Skillnad på Spanjorer och Svenskar?

Diskussion i 'Bodegan' startad av Solemio, 7 december 2012.

  1. Solemio

    Solemio Ny medlem

    Blev medlem:
    21 februari 2009
    Inlägg:
    16
    Mottagna gillanden:
    0
    Lite udda fråga, men skulle vara lite intressant att höra vad ni tycker är den stora skillnaden på oss svenskar och spanjorer till sättet?
    Visst är detta individuellt och så men måste väl finnas några klara skillnader think
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Anna Malaga

    Anna Malaga Ny medlem

    Blev medlem:
    31 maj 2011
    Inlägg:
    349
    Mottagna gillanden:
    11

    En stor skillnad är att spanjorer är mer sociala, kommunikativa och intresserade av andra människor. De är egentligen inte mer toleranta mot utlänningar än andra, men det är lättare att t.ex lära sig sprâket eftersom folk faktiskt pratar med en :) En spanjor vill umgâs och diskutera och är inte rädd för att tycka annorlunda eller mân om att alla ska vara överrens och ingen ska trampas pâ târna, târ trampas gärna pâ. Man använder gärna dötid nar man t.ex väntar pâ bussen till att prata med okända. Svenskar sorterar kvitton eller tittar pâ mâsar.

    Mycket umgänge inom familjen, större ansvar för barn, barnbarn och gamla. Familjen anses inte bara vara kärnfamiljen utan även resten av den nära släkten. Svenskar har ett mycket större behov av att vara ensamma och självständiga. Uttrycket "klipp navelsträngen" finns inte i Spanien, där tänjs den bara ut när man flyttar hemifrân. Banden till familjen och hembygden är mycket starka. Svenskarna har pliktkänsla framför allt mot barnen och mot jobbet, i Spanien innefattar det även äldre släktingar, gudbarn och syskonbarn.

    Mer traditionella könsroller, med allt vad de innebär.

    Hârdare hierarki.

    Högre volym pâ allt.

    Naturen är till för oss människor, för att grilla i och möjligtvis traska runt lite i efterât. Skräp kastas fortfarande i diken och pâ stränder, tyvärr.

    Man "är" inte sitt jobb.

    Stora klasskillnader. Ytan är viktig. Man klär sig ordentligt och klär upp sig när man ska.

    Det anses normalt att bli arg, utan att nâgon annan blir kränkt av det.

    Spanjorer och spanjorskor har mer självförtroende, men hâller sig gärna inom sitt omrâde. De är mer osäkra utanför sitt sammanhang.

    De är inte lyckligare än svenskar, däremot gladare. Trots en enorm frustration just nu, kan de fixa en fest med ett par fällstolar och en pâse solrosfrön. De ler och skrattar oftare, trots att de kanske är olyckliga. De prioriterar aldrig bort en kaffe med en vän.

    Nu generaliserar jag naturligvis, och dessutom är det andaluser jag syftar pâ. Basker och Madridbor är väldigt bryska i mina ögon :)
     
  4. Solemio

    Solemio Ny medlem

    Blev medlem:
    21 februari 2009
    Inlägg:
    16
    Mottagna gillanden:
    0
    Tack Anna för din syn på det hela, känner kul att få höra från dig som är så insatt och haft stor insyn i spanjorernas liv.
    Det här med "mañana" attityden kommer med i allt det du säger, dvs att man gärna skjuter upp vissa saker på en annan dag, dvs att det inte känner att allt behöver ske på en och samma gång utan man med lätthet kan skjuta upp det en tid! :)
     
  5. Patrick

    Patrick Admin

    Blev medlem:
    9 januari 2008
    Inlägg:
    1.140
    Mottagna gillanden:
    31
    Mitt i prick anna!! Tycker du har gjort en klockren analys, känner att man själv har samma syn på detta, genom det man har upplevt med spanska vänner, samt tycker många av dessa egenskaper hos spanjorer är eftersträvansvärda och skulle önska att fler i Sverige kunde ta efter , men självklart inte allt! thumb
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. SolenLyser

    SolenLyser Guest

    Jo sådana är de, spanjorerna. Vi har ju just konverterat till denna art. Skulle bara tillägga att min hustru ständigt påpekar att jag viftar för mycket med armarna. Det ingår väl i kulturen?
     

Dela sidan

Laddar...