sjukförsäkring??

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av hundägarn, 12 juni 2014.

  1. hundägarn

    hundägarn Ny medlem

    Blev medlem:
    7 februari 2013
    Inlägg:
    64
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej är en låginkomstagare som hade tänkt pensionera mig i spanien visst skulle det kunna bli några kronor mer att leva för i slutändan. men läser nu att man bör skaffa sig en bra försäkring för att få bra sjukvård osv.. och denna kostar i runda slängar 3000:-/månad... ska man skaffa en sån dyr försäkring går man definitivt minus istället för plus som jag ser det. Min fråga, hur har ni löst det? några av er måste väl vara nerflyttade pensionärer med diverse sjukdomar i bagaget.
    graciass
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Hej Hundägarn.

    Nej, som pensionär/sjukpensionär behöver du ingen sjukförsäkring. Vården är bra i Spanien. Gratis och nästan fri medicin. Vad som behövs är någon slags begravningsförsäkring, eftersom det är dyrt att dö här.

    Om du inte klarar av en begravning ekonomiskt, så är det i sista hand Ambassaden som går in och hjälper till, men det kan ju vara trist för eventuell familj/barn/barnbarn.

    Det finns en nackdel med systemet, och det är att det blir ett "glapp" i pappersexercisen. Först när du har bostad/lämnat flyttanmälan till Skatteverket, kan du be om Blankett E121(S1) som skickas till din Spanienadress. Den ska vara med för att få bli resident här. Sedan ett besök hos sjukvårdskontoret som skickar in dina papper till högre myndighet.

    När det dokumentet kommer (kan ta ett par månader) får du gå till din vårdcentral som tilldelar dig en läkare. Nu kan du beställa tid för vård. Saknas gör fortfarande ditt Sjukvårdskort (kommer om ett par veckor) men du får din vård iaf.

    Nackdelen är att Det Svenska Blå EU-kortet från FK inte gäller längre eftersom det efter flyttanmälan kommer brev från FK att du har flyttat och inte är berättigad till vård längre (Utskriven från Försäkringskassan)

    När det är klart med din Spanienvård, skickar de ett intyg till FK i Visby som skriver ut ett kort så att du får fri sjukvård i Sverige om du är uppe och hälsar på. För vård i "tredjeland" under resor behövs ett EU-kort från Spanien.

    Vet inte om du blir så mycket klokare av detta, men det är hur vi lever härnere. Fråga gärna igen, eller skicka ett PM till mig.

    Du kan kolla begravningsförsäkring på denna hemsida, www.cogesaforeignresidents.es

    Göranthumb
     
  4. myramis

    myramis Medlem

    Blev medlem:
    11 september 2011
    Inlägg:
    178
    Mottagna gillanden:
    12
    Allt detta förutsätter att du skriver dig i Spanien(blir resident). Om du tänker fortsätta vara skriven i Sverige krävs försäkring då du bara erhåller akut vård av spansk sjukvård. Eller att du tar kostnader för ev privatklinik eller ambulansflyg själv.
     
  5. stasse

    stasse Medlem

    Blev medlem:
    20 juni 2013
    Inlägg:
    143
    Mottagna gillanden:
    13
    Då kan man ju också fråga sig som så att om man är utskriven från
    Sverige och råkar dö under tillfällig vistelse där vad händer då?
    Det blir väl dyrt det också eller.....
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050

    Här finns lite utförligt om dödsfall, kanske svar på en del frågor:
    http://www.sydkusten.es/showArchiveArticle.php?articleId=9736

    Många spanjorer har dödsfallsförsäkring...man ska ju begravas dagen efter
    och en del vill ju hem till sina hemkommuner snabbt.

    P :sol:
     
  8. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Intressant vändning

    Jag förstår din kluriga fråga. Det finns inget på mitt Svenska "frikort", men har mailat FK. Återkommer så fort jag får svar.

    Göran
     
  9. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Vad är egentligen det "Svenska frikortet" för något? För det är väl något annat än det blå EU-kortet? Om jag bor och är resident i Sverige och reser till ett annat EU-land så gäller ju EU-kortet för akutsjukvård i det land jag befinner mig. Om jag som svensk medborgare, men resident i Spanien, reser till Sverige ska jag väl använda ett EU-kort, utfärdat i Spanien, när jag befinner mig i Sverige, eller...:confused: Och när behövs isf det "Svenska frikortet"?
    rocio
     
  10. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
    EU-kortet är för sjukdomar.
    Är man utflyttad och skriven i Spanien och har spansk hemförsäkring
    och trillar av pinn på resa (i Sverige tex) så tas man väl hem till Spanien
    som är ens hemland?

    P :)
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Inte riktigt så nu för tiden. Jag vet att när svärfar (för 10 år sedan skulle resa till Sverige för att hälsa på, så fick han begära det spanska "blå EU-kortet", men numer så är regeln att om du (fast resident i Spanien) har din inkomst (typ pension) från Sverige så får jag all vård där vid resa. Gäller även tandvård.

    Men som sagt tidigare vad som händer om jag råkar dö på mina fäders jord, framgår inte, men jag återkommer när jag får svar från FK. Jag försöker lägga in en bild på "kortet". Det är alltså nederdelen av ett A4 som man ska klippa av och vika.

    Mer info på denna sida (Ja inte mer, men...) http://www.forsakringskassan.se/wps...3a89c39cf97&useDefaultText=0&useDefaultDesc=0


    Frikort2.jpg attachmentid=416&stc=1&d=1402663751
    Frikort1.jpg
     
    Last edited: 13 juni 2014
  13. Ran22

    Ran22 Ny medlem

    Blev medlem:
    8 januari 2013
    Inlägg:
    129
    Mottagna gillanden:
    4
    För att röra till detta ännu mer så kan faktiskt en svensk pensionär som är resident i Spanien använda en svensk EU kort även om hen är utskriven från försäkringskassan.
    Kanske bra att känna till så man har nån trygghet medan man väntar på tarjeta sanitarian.
     
  14. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Bara några punkter som jag hoppas är korrekta. Om detta har skrivits tidigare men kanske kan vara bra att upprepa. Reservation för ändringar eftersom regler ändras.

    Man måste göra skillnad på den pensionär som är skriven i Sverige och den som är utflyttad (har fått residencia)

    Låt oss hålla oss till pensionärer med residencia i Spanien

    Inom EU står det land där man varit längst socialt försäkrad för sjukvårdskostnaderna i ens nya EU-land om man flyttar dit som pensionär (eller medföljande till pensionär). (Sverige ansåg tidigare att denna regel skulle gälla beroende på var man arbetat längst men har fått ändra uppfattning efter det att jag drivit ärendet med hjälp av EU i Bryssel. Om man arbetat eller ej spelar således ingen roll)

    Detta innebär att för de (inte bara svenska medborgare) som har bott i Sverige längre tid än i något annat EU-land står Sverige för kostnaderna.

    Reglering mellan Sverige och Spanien sker genom att Sverige årligen betalar ett schablonbidrag per pensionär som kommer ifråga. För en tid tillbaka var beloppet något över 40 000 SEK/medborgare

    Ett undantag finns i denna regel och det är om en pensionär skulle få pension från staten i sitt bosättningsland. I sådant fall övergår ansvaret till detta land och Sverige slipper betala.

    Inom parentes. Själv råkade jag ut för detta genom att min “skatteexpert” betalade in socialavgifter till Nederländena innan jag var 65 år med påföljd att jag får € 80/månad i nederländsk pension och Sverige slipper därför betala sjukvårdsavgiften till Nederländerna. Nederländerna har alltså ansvaret för mig numera vilket innebär att nederländska regler gäller och jag får betala särskilda sjukvårdsavgifter som andra holländare vilka uppgår till flera tusen euros per år.
    Härigenom finns jag inte i FK:s register i Visby och kan inte få ett svenskt EU-kort eller vård i Sverige på samma villkor som de som bor där.

    Principen är ju enligt EU-regler att man har rätt till samma behandling och ersättningar som andra i det land man bor samt samma sak i det land som står för kostnaderna.

    Om man är utskriven ur Sverige och inskriven i Spanien kan man kräva samma behandling som spanjorerna.

    Jag tror inte att spanjorerna har rätt till fri begravning eller repartriering från annat land till Spanien om de avlider under vistelse utomlands och det skulle i så fall också gälla svenskar. För att täcka dessa kostnader måste man säkerligen ha en egen försäkring.

    Men som jag inledde det hela med. Regler förändras ständigt och inget är hugget i sten
     
  15. rocio

    rocio Aktiv medlem

    Blev medlem:
    1 mars 2012
    Inlägg:
    1.500
    Mottagna gillanden:
    18
    Mången tack Carl för ett mycket klargörande och tydligt formulerat inlägg i sjukvårdsfrågan. Jag själv är ICKE resident i Spanien, men det är alltid bra att veta vad som gäller i en sådan här viktig fråga, även om det i detta fall inte just nu gäller mig.
    rocio
     
  16. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Helt rätt Carl.

    Jag skriver givetvis i min enfald ));)bara om Svensk pensionär som är resident i Spanien och bara har tjänat pengar i Sverige.

    Så fort flera länder är inblandade så blir det ofta klyddigt och lite olika regler beroende på vilka länder det gäller.

    Göran
     
  17. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    I ett inlägg står: “Om du inte klarar av en begravning ekonomiskt, så är det i sista hand Ambassaden som går in och hjälper till, men det kan ju vara trist för eventuell familj/barn/barnbarn.”.

    Tidigare var det i alla fall så när det gällde skrivna och bosatta i Sverige som avled utomlands och inte hade försäkring, egna medel eller inte kunde få hjälp av t.ex. familjen, tog ambassaden via UD kontakt med den kommun som vederbörande var skriven i för att försöka få bidrag till begravning. I vissa fall gick det, i andra fall blev det ett nej. Kommunernas sociala ansvar stannar vid gränsen.

    När det gäller utskrivna dvs med residencia i Spanien är det säkerligen spanska myndigheter som bär ansvaret att beravning eller kremering sker.
     
  18. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Hej Carl,
    vet du var man kan hitta mera info om det här? Försäkringskassan sa till mej (för ett par år sedan) att det inte berodde på var man hade arbetat/bott längst men däremot på vilket land man fick högst pension ifrån. Det kommer troligen att ställa till det för mej och risken är stor att råka ut för samma typ av sjukvårdsavgift som den du har i Holland. :eyes:
     
  19. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Artikel 27 i EEG förordningen 1408/71

    Försäkringskassan, Sverige har sedan 2008 ändrat sin inställning från att tidigare endast ha jämfört arbetstider mellan EU-länder till att också räkna in bosättningstiden.

    Tidigare ansåg Försäkringskassan Sverige att om man arbetat 10 år i ett EU-land men bott (utan att arbeta) i Sverige 20 år så var Sverige inte ansvarigt för sjukvårdskostnaderna utan det andra landet.

    Nu räknar man in bosättningstiden vilket skulle göra att Sverige är ansvarigt i ovannämnda exempel.

    Har man däremot rätt till lagstadgad pension (oavsett storlek och om man tar ut den eller ej) i det EU-land där man bor blir det landet ansvarigt.
     
    uora gillar detta.
  20. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Tack så mycket! Jag skall försöka traggla mej genom texterna för att hitta vad som gäller för mej - och därefter försöka övertyga försäkringskassan om att de har fel... suck..
     
  21. carl

    carl Medlem

    Blev medlem:
    10 april 2008
    Inlägg:
    331
    Mottagna gillanden:
    17
    Om du tror att jag kan hjälpa till så sänd mig ett privat meddelande.

    Det tog mig nästan ett år för att få rätt och då tolkade jag, nederländska myndigheter och EU-kommissionen reglerna på ett annat sätt än Försäkringskassan i Sverige redan från början.

    Det tråkiga var att man från Försäkringskassans sida inte tog mina besvär på allvar utan viftade bort mina argument med nonchalans. Först när det hela remitterats till huvudkontoret och dess jurister ändrades deras attityd och jag får vara nöjd med att man uttryckt beklagande och bett om ursäkt för den långa handläggningstiden
     
    Last edited: 14 juni 2014
  22. uora

    uora Medlem

    Blev medlem:
    5 september 2010
    Inlägg:
    310
    Mottagna gillanden:
    6
    Tack, jag skickar pm:)
     

Dela sidan

Laddar...