskt väldigt lite hade förstörts vid inbrottet, men extremt mycket hade i gengäld stulits. Det var mycket mer än vad jag hade kunnat se på den video från lägenheten som Harri på Holiday Home Service hade mailat mig. Det var mängder av småsaker som stulits och som jag i regel först upptäckte när jag behövde dom som t.ex. alla toarullar, schampo, tvål, 2 grytlappar (varav 1 var bränd på ena sidan), 2 plastiskuber för att göra is till mina GT-drinkar, ett antal konservburkar (dock hade burken med oxsvanssoppa ratats) etc. etc. Så det var en jäkla massa småsaker som i och för sig kanske inte ekonomiskt var värda så mycket, men som det ändå innebär en himla massa jobb med att köpa in igen. Många stulna saker var ju ändå värda en hel del så tillsammans blev det ändå en del pengar (knappt 2.000 EUR). Jag gick sedan till Carrefour (där de har det mesta) med en lista över det stulna för att kolla värdet.

  Med detta hade jag egentligen gjort det jag skulle göra, för sedan var det ju bara att när jag kom hem maila listan till mapfre enligt det besked jag fick av dom vid skadeanmälningen. Men vis av tidigare erfarenhet över hur mapfre fungerar (dvs inte alls), tyckte jag ändå att det var bäst att gå ner till deras centrala Torrevieja-kontor (ligger ändå ganska nära där jag bor) för att kolla att jag gjort allt rätt. Jag ville också få bekräftat om jag vid det långa samtalet på engelska med deras ”central-kontor” skrivit upp rätt skadenummer och e-postadress, som de hade bokstaverat för mig trots att de hade min e-postadress så ville de, istället för att mail mig infon, muntligen bokstavera det hela på engelska för mig vid telefonsamtalet. Jag ville också få reda på vilka försäkringsvillkor (självrisk etc.) som gällde och om de ville göra en besiktning av lägenheten (frågade flera gånger om detta vid telefonsamtalet, men de ville då inte ge något svar på detta).

  På Torrevieja-kontoret fick jag ”svar” på mina frågor, även om svaren delvis gick tvärs emot de besked jag fått på Mapfres centralkontor.
  1/ Det skadenummer jag hade skrivit upp var fel (en 1 hade blivit en 0)
  2/ Ja de ville göra en besiktning och en tid skulle bokas för detta
  3/ De var ingen självrisk, eller några andra speciella villkor som skulle reducera ersättningsbeloppet.
  4/ Något ersättning skulle inte utgå för de extra kostnader jag haft för inbrottet (t.ex. för en extra flygresa ner, samt de pengar jag betalade till Holiday Home Service för att de ”tog hand om” lägenheten när jag inte var nere (t.ex fixade de så att inte lägenheten stod öppen) etc.
  5/ Och det viktigaste av allt. Det var nämligen INTE bara att maila en lista över vad som hade stulits som de sagt i telefonen, utan om jag ville lägga till något nytt på listan MÅSTE detta i så fall finnas upptaget i en polisanmälan. Så först måste jag alltså gå till Guardia Civil och göra ytterligare en polisanmälan så att de ”nya” saker som jag upptäckt hade stulits fanns med. Jag påpekade då att detta hade Mapfre inte sagt något alls om när jag pratade med dom i telefon, utan de hade bara sagt att det var bara att maila dom den nya listan. Fick då till svar på kontoret att den som pratade med mig i telefon ju inte kunde veta om jag skulle hitta något ytterligare som var stulet. Ett minst sagt oförskämt ”god dag yxskaft-svar” och det var ju en himla tur att jag själv valde att gå till deras kontor och få reda på detta och inte väntade tills jag var hemma igen för då hade det ju varit för sent att anmäla det till Guardia Civil.
   
  CalleH gillar detta.
 9. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Så hur har det då gått med försäkringsärendet efter inbrottet? DEL II
  Nåväl jag gick då direkt från mapfre till Guardia Civil (ligger nära busstationen) för att göra ytterligare en anmälan. Det visade sig dock att de då inte hade någon som pratade engelska där, men en sådan skulle vara där kl. 14.30. Jag kom tillbaka då och tog då dessutom med mig något att dricka och äta, samt en bok att läsa eftersom jag visste att väntetiden kunde bli lång (vid första anmälningen var den 3 timmar, min granne hade fått vänta 5 timmar vid sin stöldanmälan), men jag hade tur denna gång och det tog bara 1,5 timme för mig. Den engelsktalande polisen undrade dock varför jag kom dit och gjorde ytterligare en anmälan, dels eftersom jag redan hade gjort en anmälan och dels var det ju inte så stort värde på det som ytterligare hade stulits (bara några få hundra EUR) och då jag talade om för henne att det var mapfre som krävde att jag skulle göra det. Då skakade hon bara på huvudet åt dom idioter som hade krävt detta (hon tyckte kanske att de kunde gjort för allmänheten nyttigare saker än att lägga tid på struntsaker). Det gjorde också att hon lite irriterat slog ihop en hel del av de saker jag nämnde istället för att ta med exakt allt.

  Efter Guardia Civil-besöket hade klockan blivit så mycket att Mapfre-kontoret hade hunnit stänga för dagen, så istället hängde jag där på låset nästa dag när de öppnade. De tog då kopior på bägge polisanmälningarna samt på några kvitton på några nyinköpta varor som stulits och som jag hade kvitto på. De talade också om att en besiktningsman skulle kontakta mig om en tid för besiktning av lägenheten innan jag åkte hem. Dessutom talade de om att de subventionerade priset för ett larm (om jag valde Seruritas) om jag installerade ett sådant i lägenheten.

  Måndagen blev en hektisk dag eftersom det då dels skulle komma en besiktningsman till lägenheten, dels skulle en person från Securitas besöka mig om ett larm i lägenheten och sist men definitivt inte minst hade jag bokat ett ”möte” med ”Rafa” på Vitemar där vi skulle gå igenom vad som kunde göras för att göra lägenheten säkrare mot inbrott i framtiden.

  Först kom Securitas-mannen, men han var tämligen dålig på engelska och förstod inte riktigt mina frågor när jag frågade ut honom. Jag tyckte dock att den månadsavgiften var alldeles för hög. Hur som helst någon form av larm måste jag väl i alla fall skaffa mig. Får återkomma med en fråga här i forumet när det blir aktuellt.

  Sedan kom Rafa från Vitemar ihop med en låssmed och vi diskuterade olika lösningar som t.ex. ett metallgaller vid dörren. Han skulle senare återkomma med vad det skulle kosta och Vitemar brukar hålla vad de lovar, så det dyker säkert upp innan jag åker ner nästa gång.

  Sist kom så den s.k. besiktningsmannen från mapfre – han titulerade dock sig själv som ”inspector”. Vad han skulle besiktiga begrep jag dock inte. Vad han gjorde var i alla fall att han fotade där inbrottet hade skett samt alla sidorna i polisanmälningarna. Det senare var mycket märkligt tyckte jag, eftersom han var utsänd av mapfre och de ju redan hade tagit kopior på alla sidor i polisanmälningen och lagt in i sin dator, så dom borde han ju redan ha tillgång till dom. Han sa sedan att hans rapport skulle vara klar om några dagar (jag har dock inte fått se någon senare, eller ens fått veta vad han kom fram till) .

  Sista dagen därnere kollade jag sedan upp vad ytterligare några saker av de som stulits hade kostat. När jag kom hem hade jag direkt tänkt att göra en sammanställning över alla de saker som stulits och vad de kostade, samtidigt som de stod upptagna i någon av de bägge polisanmälningarna (annars skulle jag ju ändå inte fått ersättning för dom). Jag hade upptäckt ytterligare några småsaker som stulits, men dom hade jag som sagt inte tänkt ta med, eftersom det var meningslöst då de inte fanns med i någon av polisanmälningarna och jag hade definitivt inte tänkt gå till Guardia Civil ytterligare en gång för en polisanmälan.

  När jag kom hem hade jag fått ett mail som var underskrivet av en Manuel Cortés López, från INTEC Peritaciones, S.L. Har inte en aning om vem det var, kanske var det han som gjorde besiktningen av min lägenhet (minns inte vad han hette). Hur som helst – så stod det
  Only to inform you that the economical estimation for the robbery claim in your property in Torrevieja, Copenague 12 rises to 1.237,98 €.
  Mycket märkligt tyckte jag eftersom jag ju ännu inte hade skickat Mapfre en exakt lista över vad som stulits, vilket de hade bett mig att göra. Jag svarade Manuel genom att fråga honom vad han menade eftersom jag ännu inte hade skickat Mapfre någon lista och om det nu istället var till honom jag skulle skicka listan eller till den e-postadress som mapfre hade bett mig att skicka den till. Han svarade inte och har inte heller hört av sig sedan dess.

  Jag gjorde ändå sedan en förteckning över det som stulits och deras värde (totalt 1.940 EUR) som jag mailade till Mapfre och bad dom bekräfta att de mottagit mitt mail. Inte heller de har svarat (trots att jag påmint dom).

  Så där står jag nu – dvs de vägrar att svara på mina mail trots att jag gjort exakt som de har bett mig om att göra. Får väl försöka ringa centralkontoret under veckan för att få besked om vad som händer. Fast nackdelen med det är väl att den som svarar där har noll koll och mycket av det som sas vid den första telefonanmälningen visade sig ju sedan vara felaktigt.

  Som jag nämnt tidigare så fungerar kontakterna med mapfre fortfarande bedrövligt dåligt. Om man väl lyckas få kontakt med dom (via telefon, eller genom att besöka deras kontor), vägrar de att ge några skriftliga besked över hur man skall gå tillväga för då hade man ju haft skriftligt bevis på vad som gäller. Nu lämnar de som sagt bara muntliga besked som hela tiden motsäger det de har sagt innan så man vet inte vad man har att gå efter.
   
  CalleH och Preciosa gillar detta.
 10. Peter Johansson

  Peter Johansson Ny medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2019
  Inlägg:
  10
  Mottagna gillanden:
  1
  Hej Kjell. Läser med ökad förfäran din beskrivning av ditt försäkringsärende. Du har blivit bestulen på ägodelar för EUR 1940 skriver du. Vet du hur mycket det kostat dig extra med flyg och hjälp på plats med dörr etc som försäkringsbolaget då inte ersätter dig för?

  Har själv mycket dåliga erfarenheter av spanska försäkringsbolag. Vi drabbades också av inbrott och har ännu inte fått någon ersättning. Har gett upp för det enda man får är bara svepskäl till varför de inte kan betala. Vi hade också polisanmälningar, besiktnings personer från försäkringsbolaget, ifyllt bankintyg etc. Inga pengar ändå. Värdet tjuvarna stal för var EUR 2035 och mina omkostander för att reda ut detta är EUR 5470 och dessutom, som sagt har jag ännu inte fått pengarna från försäkringsbolaget. Man får nog inse verkligheten som den är, skulle aldrig använt min försäkring, vilket då leder fram till varför ha en försäkring överhuvudtaget. Kan meddela att det finns fler helt värdelösa försäkringsbolag än Mapfres.
   
 11. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Ja det visste jag exakt och som tur var så var inte den summa så hög (flyg 1050 t/r SEK, och 60 EUR till Holiday Home) men det kunde ju ha varit bra mycket mer om jag inte hittat en så billig flygbiljett och haft ett bra företag som håller koll på min lägenhet.

  Sedan är det väl tyvärr som du skriver att det inte bara är mapfre som är usla, utan de flesta försäkringsbolag
   
 12. Mats Snow

  Mats Snow Ny medlem

  Blev medlem:
  25 januari 2017
  Inlägg:
  5
  Mottagna gillanden:
  5
  Hej! Lägger mig i här med en fundering.
  Kan det hjälpa att anlita en "Spansk Advokat"?
   
 13. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Nja, säkert om man skall stämma dom, men det är ju inte det som det handlar om här: Kanske kan det bli så om de helt vägrar att betala ut ersättning.
   
 14. Mats Snow

  Mats Snow Ny medlem

  Blev medlem:
  25 januari 2017
  Inlägg:
  5
  Mottagna gillanden:
  5
  Om försäkringsbolaget blir kontaktad av någon som har rätt kunskap och vet hur det funkar i Spanien kanske det går smidigare.
  Det verka ju finnas:
  An insurance claims lawyer can help with any scenario that causes damage to your property and is covered by your insurance policy. A few examples are:

  • Water Damage
  • Fire
  • Theft or vandalism
  • Damage from storms, such as hurricanes, tornadoes, floods, and high winds.
   
 15. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  304
  Mottagna gillanden:
  329
  Nja, jag frågade i alla fall på ett tidigt stadium Abaco (som är "min" advokat) om de kunde hantera ärendet för min räkning, eftersom ju mapfre hade nekat Harri på Holiday Home Service att hantera det (trots att jag skrivit ett intyg om detta). Abaco sa då att de inte fick detta, utan det måste skötas personligt. Men som sagt om nu mapfre nekar att betala ut ersättning (men där är vi inte ännu) så kan det säkert bli aktuellt att koppla in en advokat.
   
 16. Peter Johansson

  Peter Johansson Ny medlem

  Blev medlem:
  21 augusti 2019
  Inlägg:
  10
  Mottagna gillanden:
  1
  Vi avstod att blanda in advokat just för att få 2035 EUR och att vi redan var upp i stor summa för att reda ut detta med polis etc. Det kan nog fortfarande gå ihop sig ekonomiskt för dig om du anlitar advokat på försäkringsbolaget. Har hört flera som uppnått snabba och korrekta beslut bara med ett brev från advokaten. Alltså har det inte kostat särskilt mycket för att få slut på eländet med att kämpa helt själv mot försäkringsbolaget. Konstigt egentligen att man måste kämpa för att få sin rätt, mot dem som man trodde skulle vara på min sida vid eventuell skada!
   
 17. Louis

  Louis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  7 februari 2013
  Inlägg:
  563
  Mottagna gillanden:
  51
  Puh,läser med förskräckelse Kjells stångande med försäkringsbolaget.Har aldrig drabbats av inbrott under 10 år ,men har generellt policyn att skita i bolagen om inte värdet är väldigt högt.Många gånger kostar det frustration och egna kostnader för att få tillbaks en liten del.Resonerar som så att "tid är pengar" och orkar inte bry mig om att stånga pannan blodig för att få rätt.Är själv pensionär och vill ha en bekymmersfri tillvaro och då är jag beredd att svälja en del förtret
   
 18. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.343
  Mottagna gillanden:
  279
  Man blir ju mörkrädd av ovanstående läsning!
  För 9 år sedan rekommenderade min mäklare Catalana Occidente.
  Han hade god erfarenhet av deras skadereglering.
  Och det har jag också haft vid två skador.
  Inget popbolag som behöver göra så mycket reklam. Inte det billigaste men inte många kr dyrare än andra!
   

Dela sidan

Laddar...