Di artikel 17 nov 2018 , Svensk efterfrågan sjunker

Diskussion i 'Köpa och sälja fastighet' startad av Sharky, 17 november 2018.

  1. Sharky

    Sharky Känd medlem

    Blev medlem:
    28 februari 2011
    Inlägg:
    1.520
    Mottagna gillanden:
    355
    Källa är fastighetsbyrån och rubriken anger skakig Svensk bomarknad och den svaga kronkursen.
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Daniel C

    Daniel C Aktiv medlem

    Blev medlem:
    4 juni 2015
    Inlägg:
    249
    Mottagna gillanden:
    43
    Skickar med länken till DI, artikeln ligger bakom deras paywall men man kan testa första månaden gratis. (y)
     
  4. Daniel C

    Daniel C Aktiv medlem

    Blev medlem:
    4 juni 2015
    Inlägg:
    249
    Mottagna gillanden:
    43
    Från Fastighetsbyrån:s pressmeddelande som artiklen baserats på;

    Färre svenska bostadsköp i Spanien

    Den spanska bostadsmarknaden går som tåget. Antal bostadsaffärer ökar kraftigt under Q3 jämfört med samma period förra året, enligt färska siffror från spanska inskrivningsmyndigheten. Däremot har efterfrågan från svenskar svalnat med färre köp än förra året.


    Enligt inskrivningsmyndigheten Registradores nya rapport från den 15 november ökar antalet transaktioner på den spanska bostadsmarknaden under tredje kvartalet med 11,9 % jämfört med samma period 2017. 133 295 bostäder byter ägare under kvartalet och prognosen om 500 000 transaktioner under 2018 håller i sig.

    Under kvartalet registreras 843 köp av svenskar, efter tre kvartal med över 1000 köp av svenskar. Jämfört med samma kvartal 2017 är det en minskning med 7 % och det är den lägsta siffran sedan Q4 2016. Svenskar halkar nu även ner till en sjätte plats på listan över utländska köpargrupper.

    - Vi har märkt av en minskad efterfrågan från svenskar en tid och nu slår det igenom även i Registradores eftersläpande statistik. Många är fortfarande intresserade av en bostad i solen men ovissheten på den svenska bostadsmarknaden och en svagare svensk krona gör att fler avvaktar. Vi har tidigare trott på över fyra tusen köp av svenskar under 2018, nu är det osäkert om vi når upp dit, säger Daniel Nilsson.

    Utländska bostadsköp i Spanien uppgår totalt till 16 142 stycken under perioden, vilket är en ökning med 3,5 % jämfört med samma period 2017. Mot bakgrund av att tillväxten tidigare varit tvåsiffrig kan en viss avmattning av den utländska efterfrågan skönjas. Fyra av tio bostadsköpare på Costa Blanca är utländsk, och var tredje på Costa del Sol, Mallorca och Teneriffa. Efterfrågan är fortsatt starkast från Storbritannien (16,2 % av totala utländska köp), Frankrike (7,7 %), Tyskland (6,8 %), och Belgien (5,9 %).

    Begagnat ökar mest
    På totalmarknaden ökar begagnatmarknaden mest och uppvisar den högsta kvartalsvolymen sedan 2007. Begagnatmarknaden utgör nu 83 % av totalen medan nyproduktion står för 17 %.

    - Våra mäklare på vissa lokalmarknader rapporterar om att allt fler av våra svenska kunder just nu väljer begagnat igen. Bakgrunden till det är troligen att den ökande efterfrågan har lett till prisökningar vilket bidrar till att begagnat blir mer prisvärt igen, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland.
     
    CalleH, erkki och Sharky gillar detta.
  5. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Stämmer nog ganska bra, vi har märkt ungf samma sak (även om vàr egen statistik kan skifta otroligt mycket beroende pà vilka byggen vi släpper) kronkursen är nog en stor faktor, speciellt eftersom riksbanken sagt att de ska höja styrräntan sà folk kanske ligger och väntar pà detta, à andra sidan sà höjs priserna sà det du kan tjäna pà en bättre kronkurs förlorar du pà prishöjningar (pratar om nybygge)
    Sen att hela norra Europa haft en sommar som har varit varmare och mycket längre har ju inte hjälpt köpsuget särskilt mycket.
    Men där vissa marknader sjunker, höjs andra. Norrmännen har köpt fler än nàgonsin.. Och Islänningar köper otroligt mycket nu, synd att de Är sà fà
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Stefan K

    Stefan K Medlem

    Blev medlem:
    17 september 2017
    Inlägg:
    94
    Mottagna gillanden:
    28
    säljer gärna till islänning eller norrmänn
     

Dela sidan

Laddar...