Att köpa bostad i Torrevieja

Diskussion i 'Torrevieja' startad av Kjell Fohrman, 27 februari 2018.

 1. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  303
  Mottagna gillanden:
  329
  Jag har definitivt INTE tröttnat på att bo här nere (dock på försäkringsbolaget), men man måste definitivt ha en klart högre säkerhetsnivå mot alla slag av stölder (dock knappast mot våld) jämfört mot här hemma. Men samma gäller ju egentligen för alla turistmetropoler - där turisterna samlas i stora skaror, där samlas då också av naturliga skäl brottslingarna och då måste man skydda sina tillhörigheter på ett bättre sätt (bättre lås på lägenheten, inte ha sin plånbok "exponerad", inte lägga något obevakat på stranden, inte ha sin cykel exponerad etc. etc.)
  Men för mig kommer det även i fortsättningen att vara avstressande för mig att vara i Torrevieja.
   
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på info@spanienforum.se.
 3. Eliza

  Eliza Ny medlem

  Blev medlem:
  14 augusti 2019
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  För oss blev det inte så. Tittar nervöst i WhatsApp varje dag jag vaknar efter nya meddelanden om inbrott.
   
 4. CalleH

  CalleH Ny medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2018
  Inlägg:
  21
  Mottagna gillanden:
  15
  Vi har haft boende sedan 1988 och aldrig drabbats av varken inbrott eller andra ”katastrofer”.
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 5. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  303
  Mottagna gillanden:
  329
  Har träffat många svenskar på olika klubbträffar i Torrevieja och de flesta av dom har inte drabbats alls, men en del del har drabbats. Att t.ex. gå på fredagsmarknaden och ha en plånbok i bakfickan eller i en lättöppnad väska är ju att "tigga" om att bli bestulen, men så är det som jag skrev tidigare i alla turistmetropoler eftersom internationella ligor verkar där. Så man måste vara medveten om detta, men jag anser att det definitivt INTE finns någon anledning till att gå runt och vara nervös.
   
  CalleH gillar detta.
 6. PerMor

  PerMor Medlem

  Blev medlem:
  9 oktober 2017
  Inlägg:
  67
  Mottagna gillanden:
  21
  Alla har vi olika stressnivåeer, men jag finner att situationen nere i Torre är helt lugnt, bra människor . Jämför man med att bo runt mälardalen och har med pendlar trafik att göra, eftersom man exponeras så mycket mer av folks avarter. Så känns Torre bra mycket bättre.
  Inte för att det saknas skumma element i Torre som @Kjell Fohrman skrev om. Detta är trots allt en lugnare del av världen om man jämför med bl.a. Barcelona, Madrid, Rom, Paris, Stockholm, Göteborg mm.........
   
 7. Eliza

  Eliza Ny medlem

  Blev medlem:
  14 augusti 2019
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1

  Stressen förvärras av den urusla hanteringen av ärendet från försäkringsbolagets sida. Vårt hus ligger i centrala Torre - detta fakturm kan vara en orsak till att vi drabbats. Fattigdomen syns tydligt hos vissa.

  Bekanta som har hus på la Mata har också tyvärr råkat illa ut, fast bara en gång med inbrott. Precis som vi - jobbar de fortfarande med allt vad det innebär och upplever också en ohållbar stress. Har iofs inte pratat med dem på några veckor, men sist övervägde de också att sälja.
   
 8. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  303
  Mottagna gillanden:
  329
  Nåväl - Göteborg är knappast speciellt stressigt och vete sjutton om de andra orterna som du räknar upp heller är så stressiga.
  Jag tror det hänger på hur stresskänsliga vi själva är - själv är jag ganska stresstålig och att jag har drabbats av ett inbrott och sedan av en usel behandling av ett försäkringsbolag i Torrevieja leder inte direkt till att jag stressas, snarare att jag blir förbannad, men det brukar snabbt gå över. Som jag skrev ovan - turistorter är mer utsatta för inbrott etc. och kan man inte tåla detta utan att bli sönderstressad så är det nog bäst att man stannar hemma i sin säng i Sverige och drar upp täcket över huvudet:D
  Jag kommer definitivt att bli kvar såväl i Sverige (Göteborg-Jonsered) som i Torrevieja(y) utan att vara speciellt stressad på något av ställena.

  Fast kanske borde jag bli stressad av allt min oflyt med telefonerna just nu. Körde ju min egen i tvättmaskinen nyligen och det gillade den inte så jag fick köpa en ny. I den nya fungerade inte laddningen så den fick jag lämna in för garantireparation och fick då en lånetelefon istället. Nu har lånetelefonen också slutat att funka, så idag var jag på affären och lämnade tillbaka den. De hade då slut på de vanliga lånetelefonerna så jag fick istället nöja mig med att låna en som inte har internet, kamera etc. utan som man "bara" kan ringa och SMS med. Så stressad, nja, förbannad nja, det är nog mer som så att jag skrattar åt eländet :)
   
  Last edited: 16 augusti 2019
  PerMor, Sharky, Zanny och 4 andra gillar detta.
 9. Katt arina

  Katt arina Känd medlem Staff Member

  Blev medlem:
  21 februari 2016
  Inlägg:
  435
  Mottagna gillanden:
  371
  Eliza - Du skriver väldigt många negativa inlägg i flertalet trådar. Men jag förstår inte riktigt vad du vill med dem. Och i vissa inlägg framgår att du sålt ditt boende i Spanien och valt att lämna och i andra skriver du som om du har kvar boende. Förstår inte din situation. Verkar mest som du vill sprida dina negativa vibbar om Spanien.
  Det finns fördelar och nackdelar i alla länder och när svårigheter tas upp i forumet brukar det vara för att gemensamt hitta lösningar och ge varandra tips. Jag är inte så säker på att det är det du vill bidra med.

  De allra flesta här har säkerligen vägt för- och nackdelar med Spanien och utifrån det valt att vara kvar. Så så nattsvart som du målar upp det är det verkligen inte.
   
  Helen1, Gyllis, RochA och 6 andra gillar detta.
 10. RochA

  RochA Medlem

  Blev medlem:
  2 november 2014
  Inlägg:
  79
  Mottagna gillanden:
  44
  Att tro att allt ska vara minst lika bra som i Sverige är ju väldigt naivt. :)
  Sedan hittar du säkerligen likadana inlägg i svenska forum ang försäkringsbolag mm i Sverige.
  Sedan ska man aldrig glömma språkbarrieren.
   
 11. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  303
  Mottagna gillanden:
  329
  Rent allmänt så tycker jag att det bara är bra om man både tar upp det som fungerar bättre (eller kanske bara annorlunda) här nere än hemma och sådant som är tvärtom. Sedan är det ju alltid ett "problem" att vissa saker här inte fungerar som i Sverige, sådant gäller det ju att "anpassa" sig till.
  Dock så är det ju alltid bra att man får reda på vad som skiljer i t.ex. hanteringen av försäkringsärenden mellan länderna så att man vet hur man skall agera när man väl drabbas.
  Därför när jag är klar med min "runda" med försäkringsbolag och hantverkare (för att öka säkerheten i min lägenhet) så kommer jag att göra en genomgång av allt detta (de problem jag haft och de misstag jag gjort) och skriva om här och förhoppningsvis kan då också andra bidra med sin erfarenhet i ämnet. På så sätt kanske alla kan öka sin kunskap i frågan och kunna njuta ännu mer av den tid som man bor här i Torrevieja.
   
  Los Suecos, Helen1 och goslik gillar detta.
 12. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.338
  Mottagna gillanden:
  275
  Lånar tråden , jag har ett bra försäkringsbolag som heter Catalana occidente
  och har internet på så jag har koll på huset med ip kamera och sensorer.
   
 13. Eliza

  Eliza Ny medlem

  Blev medlem:
  14 augusti 2019
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  Katt arina - ja mina upplevelser är inte positiva. Just därför anser jag att även det ska komma fram. Många är positiva (inget fel i det) och detta behöver nyanseras. Var inte så länge sedan jag var här inne och läste (innan vi köpte huset). Hittade bara positiva saker om att bo i Spanien, och det är just detta jag vill nyansera. Hade jag då vetat om det jag vet idag - så hade jag nog funderat igenom ordentligt om jag verkligen ville köpa huset. Man luras lätt av att både Spanien/Sverige är med i EU - och tror att det fungerar samma som i Sverige. Så är det verkligen inte, enligt min mening och just därför anser jag att en nyanserad bild är bättre än en ensidigt positiv som inte speglar hela sanningen.

  Min status för tillfället är att huset är sålt. Nu kämpar vi bara för att komma bort från Spanien och få ett avslut med försäkringsbolag/mäklare och spanska myndigheter med skatter etc... En rätt hopplös uppgift som det verkar, menar då försäkringsbolaget.... Är glad för att vi valde en svensk bank med SEPA konto och inte har något trassel med spanska banker.

  Menar du att man ska tiga ihäl kritik? I så fall håller jag inte med dig.För att kunna ta ställning till för/nackdelar så måste man ju veta om dem, eller hur?
   
 14. Gyllis

  Gyllis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  242
  Mottagna gillanden:
  209
  Har du några tips på var man hittar bra sådana?
  Gärna i Spanien...
   
 15. Nalle

  Nalle Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.507
  Mottagna gillanden:
  473

  Man ska absolut inte tiga ihjäl kritik, däremot ska man nog vara väldigt nyanserad när man ger sin kritik ocksà. speciellt om man ska jämföra olika länder. Du skriver pà ett sätt som, avsiktligt eller ej, att allting är bättre i Sverige, typ "Känner inte en enda person som inte blivit bestulen som är boende i Spanien", "glad för att vi valde en svensk bank". etc etc.
  Själv har jag bott här i 26 àr och aldrig (ta i trä) haft inbrott i hus eller blivit rànad pà gatan. Känner naturligtvis folk som ràkat ut för detta. Sà även i Sverige.
  Där finns mycket i Spanien som ibland funklar bättre än i Sverige och mycket som funkar sämre. Nàgot de flesta pàlästa människor vet om. Det räcker att surfa runt inne pà detta forumet sà fàr man sig snart en ganska bred blick vad som är sämmre och bättre.

  Synd att dina erfarenheter varit trista, ocksà trist att ni fàtt inbrott, trist, men nàgot som kan hända i Sverige ocksà. Fràgar jag min bror sà har han själv bytt försäkringsbolag efter 2 inbrott i Göteborg för han tyckte deras service var usel.
  Tycker knappast att man ska döma ut ett helt land för att 1 fórsäkringsbolag haft en usel kundtjänst.
   
  Helen1, Los Suecos, Dahook och 3 andra gillar detta.
 16. Eliza

  Eliza Ny medlem

  Blev medlem:
  14 augusti 2019
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  Tycker nog att jag är nyanserad. Kanske ska förtydliga ytterligare. Här är några korta axplock från min otursförföljda bekanskaps krets..

  Ex 1. Familj på stranden (La mata). Ett av barnen ramlar och blir ledsen och bägge föräldrarna tröstar. När de vänder sig mot platsen där de låg så är väskan med mobil och pengar borta.

  Ex 2. Ett par varit och storhandlat. De lastar ur bilen men det är så mycket att allt inte kommer med direkt. Mellan bil och lägenhet tar det ca 1 min att gå. En kasse och tvättmedel lämnas i bilen. När de kommer tillbaka är det borta och en filt som låg i baksätet.

  Ex 3. Nyinköpt radhus med kringliggande mur ca 1,7 m högt. En man slumrar till vid trädgårdsmöblerna och hans mobil försvinner. Grannen säger efteråt att de sett en främmande person inne på gården.

  Ex 4. Bekantas bekant som varit på marknaden med x antal stölder alltifrån mobiler till plånböcker.

  Ex 5. Inbrottsförsök av 2 okända män, hos ett yngre par som hyrde hus. De var hemma när de bröt sig in vid 01 tiden på kvällen. Inget stulet men de blev mäkta upprörda.

  Har fler exempel men ser ingen poäng att fortsätta exemplifiera. Ja det är mycket fattiga människor i Spanien och troligtvis finns inte samma skyddsnät som i Sverige. Med detta vill jag inte ha sagt att det endast är i Spanien som man märker av brottslighet. Den vi har i Sverige är grövre (om man nu drar slutsats av vad man läser i tidingarna). Det som skadas vid ex ett inbrott är inte i första hand det stulna eller den uppbrutan dörren - utan det är tilliten. Ovanpå detta så ska det läggas den dysfunktionella försäkringsbranchen. De som man trodde skulle stötta upp när det verkligen händer en olycka/insident.

  Ska självklart sluta försöka varna/upplysa på detta forum. Ni får fortsätta tramsa på - men det är ledsamt att de som läser inte får en objektiv bild av vad som väntar när de väl köpt sitt boende. Någon jämförelse i brottsstatistik har jag aldrig gjort anspråk på att förmedla.
   
 17. Harlequin

  Harlequin Guest

   
 18. Harlequin

  Harlequin Guest

  Nalle skrev " Själv har jag bott här i 26 àr och aldrig (ta i trä) haft inbrott i hus eller blivit rànad pà gatan. "
  Och jag hoppas verkligen att du slipper uppleva någonting sånt men skulle det hända dig, glöm ej dem fodringar du ställer på andra som talar öppet här på forumet om saker som dem faktiskt har upplevat. Det kanske inte är så lätt att tänka på alla formaliteter i stundens hetta.
   
 19. Sharky

  Sharky Känd medlem

  Blev medlem:
  28 februari 2011
  Inlägg:
  1.338
  Mottagna gillanden:
  275
  Bra?? , men de finns överallt. Grannar har köpt på internet , amazon , annars finns de på både varuhus och elektronikkedjor. Ju mer man läser ju svårare är det att välja. Jag har D Link för en 600 kr st.
   
 20. Don Pedro

  Don Pedro Ny medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2018
  Inlägg:
  8
  Mottagna gillanden:
  20
  Jag har sedan 80-talet tillbringat mycket tid i både Chile och i Spanien och är dessutom sedan ruskigt många år lyckligt gift med en dam med sina rötter i Spanien. Och det är väl en väldig tur och befriande att allt inte funkar exakt som i Sverige. Båda länderna är fantastiska på sitt sätt men lika fungerar det inte på alla områden och det är väl helt underbart. Tack och lov så innebär det att båda mina hjärnhalvor får stimulans. Att bli utsatt för ett brott var det än må vara är oerhört trist och tråkigt och självklart en smäll för tilliten. På vår gata, en villaidyll i mellersta Sverige har två grannar haft inbrott med resultatet att larm och kameror nu installerats av de flesta och så här ser det tyvärr ut på många håll idag. För tjugo år sen vet jag inte ens om jag låste ytterdörren. Men lika ofta blir jag också rent förbaskad över svenskar och andras naiva beteende som tror och förväntar sig att allt ska fungera och vara som i Sverige. Var noga och gör er läxa innan ni skaffar ett boende. Grannen i Spanien fick för övrigt nyligen en vattenläcka som även berörde oss en del. För säkerhets skull tog vi även kontakt med vårt bolag. Dagen efter kommer två representanter varav en hantverkare som direkt var in och kollade grannens rörinstallation och kom med en åtgärdsplan som deras försäkringsbolag måste fixa. Om det inte skulle göras inom någon dag skulle han återkomma, fixa problemet och sen skicka räkningen till grannens bolag. Ni må tro att det blev fart och sen hade de kontakt med oss sgs varje dag för att fråga hur det gick. Santalucia är det bolag vi har men om det är bättre eller sämre än något annat låter jag vara osagt. Rånad har vi blivit en gång, för två år sen i Barcelona. Vi såg tjejerna som vi misstänkte och sprang efter. Efter att min fru med sitt latinska temperament formligen rivit väggarna i kvarteret El Born, läst lusen av dom så t.o.m. jag började grina så bad de om ursäkt och gav pengarna tillbaka…

  Så lärdomen av detta är, var inte naiva. Gör riskanalyser både i Sverige och Spanien beroende av vad ni ska göra och försök njuta och se olikheter och skillnader som en styrka. Vi har en fantastisk förmån som kan plocka russinen ur kakan. Sen är man ju visserligen inte överlycklig efter att ha suttit i kö på ett SUMA kontor i två timmar för att bara få veta att man hamnat på fel kontor men att dom stängde för en kvart sen. Då gäller det bara att sucka lugnt, gå på café och njuta av en carajillo, kisa mot solen och tänka ähh det blir en ny dag i morgon….
   
  CalleH, r.m.malmen, Helen1 och 7 andra gillar detta.
 21. PerMor

  PerMor Medlem

  Blev medlem:
  9 oktober 2017
  Inlägg:
  67
  Mottagna gillanden:
  21
  Ja allt är relativt, Svärfar bor på vårväderstorget på Hisingen i Göteborg och tycker det är lungt medans kompisen bor i centrala Örebro och fått inbrott samt att barnen hotade i skolan. Allt kan vändas upp och eller ner.
  Men ja jag hoppas fortfarande att andra kan njuta av tillvaron på "sin" plätt i världen. Min är torrevieja som jag avser att så småningom flytta ner till, ja det är krångligt med en del admin. prylar som min dotter kalla det.
  Jag hopas ändå att det skall fortsätta denna ändå hyfsade bra nivån på våra inlägg här på forumet.
  Sköt om er, och som någon sa det kommer en ny dag i morgon.
   

Dela sidan

Laddar...