Spansk mardröm

Diskussion i 'Spanien' startad av Eldorado, 28 maj 2012.

  1. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    http://www.svd.se/naringsliv/spansk-mardrom_7232687.svd

    Inget nytt under solen, har vi inte sett det här förut?

    Jag funderar mest på huspriserna ifall man köper hus nu vad som kan hända.
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Jag var faktiskt inte emot euron när den kom. men i retroperspektiv önskar man att Spanien inte hade antagit den.

    1999 fick man för 10.000 pts (60 €) en stor kundvang pà Continente (dàvarande carrefour) fylld med diverse mat.
    Idag kostar samma vagn mer än det dubbla.
    Tyvärr har lönerna inte ökat lika mycket. 1998 tjänade en sekreterare, eller en "administrativa" runt 140-150 tusen pts i mànaden (runt en 900 €) idag tjänar en person pà samma yrkeskategori 1000 €.

    1999 fick du betala (i Alicante) runt 100 pts för en "caña" idag betalar du 1,50 €
     
  4. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Jag tycker inte att det var "dålig ställningstagande" av dig att vilja ha Euron då det begav sig, Spanien hade alla förutsättningar att klara det bra...
    Men det som har gått fel är kostnadsläget som har skenat iväg.
    Där kan man skylla politikerna för slapphänthet och kanske även för Eurofori.
    En bidragande orsak (enl mig) är Spaniens omfattande "slavarbete" där man utnyttjar dels flyktningar och annat arbetskraft från länder där lönerna är skrämmande låga. Jag tänker på dem som sköter det manuella vid odlingar och all städpersonal, enklare byggjobben mm. När man får sk. "basservice" billigt, slussas pengarna till annat, ofta lyx och spekulation. Det hela har en eroderande effekt på prismedvetandet och på pengarnas värde.
    Många upplever numera Spanien som dyr land att semestra där Spanionerna betraktar gästerna som "snåla utlänningar" vilket ger en tveksam atmosfär för vistelsen. Tror också att speciellt för nordeuroper det är viktigt att man får uppleva sig som rik vid sin semester, att man kan äta ute utan att behöva vända på slantarna och köpa onödigheter, åka taxi vid behov etc.
    Det är därför de söker sig till tex Thailand, kostnadsläget helt enkelt.

    En annan sak som jag noterat, (nu spekulerar jag hej vilt) att tex Svenskar har en så förfärlig klädstil när de besöker varmare länder, i urblekta T shirts och shorts från åttiotalet, lätt rödbrända och stadigt 0.5 promille i sig, är det inte lätt att få tex spanjorernas respekt som fullvärdiga människor.
    Man blir "sågad" pga sitt yttre, och enl mig är detta förståeligt.
    Man skall ta hänsyn till seder om man besöker andra länder.
    Den här svenska semester uniformen begriper jag inte hur jag än vrider och bänder. Svenskarna är ju annars så måna om sitt yttre och formalia men här finns en jättelucka som för mig verkar nästan självförnedrande....
     
  5. goranwint

    goranwint Seniormedlem

    Blev medlem:
    4 juli 2008
    Inlägg:
    1.197
    Mottagna gillanden:
    9
    Håller helt med om den svenska klädstilen (inte bara svenskar). Undertecknad kommer att försöka "hålla stilen" efter flytten i höst. Undrar bara var jag skall göra av mina gamla t-shirts och shorts. ));)
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Johann

    Johann Ny medlem

    Blev medlem:
    16 februari 2011
    Inlägg:
    15
    Mottagna gillanden:
    0
    Nej, vete tusen om jag ska hålla med. Men det är ju rätt märkbart (tycker jag) att spanjoren dömmer en efter kläderna hårdare än vad vi gör. Fortfarande rätt mkt klasstänkande tycker jag. Hel och ren borde vara mottot :)
     
  8. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Jag har märkt att Sverige är rätt så ensam om att inte bedöma hunden efter håret, åtminstone halva befolkningen, för kvinnorna studerar detaljerna rätt så noggrant vill jag lova. Kanske har det med "naturliga urvalet" att göra? ;)
     
  9. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    Klä dig som infödingarna och lite bättre brukar var mitt motto så man inte utmärker sig. Fyllan verkar vara mest vanlig på bofasta enslingar när priset på vin och mjölk är lika.

    EUron är givetvis bra för de som får bidrag, men precis som med bistånd till Afrika fungerar det inte. Enda roliga jag sett är att få köra Autopista gratis för våra EUpengar, istället för att pynta Autovia.

    Det måste vara något fel att det är billigare att flyga ända till Thailand för att leva billigare, är flyget för billigt helt enkelt?

    Det kommer att ändras snart, var så säker. Vår uppgift kan inte vara att föda upp asiater och sänka oss själva. Om inte annat kommer de att knäcka klimatet om de ska ha det som oss.
     
    Last edited: 29 maj 2012
  10. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Du kan ha dem på när du arbetar i trädgården...thumb
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. McAber

    McAber Ny medlem

    Blev medlem:
    22 december 2011
    Inlägg:
    473
    Mottagna gillanden:
    13
    Om du tittar på de vanligaste och populäraste turistmålen, så upptäcker du att de länder de ligger, är oftast flygbolagen helt eller delvis statliga, dvs de bär inte sina kostnader via trafiken utan hålls flytande via olika manipulationer som bara garvade revisorer förstår sig på...

    Vad gäller att föda upp Asiater eller andra nationer så vet jag faktiskt inte om skillnaden är så stor att åka till Thailand eller Spanien mitt på sommaren, när Sverige är som vackrast. (och behagligaste temperatur)
    Det måste vara något grundläggande fel i ett samhälle vars medborgare vill fly landet om de får en möjlighet. Tänker här mest på Svennes & Tyskar.
    Jämför man det beteendet mot tex Spanjorernas eller Franska semestervanor så märker man skillnaden. Förvånande nog trivs vi också bäst i dessa länder där livet är mer komplett än bara arbete....
     
  13. pozuela

    pozuela Medlem

    Blev medlem:
    11 maj 2011
    Inlägg:
    289
    Mottagna gillanden:
    6
    Ja, tyvärr kan jag inte ta ur min semester när jag vill utan måste ta på sommaren. Därför flyr jag landet när det är som vackrast. Har ingen annan möjlighet...Och jag vill vara i Spanien så ofta som möjligt för att kanske hitta ett boende där...
     
  14. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    Så vi åker bara med deras flygbolag dit?

    Jag menar, som jag skrev i en annan tråd, att vi måste vara oss själva närmast och gynna ett EU i förfall, istället för Asien som tar våra jobb.
    Sverige har fel klimat minst halva året men är mest välordnat, Spanien är olidligt hett på sommaren och Frankrike är en bra kompromiss om man lär sig god franska.
    Spanjorer flyr till kusten och fransoserna verkar hålla sig inom landet mer, Fritzarna åker till norra Spanien.

    Jag arbetar via nätet och kan sitta var jag vill med bra nät, förut funderade jag på halva året ute och halva hemma, det verkar mer vara splittrat för gamla zombies som mina grannar, så jag ville hitta ett permanent men hittar inget.
    Med familj nu inkl. små kottar är det ännu svårare men var på G förra sommaren, alla utom frun ville flytta då jag hittade bostad och arbete som passat oss alla.
    Problemet nu är att min fru som är tandläkare, tjänar multum här men det ser mer osäkert ut i Spanien.
    Idealet skulle vara att bara vara här under skollovet och resten där, man får testa sig fram och locka som jag lockats. Min fru trivdes där men blev traumatiserad då vi har problem med illegala ockupanter i mina lgh där. Det kan man nog bli här med och är ett annat ämne.

    Det kan väl inte vara så svårt, utom det rätta, som jag hittat, det bäst jag sett i mitt liv vad jag minns.
     
  15. Svensken vid havet

    Svensken vid havet Ny medlem

    Blev medlem:
    4 januari 2012
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    0
    Huspriser....

    Många undrar vad som händer med huspriserna, det talas inte så mycket om vad som redan hänt.

    Lite statistik. Torrevieja juni 2006: Snittpris 2127 euro kvm, maj 2012= 1280 euro kvm En prisjustering nedåt med 39,8 %!

    Orihuela Costa. Nov 2007= 2611 euro kvm, maj 2012 = 1359 euro kvm = minus 48 %.

    Island sjönk med 50% innan det vände.

    Torrevieja 12 800 kr/kvm dvs samma pris som en billig bostadsrätt på landsbygden i Sverige.

    Jag läste för några år sedan om en kille som sålde sin bostadsrätt i Stockholms innerstad för att bo i kappsäck hos vänner och föräldrar, planen var att efter raset så skulle han köpa tillbaks en lägenhet för att göra ett klipp. Jag har för mig att det var 7-8 år sedan, undrar var han bor idag...
     
  16. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    Fortfarande i en kappsäck??? Gissar bara...Det är svårt att göra stora "klipp" för skattmasen tar ju alltid en del av vinsten.
     
  17. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    Costa Blanca har aldrig legat i topp för de som har pengar och är på CdS, där har jag koll och krisen har kommit nyligen. Man kunde köpa ett hus för 27.000 1967(?), när jag letade 92 var det 1½ för ett hus som kostar 4-5 idag.
    I Djursholm har vi inga prisras, de billiga åker först.
     
  18. Svensken vid havet

    Svensken vid havet Ny medlem

    Blev medlem:
    4 januari 2012
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    0
    Hmm.. å vad kostade husen i Djursholm 1967....
     
  19. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    Ingen aning men det är dåligt med Prisras där
     
  20. Svensken vid havet

    Svensken vid havet Ny medlem

    Blev medlem:
    4 januari 2012
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    0
    Många inväntar dom förväntade sista 10 % på prisraset i Spanien, att ställas mot 10 % i Djursholm (söder om ekarna) , eller i Stockholms innerstad där jag bor, då pratar vi summor som motsvarar HELA köpet i Spanien...

    Sen kan ju jordbävning inträffa o huset e borta....
     
  21. Eldorado

    Eldorado Avstängd

    Blev medlem:
    1 april 2008
    Inlägg:
    608
    Mottagna gillanden:
    0
    Söder om Ekeby?

    Jag har läst på om jordskalv och man ska skydda sitt hus emot Terramotos, det är standard om det inte fuskas men risken är låg vid kusten, runt Murcia är värre och Lorca drabbades nyligen. Östra Medelhavet är värre, senast Italien. I Turkiet fuskbygger dom så husen rasar utan skalv.

    Jag kunde ha köpt ett sjöställe i Djursholm för 3,8 men jag ville inte ha det. Senast kostade samma 14 ;:(
     

Dela sidan

Laddar...