Planen och en fråga om bankkonto

Diskussion i 'Flytta till Spanien' startad av StaffanP, 26 mars 2012.

  1. StaffanP

    StaffanP Ny medlem

    Blev medlem:
    24 januari 2012
    Inlägg:
    9
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej igen

    Jag har läst flera trådar här om bankerna och att öppna bankkonto. Av det jag läst verkar Uno-E bäst, eller åtminstone tillräckligt bra. Min spanska är inte tip-top än men det kommer väl med tiden, jag klarar mig någorlunda i alla fall.

    Jag blir dock lite osäker, måste man ha NIE-nummer eller inte för att öppna ett "cuenta corriente" för att betala "domicilios" (autogiro)? Man måste väl ha en adress för att få ett NIE-nummer, så det blir ju ett moment 22 då man måste ha ett konto för att få en bostad?

    Bankerna verkar acceptera passnummer istället för NIE-nummer, åtminstone när man blir kund men de kanske kommer att kräva NIE senare, när man vill ha själva kontot?


    Min plan just nu:

    1. Boka en resa om ca 2-3 veckor för att försöka fixa lägenhet. Hur lång tid kan man behöva ha på sig för att fixa lägenhet? Jag räknar med att en veckas vistelse ska vara tillräckligt, det ska väl inte behövas mycket mer än att skriva på kontraktet, eller blir det någon fördröjning/kontrollperiod?

    2. Skaffa ett spanskt bankkonto, Uno-E över internet.

    3. Föra över pengar till kontot. Överföringen lär ju ta ett tag så jag vill göra det före jag åker

    4. Just före avresa, kolla in lägenheter på idealista, ta kontakt med mäklare.

    5. Åka ner.

    6. Om allt går vägen tecknar jag hyreskontrakt och uppger mitt kontonummer på kontraktet. Vad mer behöver jag? Hur blir det med vatten, el, värme och gas (i den mån det inte ingår i hyran)? Måste man jaga ifatt detta själv eller får man papper att skriva på av mäklaren?

    7. Åka tillbaks efter en vecka.

    Har jag missat något väsentligt?


    När det gäller flytt har jag bestämt mig för att behålla min lägenhet i Sverige ett tag, troligen hyra ut den i andra hand ett tag. Då har jag något att komma tillbaks till ifall allt går i stöpet (med jobb och så menar jag, för det är nog inte troligt att få jobb i Spanien den närmsta tiden).

    Utöver det kan jag inte tänka mig att det skulle löna sig att flytta möblerna heller, jag har inte särskilt mycket möbler men jag tvivlar på att jag kommer undan med mindre än 20 000 kr och det är det inte värt, bättre att sälja av dem och köpa nytt i Spanien i så fall.
     
  2. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Hej!
    Vi rekommenderar följande tjänster kring boende och juridik i Spanien. Du förbinder dig inte till något när du använder våra formulär och det kostar inget.
    Tack för att ni använder Spanienforum och gör det till en trevlig mötesplats för Spanienfantaster och alla andra!

    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  3. rinconada

    rinconada Känd medlem

    Blev medlem:
    6 oktober 2010
    Inlägg:
    3.875
    Mottagna gillanden:
    217
    En veckas vistelse för att fixa allt låter lite kort i mina öron, men det kanske går.
    Saken är den att man måste boka tid hos Notarius Publicus för att slutföra köpet och det kanske inte går inom en vecka. Detsamma gäller alla papper som ska kontrolleras att de är i ordning. Det kan ta tid. Eller du ska inte köpa? Då kan det gå fortare. Annars tror jag inte att bankkonto etc tar så lång tid.
    Jag har internetbank i Sverige och jag kan ta "dosan" med mig vart jag vill och fixa överföring osv där jag befinner mig. Det tar ett par bankdagar att överföra. Du ska ha bankkonto med IBAN nummer och SWIFTcode. Det får du automatiskt.
    Jag skaffade mitt NIE nummer när jag studerade i Alicante och hade "bara" ett tillfälligt adress där. Men de frågande inget. Numret fick jag nästa dag jag hade lämnat in en ansökan. (Hade kanske gått ännu fortare men polisen hade inte öppet mer än ett par timmar på förmiddagen.)
    Jag vet inte hur lång tid det tar att få in vatten, el, gas men man behöver ju bara ringa till Iberdola (eller annan bolag) så fixar de det. Gas kan man få samma dag eller nästa (gäller Torrevieja) iaf från Repsol.
    Jag kommer inte på någiot mer just nu...
    Lycka till!
     
  4. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Du behöver inte ha en address för att skaffa NIE. Du kan skaffa NIE utan "residencia" däremot màste du ha ett skäl varför du ska màste ha NIE.
    Jag vet inte vilka exakta stadgar som finns dÄr, varje polisstation verkar tolka dem pà sitt eget vis.

    En vecka är tillräckligt om du hittar lght. Du skriver inte under ett hyreskontrakt hos notarie, det gör du hos mäklaren.

    Om inte vatten eller el ingàr, màste du fixa det själv, gàr ganska fort. Det räcker med ditt hyreskontrakt och en gammal faktura sà dom kan koppla upp det i ditt namn..
     
  5. Backis

    Backis Ny medlem

    Blev medlem:
    16 februari 2009
    Inlägg:
    379
    Mottagna gillanden:
    13
    Om du säger att du ska köpa en lägenhet är det ett accepterat skäl att fá NIE-nummer. Du behöver inte visa att det är sant, du kan ju vara pá jakt efter en och vill ha det formella klart, vilket är acceptabelt.

    Väldigt mánga företag kräver ett NIE "för säkerhets skull", trots att de egentligen inte ska göra det. Hur Uno resonerar vet jag inte.

    Min bank frágade inte efter NIE men ville bara öppna ett enklare konto utan residencia, för att komplicera det hela. Bäst du kollar med banken i förväg.

    Lycka till

    B
     
  6. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

    Ett bra erbjudande

    American Express SAS Eurobonus
    Få 6 000 eurobonuspoäng direkt om du tecknar ett American Express SAS Eurobonus kort via vår LÄNK. 6 000 poäng räcker till en inrikes flygresa.
    Kika in erbjudandet på Americanexpress.se.


    PS. Spanienforum.se har fått nya ägare och vi kommer göra en del mindre justeringar under våren 2018. Allt för att forumet ska leva kvar och fortsätta fylla ett bra syfte, för nya medlemmar och såväl för våra forumveteraner. Finns det synpunkter eller idéer så är ni välkomna att maila på [email protected].
  7. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    det är inte riktigt säkert.
    I Benidorm kräver polisen inte bara ett köpekontrakt utan även ett certifikat fràn banken som säger att pengarna har betalts in.

    Men sist i Elche. hade jag en kund som bara ansökte, och för honom gick det bra... Kanske beror pà vilken sida tjejen (eller grabben) i luckan vaknat upp pà
     
  8. StaffanP

    StaffanP Ny medlem

    Blev medlem:
    24 januari 2012
    Inlägg:
    9
    Mottagna gillanden:
    0
    Hej igen och tack för alla svar,

    Nix, jag börjar med att hyra så jag får en början. Att köpa är intressant längre fram, men initialt vill jag hyra.

    Visst, men om jag bara har en vecka på mig till allt vill jag inte behöva vänta på transaktionen, så jag vill skaffa konto + överföra innan jag åker.

    Anledningen till att jag frågade var att andra har skrivit att man måste ha NIE för att öppna bankkonto, vilket blir besvärligt om man måste ha bostad för att få NIE och för att få bostad måste man ha bankkonto...

    Aha, lite olika på olika ställen alltså.

    Ja jag får väl göra det. Det kostar inget att pröva i alla fall. Det enda jag vill ha just nu är ett konto med vilket jag kan betala räkningar så jag kan komma vidare till att fixa en lägenhet. Finliret kan jag ta någon annan gång :)

    En gammal faktura blir ju svårt om jag precis har fått min lägenhet.
     
  9. lundin

    lundin Ny medlem

    Blev medlem:
    3 april 2008
    Inlägg:
    100
    Mottagna gillanden:
    0
    Kör på UNO-e efter tips från solenlyser, funkar toppen! Internet är toppen i detta avseende :)
     
  10. StaffanP

    StaffanP Ny medlem

    Blev medlem:
    24 januari 2012
    Inlägg:
    9
    Mottagna gillanden:
    0
    Ja jag tänkte göra det, men nu krånglar den. När jag klickar "SI" så laddar sidan om och så står det "NO" igen. Störigt!
     
  11. Spanienforum.se Sponsrat inlägg

  12. StaffanP

    StaffanP Ny medlem

    Blev medlem:
    24 januari 2012
    Inlägg:
    9
    Mottagna gillanden:
    0
    Jag fick Uno-E att funka (den är väldigt känslig för reklamfilter i webläsaren).

    Några frågor dock, jag försöker registrera mig men det är några grejer jag är lite osäker på

    "Fecha de pasaporte" - Är det när passet utfärdades eller när det går ut?

    "Ciudad de expedición" - Är det staden där passet utfärdades? Stockholm alltså?

    Då är frågan, vad är meningen med

    "Ciudad del Consulado" jag antar att det blir samma, 'Estocolmo' och "Plaza Consulado" (konsulatets torg?)
     
  13. Nalle

    Nalle Mycket välkänd medlem

    Blev medlem:
    15 mars 2010
    Inlägg:
    3.778
    Mottagna gillanden:
    750
    Den behöver inte vara i ditt namn, kan vara fràn den förre hyrestagaren eller fràn din hyresvärd
     
  14. Jussi Myllymaa

    Jussi Myllymaa Medlem

    Blev medlem:
    11 september 2011
    Inlägg:
    43
    Mottagna gillanden:
    1
    Billigast att hyra blir direkt med hyresvärden. Sen brukar hyresvärden eller mäklaren begära NIE. Sen frågar dom om dina inkomster, ett arbettskontrakt. Har du inget kontrakt o inga officiella inkomster begär dom nog minst 3 månaders garanti hyra. Det bästa är att reservera mycket tid till allt. Kan vara svårt att hitta lägenhet om du inte har Spanska document så som NIE o Spansk arbettsgivare, eller företag. Jag rekomenderar 3 veckor för att vara på den säkra sidan. Sedan finns det bra hostalls o lägenhetshotel som är lite dyrare, men kräver inga papper, endast pass.
    Banker rekomenderar jag endast internationella o icke Spanska.
    Tex: Barclays, RBS, Citi, mfl..
    Var försiktig med internetbanker. Spanien är väldigt öppet när det gäller internet säkerhet..
     

Dela sidan

Laddar...