Böcker om Spanien

Diskussion i 'Spanien' startad av rocio, 4 augusti 2014.

  1. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Finns det någon som har tips på skönlitteratur där handlingen utspelas i Spanien, och där man kan få en inblick i spanskt vardagsliv, förr och nu? Det måste vara med svensk översättning, annars ger jag upp efter första kapitlet :(. Gärna med handlingen förlagd till spanska inbördeskriget, typ Ernest Hemingway:"Klockan klämtar för dig". Carlos Ruiz Zafon:"Vindens skugga" var också mycket bra (utspelas i Barcelona).
    Som sagt, det är skönlitteratur jag är ute efter, inga högtravande, långtråkiga verk utan lite mer lättlästa romaner. Vi kanske kan tipsa varandra, vi som både älskar att läsa böcker i allmänhet, och som är intresserade av Spanien i synnerhet. Finns det några förslag på lämpliga böcker?
    rocio
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Ran22

    Ran22 Ny medlem

    Blev medlem:
    8 januari 2013
    Inlägg:
    129
    Mottagna gillanden:
    4
    En intressant författare är Dulce Chacon (med accenttecken över o).
    Sök på namnet så hittar du flera romaner om Francotiden. Jag har bara läst Den sovande rösten.
    Fler tips tas tacksamt emot :)
     
  4. Emmisdemmis

    Emmisdemmis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    18 mars 2013
    Inlägg:
    259
    Mottagna gillanden:
    31
    Hej,
    Jag kan bara komma på en som jag har läst.
    Det är Pesetas av Mons Kallentoft.
    Den utspelar sig på 90-talet, så inget historiskt perspektiv.
    Jag tycker den var läsvärd.
    Roligt med fler boktips och lära sig mer om landet.
    Trevlig kväll hälsar Emma :)
     
  5. golfman

    golfman Medlem

    Blev medlem:
    2 maj 2013
    Inlägg:
    93
    Mottagna gillanden:
    2
    Prøv en forfatt som heter Ildefonso Falcone, han har bl.a skrevet "Havets katedral" og "Fatimas Hånd". Handlingen er lagt til middelalderens Spania og veldig godt skrevet. Lykke til spainsmile
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. AndersÖ

    AndersÖ Ny medlem

    Blev medlem:
    27 juni 2013
    Inlägg:
    166
    Mottagna gillanden:
    1
    Du kanske kan hitta något på min boklista på min hemsida MallorcBo.
    Det mesta handlar om Mallorca men även Spanien. Majoriteten är dock på engelska sorry därför att det är det språk som flest böcker om Mallorca är skrivet på.

    Anders
     
  8. Don Pedro

    Don Pedro Medlem

    Blev medlem:
    20 juni 2018
    Inlägg:
    16
    Mottagna gillanden:
    43
    Väcker denna gamla tråd till liv igen...
    Har nyss börjat plöja igenom 3:e och omarbetade utgåvan (Kom ut i februari) av Thomas Gustavssons Spanien, en färd genom historien. Mycket intressant och läsvärd och ett bra samlingsverk för den som vill lära känna Spaniens dramatiska färd genom historien.

    bok.jpg

    Kom gärna med andra lästips om Spanien eller god läsning av spanska författare. Kanske behövs då vi snart sitter i karantän allihopa...
     

    Bifogade filer:

    • bok.jpg
      bok.jpg
      Filstorlek:
      226,2 KB
      Visningar:
      307
    Los Suecos gillar detta.
  9. Svenne Apelsin

    Svenne Apelsin Aktiv medlem

    Blev medlem:
    21 oktober 2016
    Inlägg:
    215
    Mottagna gillanden:
    80
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Vindens_skugga
    https://es.wikipedia.org/wiki/La_sombra_del_viento

    Hittepå när det är som bäst. Finns säkert några korn av sanning också.
    Mannaminnet är som bekant kort, men jag tror att jag läst fler böcker som utspelar sig efter varandra. Minst två. De har dock hamnat i diverse bokhyllor på orter mer söderut, efter en snabbkoll i min bokhylla hemmavid.

    Tillägg:
    Jag noterade just att det skall finnas fyra i serien. Jag tror att jag läst två eller tre. De jag antagligen inte läst blir kanske inköpta vid ett senare tillfälle. I nuläget har jag en trave andra böcker att läsa.

    'Domardansen' kan jag rekommendera. Det värsta är ju att det är baserat på fakta. Men, det hände i Sverige strax före andra världskriget och några år därefter. Så kanske fel forum för den boken.
     
    Last edited: 11 mars 2020
    Don Pedro gillar detta.
  10. stigbo

    stigbo Medlem

    Blev medlem:
    20 november 2012
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    9
    Ännu ett boktips! Obegripligt hur man kan skriva så här utan att ha varit med i inbördeskriget själv. Rekommenderas verkligen.

    Från förlagets hemsida:
    Att skjuta hästar
    Kjell Eriksson

    ALFONS ANDERSSON befinner sig i ett isande helvete. Platsen är Spanien i februari 1938. Han fruktar för sitt liv. Framför sig har han en kulspruteskytt, bakom sig en sårad kamrat som ropar efter hjälp. Det är snö och bitande vind i bergen. Han har »lärt sig att frysa« i de uppländska skogarna, men detta är en kyla som går utöver allt annat han upplevt.
    1936 hade general Franco gjort uppror mot den demokratiskt valda republikanska regeringen. Tre år av inbördeskrig, och därefter decennier av fascistiskt styre, följde. Alfons Andersson var en de tiotusentals som från hela världen frivilligt reste till Spanien för att ansluta sig till de Internationella Brigaderna. Många blev kvar i den spanska jorden.
    Femtio år senare plockar Alfons Andersson fram sina nötta dagböcker från Spanien. Det är stundtals plågsam läsning, men fram stiger de gamla kamraterna och påminner om att kampen mot fascismen var nödvändig att föra.
    Att skjuta hästar är en svindlande roman som följer en grupp brigadister i reträtten genom Aragonien, fram till floden Ebro. Det är en strapatsrik och farofylld marsch där vänskap och politiska lojaliteter ställs på hårda prov.
    Kjell Erikssons på en gång brutala och vackra skildring av ett krig visar hur mycket människor kan vara beredda att offra och hur mycket vi kan göra i solidaritet med varandra om vi bestämmer oss för det.
    Citerat från Ordfront förlags hemsida.
     
    Last edited: 13 mars 2020
    Don Pedro och Kjell Fohrman gillar detta.
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. Kjell Fohrman

    Kjell Fohrman Känd medlem

    Blev medlem:
    19 december 2016
    Inlägg:
    455
    Mottagna gillanden:
    571
    Flera utmärkta rekommendationer på böcker som jag absolut måste läsa - tack för tipsen

    Strax innan jag åkte ner till Torrevieja läste jag också en bok som skrivits av Kerstin Gustafsson Figueroas och som till stor del handlar om hennes pappa Erik Gustafsson som var en av många svenska spanienfrivilliga (dvs de som stred för demokratin i Spanien och emot Franco). Boken som heter Farsan, kriget, Spanien och jag var mycket intressant och gav mycket info och kan absolut rekommenderas.
    Själv var jag i början av 70-talet (fortfarande under Franco-eran) mycket aktiv i en "Spanien-förening" som aktivt informerade om vad som då hände i Spanien och om fascismens offer i Spanien. Vi hade då också en "spansk" klubb i Göteborg där vi träffades och umgicks och bland "vi" fanns då förutom svenskar även spanjorer som var politiska flyktingar från Spanien och även en del "gamlingar" som varit Spanienfrivilliga. Det blev många intressanta pratstunder med dessa även om de som varit med i inbördeskriget inte gärna pratade om det helvete de hade upplevt. Lite samma "problem" (dvs att få de som upplevt helvetet att prata om det) råkar också Kerstin ut för när hon intervjuar spanienfrivilliga i sin bok. Om jag fattat det rätt så är det också ofta svårt att få de judar som upplevt koncentrationslägren i Tyskland att nu i efterhand prata om sina upplevelser.
    Och information behövs för att vi skall dra lärdom av det förgångna och samma helvete inte skall inträffa igen.
     
    Don Pedro gillar detta.
  13. Svenne Apelsin

    Svenne Apelsin Aktiv medlem

    Blev medlem:
    21 oktober 2016
    Inlägg:
    215
    Mottagna gillanden:
    80
    Verkar finnas lite olika åsikter om den boken.
    https://www.hn.se/nöje/böcker/gubbigt-och-gränsande-till-plagiat-1.1858142
     
  14. Kjell Fohrman

    Kjell Fohrman Känd medlem

    Blev medlem:
    19 december 2016
    Inlägg:
    455
    Mottagna gillanden:
    571
    Har inte läst just denna bok av Kjell Eriksson, men flera andra och de har varit riktigt bra.
    Det verkar ju också underligt när Hallands Nyheter ger boken epitetet "...proletärskildringar som följer den sovjetkommunistiska partilinjen" för när man googlar på Kjell Erikssons namn så står det att han en gång var medlem i SKP och det var ju ett "maoistiskt parti" som verkligen avskydde allt med "Sovjetkommunismen"....... men Hallands Nyheter är nog inte en alltför trovärdig källa enligt min erfarenhet. För ett antal år sedan så hade det på sin hemsida direkt kopierat text och snott bilder från min hemsida (om akvariefiskar) och när jag påpekade för dom att materialet de använde var snott så sa de bara: stäm oss då om du inte gillar det. Naturligtvis vågar man inte som en enskild småföretagare stämma en av Sveriges största mediekoncerner. Men att de i sin recension anklagar Kjell Eriksson för plagiat blir lite som när "Tjuven ropar - ta fast tjuven"

    Hur som helst - skaffa boken själv (köp eller låna på ett bibliotek) och skaffa dig en egen uppfattning - det tänker jag göra
     
    Last edited: 20 mars 2020
  15. mixt

    mixt Känd medlem

    Blev medlem:
    3 november 2014
    Inlägg:
    1.001
    Mottagna gillanden:
    276
    Sambon läser nu Alf Henriksons Ett hus i Spanien och kluckar gott emellanåt. Henrikson borde vara känd för detta tynande forums skara som jag tror är i "rätt" åldersgrupp. Som varande litteraturvetare är AH för mig mest känd som språklig ekvilibrist, men han skrev också en o annan skönlitterär bok. Ett hus i Spanien är ett sådant exempel där huvudpersonen, en nybliven pensionär, köper ett stadshus i Altea. Sambon säger att boken bitvis är kul, men att förståelse för hur ett fastighetsköp går till är kraftigt förenklad. I vilket fall visar sig huset (som köps för 30 000 riksdaler) ruva på en arkeologiskt intressant grund som får huvudpersonen att fara ut i historiska betraktelser och smått dementa tankegångar. Boken är något omständlig, men läsvärd för sin språkliga påhittighet och för att den ger en inblick i 70-talets Spanien. Hus i spanien3.jpg Hus i spanien2.jpg Hus i spanien1.jpg
     
    Los Suecos, Canopus, Don Pedro och 1 annan gillar detta.
  16. Los Suecos

    Los Suecos Känd medlem

    Blev medlem:
    2 mars 2015
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    297
    Tack för tipset, vi har just ett stadshus som är en del av Alteas gamla stadsmur.

    Fick tag i boken på Bokbörsen, som nu är beställd.

    Som sagt tack.

    Tommy
     
    mixt gillar detta.
  17. Gyllis

    Gyllis Känd medlem

    Blev medlem:
    28 april 2017
    Inlägg:
    523
    Mottagna gillanden:
    604
    För många år sedan innan jag bestämde mig för att flytta ner läste jag "Andalusiska citroner" av Chris Stewart, före detta trummis i rockbandet Genesis. En bok som handlar en hel del om det Spanien som jag lever i, bortom turistorterna – humoristisk bok som är värd att läsa.
    9789137119557_200x_andalusiska-citroner-ett-nytt-liv-uppe-i-bergen-utanfor-granada.jpeg
     
    Don Pedro, Kjell Fohrman och mixt gillar detta.
  18. Los Suecos

    Los Suecos Känd medlem

    Blev medlem:
    2 mars 2015
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    297
    Tack för tipset, idag kom boken
    image.jpg
    TommyD
     
    Rolf.P och mixt gillar detta.
  19. Michael Backman

    Michael Backman Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2020
    Inlägg:
    33
    Mottagna gillanden:
    23
    Du nämnde Hemingways i början, men han har ju även skrivit " Och solen har sin gång" som delvis handlar om tjurrusningen i Pamplona. Jag blev mycket inspirerad och fascinerad över hans skildringar från de norra delarna av Spanien. För övrigt en mycket bra bok dessutom. Finns som ljudbok med Stefan Sauk som uppläsare, han gör det fantastiskt (Storytell)
     
    Last edited: 2 juli 2020
    Kjell Fohrman gillar detta.
  20. Los Suecos

    Los Suecos Känd medlem

    Blev medlem:
    2 mars 2015
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    297

    Boken kom och nu har jag både läst den och kollat vidare bakgrunden till boken och historien som följde.

    Alf Henrikson visade det sig köpte ett hus i den gamla stadsmuren i Altea, bara fem hus ifrån vårt eget, som också ligger i den gamla stadsmuren.
    DSC00494.JPG
    En gräslig bild taget av misstag från vår balkong, men det är huset längst bort, med den fula utbyggnaden. Boken ger också bakgrunden till mysteriet hur man fått bygga den missprydande utbyggnaden, förstår nu efter att ha läst boken att där var den gamla toaletten placerad, med ett rör rakt ner till det öppna avloppssystemet.

    Fått mig berättat att Alf H sedermera sålde huset till en tysk dam, som för 8-10 år sedan sålde det till dagens ägare, som är Moskvas Stadsarkitekt. Huset är mycket lyxigt renoverat, som numera bl.a. har en hiss. Den är jag själv avundsjuk på, men 4 våningar utan hiss är nyttigt säger min fru ;-)
    Enligt Juan målaren, som är 7:e generationen i vårt grannhus, har stenkoll på allt i Alteas Gamla stan, säger att "El Ruso" investerat ca. 2 miljoner Euros i fastigheten. Det kan man kalla värdestegring eftersom ALf Henrikson enligt boken betalade 250.000 Pesetas, som enligt boken vid det tillfället motsvarade 10 - 15.000 kronor.

    Kom inte sedan och säg att det inte är lönsamt att investera i fastigheter i Spanien! :)

    TommyD
     
    Last edited: 4 juli 2020
    Rolf.P, Farbror Sven, mixt och 3 andra gillar detta.
  21. Kjell Fohrman

    Kjell Fohrman Känd medlem

    Blev medlem:
    19 december 2016
    Inlägg:
    455
    Mottagna gillanden:
    571
    Lönsamt? Nja tror du att lägenheten nu är värd så mycket än 2 miljoner EUR :)
    Kul med en bok om "grannlägenheten" - kanske din lägenhet nu har ökat i värde pga boken
     
    Los Suecos gillar detta.
  22. mixt

    mixt Känd medlem

    Blev medlem:
    3 november 2014
    Inlägg:
    1.001
    Mottagna gillanden:
    276
    Vi (dvs jag och sambon) har nu högläst oss igenom Historien om Spanien av Herman Lindqvist. Betyget blir lågt, 2 av 5.
    HL är en slarver med skrivklåda. Intentionen är god, resultatet mediokert. Boken ger dock visst hum om Spaniens historia vilket är det minsta man kan begära, dock utan linje. En och annan tidsepok får stort utrymme, andra är mer eller mindre bortglömda. Bäst är genomgången av de sista 100 åren fram till Francos död, kortfattat och hyfsat stringent. Det är mycket jag inte visste om Franco och diktaturen. Boken ger också viss förståelse för katolicismens speciella historiska betydelse i Spanien som uppenbart är katolicismens viktigaste land, i religiös intensitet bara distanserat av utposten Malta. Ett annat karaktärsdrag som boken försöker förklara är den grundmurade polaritet som finns i Spanien inte bara regionalt utan också med religiösa och etniska utgångspunkter. Beslut tas och genomförs skoningslöst. Judar och muslimer slängdes ut, kättare brändes medan basker och katalaner förtrycktes. Kollektiv kontra individ har en speciell betydelse för spanjorer. Det finns parallella drag med Sverige här, vilket HL tar upp. Svenskar har som bekant också problem att förhålla sig till denna dualism.
    Nåväl, önskar man en snabb sammanfattning av Spaniens historia kan boken funka, men har man bara aningen högre ambition är boken rent ut sagt dålig. Patetiskt slarvig.

    Nu ska jag gå vidare med historieläsande. Jag har börjat med av Spaniens historia Enrique Wretman och Sven Ingemar Olofsson (1960, Natur & Kultur). Första kapitlen är språkligt ännu värre än HL. Återkommer om den när jag läst klart. Sen ska jag läsa Thomas Gustafssons bok. IMG_3198.JPG
     
    Last edited: 7 juli 2020
    Los Suecos gillar detta.
  23. Michael Backman

    Michael Backman Medlem

    Blev medlem:
    18 februari 2020
    Inlägg:
    33
    Mottagna gillanden:
    23
    Den är läsvärd, även om den har en viss kritiskt hållning som syns mellan raderna.
     
    mixt gillar detta.

Dela sidan

Laddar...