Oasis Beach La Zenia

Diskussion i 'Orihuela Costa' startad av danderid10, 17 februari 2013.

  1. danderid10

    danderid10 Ny medlem

    Blev medlem:
    20 februari 2011
    Inlägg:
    13
    Mottagna gillanden:
    0
    Jag undrar om någon har köpt lägenhet i OB. fas 4?
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. christelkjellstrand

    christelkjellstrand Ny medlem

    Blev medlem:
    5 mars 2013
    Inlägg:
    1
    Mottagna gillanden:
    0
    Nej men vi köpte i fas 5 nu i helgen!!
     
  4. danderid10

    danderid10 Ny medlem

    Blev medlem:
    20 februari 2011
    Inlägg:
    13
    Mottagna gillanden:
    0
    Vi är grannar spainsmile
     
  5. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Trevligt att hitta detta forum. Jag är också intresserad av Oasis beach. Nu är jag nyfiken på vilken mäklare och advokat ni har haft? Hur gick köpet till? Jag har läst en del på nätet men det är intressant att höra hur det verkligen går till. Det är ju mycket varningstexter på nätet så lite rädd är man ju att man ska bli grundlurad. Hur mycket måste man betala i början utom resserveringsavgiften på 1-2%. Skatter och avgifter CA 10% När betalar man dem? Kan man betala allt på tillträdesdagen? Det tar ju lite tid att bygga OB. Övriga kostnader? Något särskilt man bör tänka på ?
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. maarli

    maarli Medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2008
    Inlägg:
    624
    Mottagna gillanden:
    20
    Hej !

    I familjen Kjellstrand var jag inblandad mäklare även om min kollega fick visa husen på plats då jag var på semester - advokatfirman dom kommer att ha blir ABACO men dom gör inte så mycket nu utan först när det börjar närma sig inflyttning.
    Reservationsavgiften är normala 3000 Euro och du måste betala 40 - 50 % innan inflyttning
    (du får bankgaranti på inbetalningarna du betalar i förväg så pengarna är säkra)
    Resten av betalningen + övriga kostnader i samband med lagfart och inflyttning.
    10 % räcker inte då momsen gick upp 1 januari 2013, numera får du på en ny bostad räkna med att 13 - 14 % tillkommer

    Danderid köpte av en annan mäklare och har haft några nervösa dagar under sin väntetid
    - men jag tror han numera är lugn och trygg efter frågor via detta forum, vilket han också kan vara

    Vilken mäklare du använder spelar ingen roll, alla har samma prislapp vílket är det pris som byggaren Contrimar fastställt.
    De flesta större mäklare har en ansedd advokat/juristfirma dom rekommenderar som har någon eller några svensktalande
    ABACO är en av de vanligaste men Björn på Scandinavian Management/Scantax anlitas av många med svenska kunder

    Byggtiden för Oasis Beach är inte längre än för andra byggen, "problemet" är bara att försäljningen är ändå snabbare. Vi har nu börjat sälja den allra sista etappen Oasis Beach VI och då är inflyttningen ytterligare 6-12 månader senare. Direkt intill på samma gata finns ett annat objekt från en annan byggare med snabbare inflyttning /m
     
    Last edited: 10 mars 2013
  8. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Okej! när jag pratade med en mäklare pratade han om 30-40 % inom 3 månader är det något som du känner till. Nu säger du 40-50 %. För oss är det viktigt att veta exakt hur mycket byggherren skall ha direkt eftersom vi senare fixar fram de sista pengarna inom 2 år. För oss som ung familj är det bara bra att vi får vänta till fas 6 är klar för att hitta med att fixa fram pengar..spara pengar. Vet även att det blir mera än 10%. En mäklare säger 12-13 till mig . Du säger 13-14. Eftersom vi inte är några höginkosttagare är varje krona viktig för oss. Hur många % tar Advokaten?? Är det olika så att jag måsta kolla upp de?? Byggherren som bygger OB har de gott rykte??...en byggherre som heter TM skall vara bra . Stämmer de? Det där med advokaterna??? Varför ar inte advokaterna med från början...allt måste ju stå skriver där..att man har betalat reserveringsavgiften och de andra 30-40 % under byggtiden?? Ni som har köpt får gärna svara på detta?
     
  9. maarli

    maarli Medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2008
    Inlägg:
    624
    Mottagna gillanden:
    20
    Nästan alla byggmästare vill ha 40-50 % under byggtiden, men det är inga problem att få OK på att betala 30 % och resten vid inflyttning. I bland kan man låna 70 % i spansk bank (som bara lånar ut till färdiga hus) och då nöjer sig byggaren ofta med 30 %
    På priset tillkommer just nu 10 % moms, kostnader för notarie, advokat/översättningar, el-vattenkontrakt, stämpelskatt/inskrivning i fastighetsregister. 12 % räcker inte för nya fastigheter (dock för begagnat) om du räknar med allt, men det varierar med var bostaden finns (kommun) val av advokat och vad dom ska göra, det finns olika el och vattenbolag osv.

    Här nedan är en lista som är ett drygt år, men vad som gäller 2015 när Oasis Beach VI är inflyttningsklar tror jag inte någon vet ( spanska staten kan ändra moms, stämpelskatt osv och alla inblandade lär höja sina priser tills dess (advokat, notarie, el, vatten osv)

    Jag och många andra mäklare föredrar att räkna lite högt, det brukar vara bättre om det blir billigare än man räknat med än om det fattas pengar i slutänden

     Mervärdesskatt (I.V.A.). Denna motsvarar moms och är en skatt som tas ut vid köp av en ny egendom. Den uppgår till 10 % av värdet upptaget i lagfarten.

     Dokumenterade rättsliga handlingar (A.J.D.). Detta är en skatt för upprättande av handlingar och motsvarar stämpelavgift. Från och med den 1 januari 2002 är den 1 % av det värde som anges i lagfarten.

     Skatt på värdestegring av mark. Denna är mer känd som Plus Valía. Detta är en skatt som betalas vid värdestegring av mark och procentsatsen fastställs av den lokala skattemyndigheten. Den kan variera beroende på läge och på den tid som gått sedan senaste överlåtelsen och markens storlek. Alla kommuner (Ayuntamientos) driver inte in den här skatten. Denna skatt gäller både vid köp av ny och äldre fastighet.

    I huvudsak kommer följande kostnader att uppkomma:

     Notarien. Storleken på avgiften är angiven i lag och beloppet som skall betalas beror på de rättsliga förberedelserna som krävts för att göra lagfarten. Vanligtvis rör det sig om 300,00 till 600,00 Euros.

     Fastighetsregister (Inskrivningsmyndigheten). Denna avgift beror på fastighetens värde. Vanligen ligger kostnaden på ca 300,00 Euros.

     Advokat. Ett juridiskt baspaket,kostnad på 1500-2500 Euro
    För ”beg” fastigheter kan arvodet variera beroende på lagfartens värde

    Övriga kostnader som tillkommer:

     Kontrakt för el respektive vatten 400,00 – 600,00 Euro
    ( eller överföring av kontrakt från tidigare ägare vid köp av begagnad fastighet )

    Byggherren Contrimar som bygger Oasis Beach har ett mycket bra rykte och tillhör de 7-8 största i området, TM är möjligen lite större med många byggprojekt på Costa Blanca sedan mer än 40 år tillbaka.
    Men alla som bygger idag har bra kvalitet och bra ekonomi till skillnad mot spekulationsbyggen före finanskrisens intåg

    Det är inga problem att involvera advokaten från början, men normalt får du ett avtal från mäklaren på reservationen inkl inbetalningen av 3000 Euro, några veckor senare kommer ett originalkontrakt från byggaren med bud till Sverige och i samband med detta betalas första delen av huspriset exempelvis 10 % och två - tre månader senare ytterligare 20-30-40 % beroende på vilken fastighet man köper /m
     
  10. Pooh

    Pooh Känd medlem

    Blev medlem:
    15 april 2011
    Inlägg:
    639
    Mottagna gillanden:
    111

    Kör ni mäklare på solkusten med att köparen betalar Plus Valia??
    Det är säljaren som är skyldig att betala denna skatt, liksom vanlig kapitalskatt på värdestegringen.
    Den mäklare jag använt här på Teneriffa följer lagen, och om säljaren inte är Spansk är det är visserligen köparen som är skyldig att göra själva inbetalningen, men summan dras av från summan som säljaren får, så det är inte en kostnad som tillkommer vi köp...
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. maarli

    maarli Medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2008
    Inlägg:
    624
    Mottagna gillanden:
    20
    Listan kommer från advokatfirman ABACO som är en av de större på Costa Blanca, vad gäller på Costa del Sol har jag inte kännedom om
    Själv lämnar jag och mäklarfirman jag jobbar åt allt i samband med lagfart, el/vattenkontrakt, notarie, NIE-nummer osv till advokatbyrån.
    Beträffande Plus Valia skriver dom "tidigare var det säljarens ansvar att betala skatten, men nu är det brukligt att köparen betalar den"

    på länken http://www.abacoadvisers.com/spain_explained/conveyancing/news/buying-property-spain finns färskare siffror, det var dock lägre moms när det skrevs i nov 2012
     
    Last edited: 11 mars 2013
  13. Pooh

    Pooh Känd medlem

    Blev medlem:
    15 april 2011
    Inlägg:
    639
    Mottagna gillanden:
    111
    Fastlandet. Whatever.

    Att köparen betalar in själva beloppet är numera ett krav, för att säkerställa att skatten alls betalas in - den summan ska hållas inne av köparen vid köpet, så säljaren får aldrig de pengarna, och det är alltså inte en summa som tillkommer ovanpå köpepriset. Om huset kostar 100,000 och Plus Valia är 3,000, så ska köparen betala 97,000 till säljaren, och 3,000 till Kommunen. (Sen tillkommer alla andra skatter och avgifter ovanpå, förstås.)
    Det är vad lagen säger, men säljare och köpare kan naturligtvis komma överens om annat. I det här fallet verkar det som om köparna överhuvudtaget inte får reda på att de har något val... Vilket de väl heller inte ges, vad jag förstår - men inte av myndigheterna, utan advokaterna och säljarna.
    Men det är missledande att lista ett pris som INTE inkluderar Plus Valia.

    Sen 1:a januari går det överhuvudtaget inte att registrera ägarbyte innan Plus Valia är betald.
     
  14. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Tack att du påminde mig om detta. Är det säljaren som skall betala så får man skriva in det i kontraktet så inte några överraskningar tillkommer. Eller dra av på priset direkt så kan ju köparen betala det.
     
  15. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Vad är det för belopp man pratar om här. Mycket intresserad av det!!
     
  16. Pooh

    Pooh Känd medlem

    Blev medlem:
    15 april 2011
    Inlägg:
    639
    Mottagna gillanden:
    111
    Det är egentligen omöjligt att säga, eftersom det dels är olika från kommun till kommun, dels är beroende på värdestegringen på marken sen säljaren köpte den, och slutligen är beroende av hur många år säljaren har haft fastigheten, med en lägre procentsats ju längre säljaren ägt den.
    Normalt ligger det på 2-4% av värdestegringen, men hur mycket den varit kan bara Kommunen säga...
    Någon eller några tusen, beroende på objekt, men kan vara mindre om värdestegringen varit liten.
     
  17. ingbekur

    ingbekur Ny medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2013
    Inlägg:
    7
    Mottagna gillanden:
    0
    Vilket bra forum.

    Vi håller som bäst på och bestämmer OM vi ska köpa i etapp 6.
    En fråga vad är det som gjort att ni som har köpt i Oasis beach valde detta.

    Alla svar är välkomna
     
  18. danderid10

    danderid10 Ny medlem

    Blev medlem:
    20 februari 2011
    Inlägg:
    13
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej ingbekur!
    Dät är moderna nya hus,PRIS,läge,avstånd till havet,Alicante flygplats stor shoping center mm
     
  19. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Roligt! Vi sitter också här å funderar på etapp 6. Är ni i Spanien nu? Har ni fått prislistan för etapp 6?? Vi åker ner i Maj och tittar på några objekt.
     
  20. ingbekur

    ingbekur Ny medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2013
    Inlägg:
    7
    Mottagna gillanden:
    0
    Vi ska ner i slutet av maj.
    Vi pratar med mäklarringen b la fick pris för etapp 5 där det fanns några enstaka objekt kvar 133 000 euro för takvåning. Väntar på prislista för objekt 6.

    Vilken mäklare pratar ni med ?

    Hörs
     
  21. ingbekur

    ingbekur Ny medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2013
    Inlägg:
    7
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej
    Såg din tråd.
    Vet du eller har du fått fram totalpriset
    Hörs
     
  22. Guppis

    Guppis Medlem

    Blev medlem:
    10 mars 2013
    Inlägg:
    30
    Mottagna gillanden:
    0
    Trevligt! Vi åker ner sent den 22 Maj och hem den 26 Maj. Vi ska titta på några objekt i Villamartin också. Vi har kontakt med Mäklarringen, Lorenzfast, ERA mäklarna och skandiamäklarna eftersom vi är intresserad av av. Prislista på Fas 4 och 5 fick vi i fredags. Han skulle återkomma med fas 6.
    Fas 4 färdiga feb-14.....Pris 133
    Fas 4 Juni-14 slut!
    Fas 5 Juni-14 Pris 137
    Fas 5 Nov-14 Pris 135

    Har ni varit ner och tittat tidigare? Har ni några bra tips på en bra advokat? Åker ni på visningsresa eller åker ni själva?
    Jag har inget totalpris...skatter å avgifter betalar man på tillträdesdagen. Har förstått att man måste betala ca 30%-40% under byggtiden resten på tillträdesdagen.
     
  23. ingbekur

    ingbekur Ny medlem

    Blev medlem:
    11 mars 2013
    Inlägg:
    7
    Mottagna gillanden:
    0
    Jag har varit i området tidigare. Känns verkligen som detta är mycket populärt.

    Min fru åker ner inom två veckor.
    Vi har kontakt med Keysol Mäklarna där en toppvåning på etapp 5 som finns kvar. De har bra kontakter med advokater och hjälper till med hela säljprocessen vi har kontakt med Mäklarringen också men väntar på svar.

    Så här har jag lagt upp det efter att jag fått alla kostnader.

    Budget Oasis beach 5 i EURO
    Handpenning 3000
    Moms 13700
    Lagfartet, el kontrakt, vatten 2-3% 4000
    Advokat avtal el mm 2-3% 4000

    Hus Oasis beach 137000
    Totalt 161700

    Betalningsplan
    Betalas 2013-04 reservation 3000
    Betalas ca efter 2-4 månader 30% 41100
    Betalas på tillträdesdagen 70% 95900

    När det gäller etapp 6 har ni fått något datum för inflyttning.

    Hörs
     
  24. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

Dela sidan

Laddar...