Att köpa bostad i Torrevieja

Diskussion i 'Torrevieja' startad av Kjell Fohrman, 27 februari 2018.

 1. CalleH

  CalleH Ny medlem

  Blev medlem:
  14 juli 2018
  Inlägg:
  14
  Mottagna gillanden:
  11
  Tack Kjell för alla dina tips!

  Calle
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  Hej!
  Vi rekommenderar följande tjänster kring boende, resor och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär.
  Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

  PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på info@spanienforum.se.
 3. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Så är man då återigen på plats i Torrevieja-lägenheten efter att ha varit hemma över helgerna. Skönt att slippa snöskottningen
  Jag har nu ägt lägenheten i lite drygt 1 år och har under denna tid varit här nere i ca. 6 månader.
  Egentligen har inget negativt hänt under denna tid och det har inte varit några obehagliga överraskningar som jag råkat ut för. Så uppenbarligen var de förundersökningar jag gjorde innan köpet samt det som Abaco har gjort att allt har flutit på bra. Vattnet har under året kostat ca. 175 EUR/år och elen lite knappt 450 EUR/år, com fee är på 300 EUR/år, och poolavgiften på 200 EUR/år, internet/TV har kostat 180 EUR/år, bankavgiften är på ca. 50 EUR/år och sedan tillkommer så klart även skatten, men totalt blir det ändå en bit under 2.000 EUR/år och det är rätt OK och snarare lite under mot vad jag hade räknat med..
  Visst en del möbler har jag köpt in och en del "renoveringar" har gjorts av Vitemar, men detta handlar ju om engångskostnader och sådant jag hade tagit med i beräkningen redan vid inköpet och snarare kostade detta mindre än vad jag hade räknat med.
  Det enda lilla som jag kan sätta på minussidan är den minimala kontakten med grannarna som bor här men det är kanske inte så viktigt och den sociala biten funkar bra i och med att jag är medlem i Klubb Torrevieja. Det är ju då också tur att att jag bor i centrala Torrevieja eftersom de har de flesta av sina träffar här.
  Även om det inte spelar någon roll för mig men jag har också noterat att priserna för lägenheter/hus har stigit under året med ca. 10% och det verkar vara på väg ytterligare uppåt. Jag har ju ändå inte tänkt sälja, men att lägenheten är värd mer idag än när jag köpte är ju i alla fall ingen nackdel.
  Så sammanfattningsvis så har det första året varit mycket positivt (y)
   
  Last edited: 6 februari 2019
  Costa, Preciosa, Sharky och 5 andra gillar detta.
 4. Gyllis

  Gyllis Aktiv medlem

  Blev medlem:
  28 april 2017
  Inlägg:
  224
  Mottagna gillanden:
  200
  Mycket intressant! Låter som att det är dyrt med vatten i Torrevieja och elen håller väl ungefär samma pris som i Sverige.
   
 5. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Jag har rätt dålig koll på vad den exakta kostnaden är för kwh resp. kubik här och hemma. Hemma för att det är frugan som sköter de löpande kostnaderna så jag kollar inte ens på dom räkningarna när dom kommer och här nere för att jag ännu inte har översatt (med googletranslate eftersom jag inte kan spanska) texten på fakturan.
  Men elen är säkert klart dyrare per kwh här nere än den är hemma och anledningen till att det ändå inte blir så dyrt som hemma är är ju helt enkelt att man förbrukar betydligt mindre el här än hemma. Hur det är med vattnet här nere vet jag inte alls.
  Så inte kan jag räta ut dina frågetecken så man får väl en regnig dag (när den nu kommer) sätta sig och översätta texten på fakturan så man får lite koll.
  Lägger också in ett foto jag tog ute i "pensionärskuvösen" på böckerna jag hade med mig ner i måndags. Lämnade dock en hel del kvar hemma som jag ställde fram i en låda och frågade om frugan kunde ta med sig ner när hon kommer hit om några veckor. Idag ringde hon mig och sa - vet du hur mycket böckerna som jag skulle ta med mig ner väger. Självklart sa jag att jag inte hade en susning :confused: - så jag får väl se hur många av dom böckerna som kommer med ner.
   

  Bifogade filer:

  CalleH och Los Suecos gillar detta.
 6. Lasse Carlsson

  Lasse Carlsson Ny medlem

  Blev medlem:
  5 november 2018
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  2
  Kjell, Fin utsikt du har! Förstår att du trivs där.

  I mitten av mars åker vi ner en vecka för att bekanta oss med Torrevieja. Då tanken är att på egen hand bila runt, har vi bara bokat två visningar i Rosaleda området.

  En sak jag funderar över är hur ni upplever värmen i era lägenheter och hus under vintern. Jag kan tänka mig att det är mer komfortabelt i en lägenhet än i hus.
  De gånger jag varit i Spanien och Kanarieöarna vintertid, så har jag alltid upplevt kyla från golv och väggar.
  På mäklares bilder ser man ofta lösa element på golvet i objekten. Räcker inte uppvärmning med AC?
   
  Kjell Fohrman gillar detta.
 7. erkki

  erkki Känd medlem

  Blev medlem:
  26 september 2014
  Inlägg:
  1.034
  Mottagna gillanden:
  122
  Hej ja vi kör uppvärmningen med AC det räcker för oss + mattor på golven för dom är kalla mer komfortabelt i en lägenhet än i hus stämmer inte lika kalt även fast det är nya hus
   
 8. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Tack för kommentaren.
  Det är en bra idé att åka ner och kolla, och även att kolla på några lägenheter. Köp dock absolut inget (för att göra så måste du kolla på ett större urval av lägenheter). Rosaleda verkar vara ett trevligt område (promenerar) det ligger dock en liten bit från centrum, men jag har hört av några svenskar som bor där att de där har en väldigt social petanca-klubb så det är dags att börja träna. Hör av dig när ni kommer ner så kan vi ta en kopp kaffe.

  Värmen då. Normalvädret denna årstid är rätt varmt och skönt dagtid (ca. 20 grader) men rejält kallt kvälls och nattetid och då måste man ha på sig en jacka eller tröja utomhus. Men det var ju inomhus du frågade om.
  Själv är jag inte så frusen av mig, men det är däremot frugan så åtminstone när hon är härnere får jag "elda på". Jag vet att flera pratat om att det är fruktansvärt kallt inomhus och att luftfukten är väldigt hög. Så är det dock inte hos mig, men min lägenhet ligger ju i sydväst och det värmer säkert upp en del.
  Jag har en AC i lägenheten och den kör jag vid denna årstid en kortare stund efter att jag gått upp på morgonen samt några timmar .på kvällen. Det tycker jag räcker - dock sitter min AC i vardagsrummet och det vore ju bättre om dess utblås satt i alla rum (vilket de gör hos en del). Det var 17 grader i lägenheten nu på morgonen innan AC startades. I en AC finns det oftast också en "lufttorkare" som man kan köra. Jag har dock inte gjort detta eftersom jag inte tycker att luften är speciellt fuktig.

  Några platser är dock speciellt "värmeviktiga".
  1/ Pensionärskuvösen (som min fru kallar terrassen för). Där sitter man mycket och läser, äter, pratar och umgås i största allmänhet. Där skiner just nu (10.15) solen in och det är 21 grader så det är skönt därute. På kvällen kan det däremot bli kyligt och därför har jag köpt en billig infravärmare som ju reagerar snabbt när man slår på dom. På sommaren så har jag en fläkt därute och det fungerar perfekt. Min terrass är inglasad och det är en väldigt stor fördel när det gäller att reglera temperaturen. Idag när jag hade varit ute och promenerat så hade jag stängda rutor på terrassen och när jag kom hem så var det 40 grader där. Då var det bara att öppna rutorna så blev det mer behagliga 25 grader.
  2/ Sovrummen. Jag har absolut inget emot att sova tämligen svalt så 17 grader inomhus är helt OK för mig och även fru tycker det är OK, men självklart skall man ha varma och bra täcken vilket vi har och då funkar det bra för oss bägge. Om man absolut vill ha det varmare i själva rummet får man väl ha på AC eller ett element i rummet.
  3/ Badrummet. När man duschar vill vi nog alla ha det varmt. I mitt badrums så fanns det en värmefläkt installerad och den funkar perfekt. 15 minuter innan någon skall duscha så sätts fläkten på med lägst värmen (1000 w) och med tiden 30 minuter. När halva tiden gått så så duschar man och sedan stängs fläkten automatiskt av. Om inte en sådan fläkt (som inte kostar så mycket) finns i badrummet och man vill installera en så tänk på att det åtminstone finns ett eluttag så man kan koppla in en.
  4/ Golven är svårare att göra något åt. Klinkergolv är kalla på vintern och det är förvånande att inte fler har värmegolv här nere och det blir ju rejält dyrt att efterinstallera ett sådant. Så detta är svårt att göra något åt. Det jag har "löst" det med är att alltid använda innetofflor och det funkar bra. Får man långväga gäster så se till att de har med sig innetofflor. Dessutom köpte jag på Jysk en "innetoffelpåse" (kostade ca. 100 kr) innehållande 5 par med tofflor i olika storlekar som kan användas som nödtofflor av gäster.
  5/ Väggarna har jag inga problem med alls och att de skulle vara kalla har jag ingen känsla av och då är ändå min lägenhet en gavellägenhet (där 3 av lägenheternas sidor är utsatt för väder och vind) som dessutom ligger högt upp (där det blåser mest).

  PS. Nu när jag skrivit färdigt detta inlägg (10.45) har det hunnit bli 19 grader i lägenheten och 26 grader ute på pensionärskuvösen.
   
  Lasse Carlsson gillar detta.
 9. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  7.812
  Mottagna gillanden:
  649
  Välkommen ner :)
  Apropå el och vatten så har jag "stenkoll" :) alltså.
  Jag jämför med hemma där jag har liknande förhållande...liten lya, här nere är den mycket
  större men använder så klart inte hela.
  Vatten betalar jag bara här...Hemma ingår det ju i hyran liksom varmvatten och värme...
  Vatten här brukar gå på ca 60E för 3 mån. Och jag slösar en del :) 20E i mån alltså...inte så dyrt.
  Elen däremot betalar jag ca 50-80E 1 mån här nere och då kör jag AC bara i ett rum delvis...där jag befinner mig tidvis.
  Betalar då samma summa på 3 mån hemma...alltså ca 20E-30E i månaden...givetvis för att VV och värme ingår i hyran
  där men inte här nere...
  Ser rörigt ut ser jag :) Men...nu snart så slipper man AC till juni...och börja igen i november delvis :)
  Är ju inte här i hettan på sommaren...
  Utan att vara här alls och allt avstängt givetvis - så kommer en liten elfaktura på ca 18-19E.
  Glömde att jag har 3.45kW i potencia...(ampere?) dyrare med högre givetvis, mindre är svårt
  att ha...
  Chao P ♥
   
  Last edited: 8 februari 2019
  Andreash och DiBo gillar detta.
 10. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Apropå att vi ovan diskuterade vattenkostnaden i Spanien resp. Sverige. Jag hörde på nyheterna igår att dom räknar med att vattenkostnaden i framtiden i Sverige kommer att bli dubbelt så dyr som den är idag (den är ju rätt låg idag). Detta beroende på att vattenledningarna runt om i Sverige börjar bli för gamla och nu inte håller längre. Och om man inte åtgärdar detta och byter ut "alla" vattenledningsrör så kommer reparationskostnaderna årligen att bli gigantiska.
   
 11. Lasse Carlsson

  Lasse Carlsson Ny medlem

  Blev medlem:
  5 november 2018
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  2
  En tanke som slog mig. Vi kommer till största delen vara nere vintertid och önskar då ett läge med kvällssol. Precis som i Sverige går solen ner tidigare även i Spanien, då uppkommer en fråga, går solen ner i havet på vintern (i sydväst)?
  På sommaren tror jag mig veta att den går ner över saltsjöarna, från centrum sett.
   
 12. Lasse Carlsson

  Lasse Carlsson Ny medlem

  Blev medlem:
  5 november 2018
  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  2
  Hej Kjell,
  Jag önskar tiden räcker till för en kopp kaffe. Vi får se.
   
 13. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Nu är det ju inte kvällssol men jag minns ju ungefär var och när den går ner. Tänkte just på detta igår kväll och då försvann solen för mig kl. 18.30, men den sista biten innan den helt går ner skyms den för mig bakom några hus så antagligen går den ner några minuter senare.
  Jag gick ut med "mobilkompassen" på min terass och om jag minns rätt (skall kolla exakt ikväll) så går det ner i sydväst. Jag ser inget vatten åt det hållet från balkongen, men kollade på Googlemaps och den lär då gå ner över den rosa saltsjön.
  Återkommer ikväll.
   
  Lasse Carlsson gillar detta.
 14. PerMor

  PerMor Medlem

  Blev medlem:
  9 oktober 2017
  Inlägg:
  47
  Mottagna gillanden:
  18
  från södra Torrevieja sett går den ner mot Murcia ... om det kan vara någon hjälp solnedgång torrevieja.PNG
   
  Lasse Carlsson gillar detta.
 15. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Jag gick upp på takterrassen på huset och därifrån syns även den rosa saltsjön långt bort.
  Kollade lite extra noga nu när solen gick ner och det var kl 18.55, men som du kan se så tar för mig några hus "bort" solen några minuter i förtid.
  Väderstrecket som den går ner i är i SV men med lite fler grader åt väster än syd - nämligen i 240 grader. DSC_8506.JPG
   
  Last edited: 8 mars 2019
  Lasse Carlsson gillar detta.
 16. Don Pedro

  Don Pedro Ny medlem

  Blev medlem:
  20 juni 2018
  Inlägg:
  2
  Mottagna gillanden:
  4
  Sharky, Lasse Carlsson och erkki gillar detta.
 17. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  idag arrangerades det en miljömanifestation på fler än 1000 platser runt om i världen. Så faktiskt även i Torrevieja och jag och frugan var några av dom som deltog här. Det var såklart flest spanjorer som deltog, men även en grupp med svenskar (några av dom syns på fotot).
  Trevligt var att Torreviejas borgmästare (3:e till vänster (barnet oräknat)) kom ut från kommunhuset och tog i hand och tackade oss för att vi hade kommit. (Min fru tog fotot).
   

  Bifogade filer:

  RochA och Don Pedro gillar detta.
 18. Nalle

  Nalle Känd medlem

  Blev medlem:
  15 mars 2010
  Inlägg:
  3.481
  Mottagna gillanden:
  447
  Det märks att det är valàr ;)
   
  mixt och Gyllis gillar detta.
 19. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Jo, men i alla fall bra att politikerna åtminstone då engagerar sig i något positivt
   
  Preciosa gillar detta.
 20. Preciosa

  Preciosa Veteranmedlem

  Blev medlem:
  13 december 2008
  Inlägg:
  7.812
  Mottagna gillanden:
  649
  Nuvarande borgmästare är en trevlig prick.
  Ovanlig person om man jämför bakåt i tiden i Torre! Det säger jag utan några som helst politiska synpunkter. Just här och nu i alla fall :p
   
  goslik, DiBo och Kjell Fohrman gillar detta.
 21. Kjell Fohrman

  Kjell Fohrman Känd medlem

  Blev medlem:
  19 december 2016
  Inlägg:
  263
  Mottagna gillanden:
  289
  Last edited: 24 mars 2019

Dela sidan

Laddar...