Varning för biluthyrningsföretag

Diskussion i 'Resa med bil' startad av Preciosa, 28 maj 2013.

  1. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    I artikeln näns en firma som heter Record. Jag har tidigare rekommenderat denna firma (om det är samma?) och då var det inga problem. De var billiga och bra (i Málaga). Kanske har de ändrat reglerna...
     
  4. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Om du hyr i en vecka så är Record, Goldcar mfl ändå billigare än Herz,Avis,Europcar etc. Skillnaden är inte så stor. Alla erbjuder Hämta full lämna full om du hyr 3 dagar eller kortare.

    Vad många däremot verkar ha satt i system (Även "de stora") är att framför allt i slutet av säsongen se till att slumpvis innehålla självrisker för de som inte tagit extraförsäkring med självrisk eliminering med påstådda repor mm som nästan alltid funnits sen tidigare. På detta sätt får de fixat upp bilarna innan de säljer dem.
     
  5. steget98

    steget98 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2011
    Inlägg:
    41
    Mottagna gillanden:
    1
    Vill bara tipsa om hur jag sedan en tid tillbaka gör.

    1. Bokar min bil via Holidayautos.se

    2. Avstår alla typer av försäkringar och självriskeliminering

    3. När jag hämtar ut bilen vill dom sälja på mig en självriskeliminering, jag får tacka nej vänligt men bestämt säkert 4-5ggr då personalen "målar fan på väggen" och berättar att jag minsann får stå för ALLA kostnader om något sker...

    4. Hyrbilsbolaget reserverar 500€ på mitt kreditkort som sedan återbetalas när bilen lämnas tillbaka skadefri.

    Kör jag då med risken att få stå för skador på hyrbilen under hyresperioden? Nix! Jag har via min hemförsäkring i Sverige lagt till en "hyrbilsförsäkring" som tar alla eventuella skador/kostnader. Jag betalar 25:-/mån utöver min försäkringspremie per månad för detta. Med tanke på vad bolagen vill ha för självriskeliminering så spar jag in summan vid första hyrtillfället.

    Kör försiktigt! thumb
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Emmisdemmis

    Emmisdemmis Aktiv medlem

    Blev medlem:
    18 mars 2013
    Inlägg:
    259
    Mottagna gillanden:
    31
    Hyra bil

    Hej Steget 98,
    Då undrar jag om biluthyrningsfirman behåller de 500 € som reserverats på ditt konto?
    Eller betalas det tillbaka när du säger att de får vända sig till ditt försäkringsbolag i Sverige.

    Är det vanligt att de säger att man har repat bilen?
    Hmm, sådan oärlighet kan få mig att gå i taket. Rätt ska vara rätt.:(
    Ska man behöva fota hela bilen innan, eller göra en gemensam besiktning innan man åker iväg med bilen?

    Trevlig kväll!
     
  8. gekko

    gekko Medlem

    Blev medlem:
    29 maj 2013
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    12
    Det "normala" som jag har upplevt det med biluthyrare är att man upprättar ett protokoll på plats med biluthyraren, där man dokumenterar vilka eventuella skador som finns på hyrbilen innan man skriver under och kör iväg. Funkar bra, jag har aldrig haft några problem med detta.
     
    Last edited: 29 maj 2013
  9. steget98

    steget98 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2011
    Inlägg:
    41
    Mottagna gillanden:
    1
    Om det skulle vara så att hyrbilsföretaget skulle hävda en skada och jag blir tvungen att betala självrisken som företaget har på sin försäkring, behåller dem motsvarande summa och återbetalar överskottet upp till mina 500€.

    Företaget är skyldiga att bevisa skada, samt skicka kvitto på de pengar de tar ifrån mitt kreditkort, samt papper som visar vilken självrisk de betalar till sitt försäkringsbolag.

    Sedan tar jag det med mitt försäkringsbolag som ersätter mig upp till 10.000kr.

    Nu har jag inte behövt praktisera ovan, men jag har pratat med försäkringsbolag om detta i detalj för att vara säker om det skulle inträffa.

    Måste också säga att jag har hyrt bil x antal gånger och faktiskt aldrig haft något problem med att hyrbilsföretaget hävdar skada på bilen.
     
  10. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Tar du en extraförsäkring som täcker allt så kostar den några euro om dan.
    Min besparing på att ta extra föräkring senaste året är ca 500 euro.Backspegel förstörd på parkeringshus 350 euro, Liten repa i ny svart bil 250 euro , Punktering 100 euro (försäkringskostnad 4 bilhyror varav 1 i 3 veckor < 200 Euro)

    Den försäkring som ingår i bashyran täcker inte annat än skador i samband med trafikolycka. Parkeringsskador, glas, däck etc är ingen självrisk på utan där betalar du enligt deras prislista. Så om du har en försäkring som ger dig självriskeliminering så täcker den troligen inte den typen av skador...

    Jag har tröttnat på dem även om det gått bra för det mesta och köpt en egen bil.
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. Eckhoff

    Eckhoff Medlem

    Blev medlem:
    3 mars 2012
    Inlägg:
    570
    Mottagna gillanden:
    3
    Hyrde bil från record denna gången och fick betala en tilläggsförsäkring på 7€ om dagen samt betala för full tank till ett pris på över 1,6€ per liter. Vi körde så mycket vi kunde så reserv lampan lyste när vi lämna bilen men det var säkert 5 liter kvar som man givet vis betalt. Bilen var full av repor och en list var lös så att ta det andra alternativet med 500€ hade nog kostat oss dyrt eftersom man inte kan gå igenom bilen med dom kl 06.00 på morgonen. Men nu är det problemet löst för vi köpte oss en egen bil.

    Vi följde en rekommendation här på forumet och köpte den på Elraso motor efter att ha tittat hos många bilhandlare. Detta var riktigt bra, många saker som ingick när man köpte av honom. Ex. eftersom bilen var mer än 10 år gammal fick man 3 mon. garanti, annars ett år, men eftersom den samma dag som vi hämtade bilen skulle ställas på flygparkering under denna tid ändrade han utan att vi sa något till 3000 km istället, detta var synnerligen generöst och kan varm rekommendera honom.

    Bilen är visserligen inte ny men i mycket gott tillstånd och utmärkt för våra vistelser i Torrevieja och det var inga problem att pruta heller.

    Eckhoff
     
  13. Uffetrader

    Uffetrader Ny medlem

    Blev medlem:
    19 december 2011
    Inlägg:
    409
    Mottagna gillanden:
    11
    Vet inte hur vanligt det är med bedrägliga uthyrare, men jag har aldrig råkat ut för någon. Då har jag hyrt bil fler gånger än vad kommer ihåg...säkert ett 50 tal ggr!

    Det kan iof bero på, att jag vanligtvis bokar hyrbilen via RyanAirs plattform då jag bokat flyget av dem, och då deras Hyrbils partner Hertz.

    Man får då på plats innan utlämningen, skriva på ett avtal, där ev. skador är markerade på bil symboler. Det ska man givetvis kolla innan man åker iväg, så att det stämmer.

    Jag har flera gånger fått nästan nya bilar, då det verkar som att Hertz använder sina bilar ett år, sedan byts de ut!
    Jag inbillar mig, att om jag bokar via RyanAir, och då med Hertz, så bör man vara "säkrare" iom att RyanAir är en stor aktör mot Hertz, och Hertz är ju en av de ledande bolagen som bör vara rädda som sitt brand!

    Priset brukar vara ungefär samma som jag kollar mot rentalcars.com....så jag betalar inget överpris heller.

    - Dock så är det RyanAir som behåller den extra vinst som uppstår, iom att man betalar alltid för en tank drivmedel. Jag lämnar tillbaka bilen, nästan alltid tillbaka med cirka halv tank, då jag inte kör bil för att jag har drivmedel kvar längre:) Kan tänka mig att det kommer tillbaka stora mängder av drivmedel som man kan ta betalt för två gånger!

    Men det ser jag som ett sätt att hålla nere hyrbilspriserna, på samma sätt som RyanAir håller nere flygpriset på att hitta intäkter och lägre kostnader på i princip allt. Och man KAN ju köra upp sista droppen om man nu vill det!
     
  14. steget98

    steget98 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2011
    Inlägg:
    41
    Mottagna gillanden:
    1
    Min försäkring täcker allt. Om våra barn får för sig att rita på bilen med sten, om någon orsakar en parkeringsskada, bilen brinner upp, eller om den hamnar i havet, så tar mitt försäkringsbolag här hemma mina kostnader.
     
  15. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    De gånger jag har hyrt hos nämnda Record har jag aldrig kontrollerat bilen först, om det har funnits repor etc. Men det har aldrig varit några som helst problem, heller. De har inte krävt mig på pengar eller påstått att jag hade skadat bilarna.
    OT! Det har dock hänt mina vänner i Sverige. De fick betala dyrt för skador de "orsakat" (fast det var inte sant, jag var med...) Man bör nog vara försiktig, vilket jag inte varit i detta fall, var man är befinner sig och hyr.
     
  16. Eckhoff

    Eckhoff Medlem

    Blev medlem:
    3 mars 2012
    Inlägg:
    570
    Mottagna gillanden:
    3
    Vi har heller inte råkat ut för detta, det tråkiga är att när man söker bil står det inget om detta om försäkring utan man betalar och skriver ut bekräftelsen och där står det, men summan är att man inte skal klaga för totalt blev det billigare än många andra som just Hertz genom Ryanair för där titta vi också eftersom vi körde så mycket, men att lämna halv tank, det är riktigt olönsamt.

    //Eckhoff
     
  17. Dalevi

    Dalevi Ny medlem

    Blev medlem:
    16 maj 2013
    Inlägg:
    29
    Mottagna gillanden:
    0
    Vilket försäkringsbolag i Sverige

    Steget 98 - Tyckte att ditt alternativ lät som en utmärkt lösning och kollade med vårt försäkringsbolag ( Länsförsäkringar) och de hade inget sådant. vilket försäkringsbolag har du i Sverige?
     
  18. steget98

    steget98 Ny medlem

    Blev medlem:
    21 juni 2011
    Inlägg:
    41
    Mottagna gillanden:
    1
    Vi är försäkrade via Folksam. Ligger i deras produkt som kallas "Resklar".
     
  19. Preciosa

    Preciosa Veteranmedlem

    Blev medlem:
    13 december 2008
    Inlägg:
    8.313
    Mottagna gillanden:
    1.050
  20. Cina

    Cina Ny medlem

    Blev medlem:
    4 augusti 2009
    Inlägg:
    40
    Mottagna gillanden:
    2
    Vi hyr alltid via:
    http://www.autoeurope.se/ eller
    http://www.rentalcars.com/
    De söker fram billigaste alternativet. Det går även att avboka kostnadsfritt intill 48 timmar innan upphämtning. På Autoeurope framgår det direkt vilken hyrbilsfirma det är, medans på Rentalcars får man vänta tills man får bekräftelsen för att se vilken hyrbilsfirma det är. Det framgår alltid på båda hemsidorna om extra förare ingår eller ej. Autoeurope erbjuder i de flesta fall, förutom gratis försäkring utan självrisk också en gratis tilläggsförsäkring för glas och däck.
    Som regel kommer vi undan med ca 100 kr per dygn för en mellanklass/kompakt, t ex Ford Focus + tillägg för första tanken. Har fungerat bra hittills.
     
  21. Eckhoff

    Eckhoff Medlem

    Blev medlem:
    3 mars 2012
    Inlägg:
    570
    Mottagna gillanden:
    3
    Javisst, det gjorde vi också denna gång, ändå fick vi betala en tilläggsförsäkring på 53.12€ och full tank på 97.51€ på en Ford Focus, dyr tankning på över 1.6€ litern. Men nu har vi en egen bil så sliper vi det.think

    //Eckhoff
     
  22. Cina

    Cina Ny medlem

    Blev medlem:
    4 augusti 2009
    Inlägg:
    40
    Mottagna gillanden:
    2
    Tilläggsförsäkring

    Hej!
    Tilläggsförsäkringen får man alltid en fråga om man vill ha. Vi tackar alltid nej eftersom vi betalar med ett kreditkort som täcker den försäkringen. De flesta svenska bankkort knutna till Mastercard eller Visa har dessa extra försäkringar. Håller med dig om att tillägget för full tank känns onödigt högt och vi har ifrågasatt detta. Svaret vi fått är att man även får betala för servicen att hyrbilsföretaget tankat upp bilen... Rätt eller fel men samtliga hyrbilsföretag tillämpar denna policy. Vi har valt att acceptera även om det innebär ett påslag på ca 10 euro än om vi själva tankat.
    För övrigt är det ju ändå väldigt billigt att hyra bil i Spanien. Jämför med t ex Tyskland eller Sverige....

    Nyfiken på hur ni löser parkeringen av er bil??? :sol:
     
  23. Noman

    Noman Medlem

    Blev medlem:
    31 december 2012
    Inlägg:
    655
    Mottagna gillanden:
    8
    Om du står i ett område som inte är märkt med tidsgräns kan man utan vidare stå både 2 o 3 månader på gatan. Hur säkert som helst i de flesta bostadsområden åtminstone där jag håller till.

    Innan jag fick garage så var det annars 1 varv, 2, 3, 4 varv .... runt kvarteret tills det dök upp en ledig plats :)
     
    Last edited: 31 maj 2013
  24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...